Η προσφορά δεν έχει σύνορα

Σημαντική η δράση της οργάνωσης Εθελοντές Γιατροί-Κύπρος

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Μία από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό είναι η οργάνωση Εθελοντές Γιατροί–Κύπρος. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1994 κάτω από την ονομασία και την προστασία των Γιατρών του Κόσμου, όμως το 2009 άλλαξε ονομασία και καθεστώς ως Εθελοντές Γιατροί-Κύπρος, έχοντας όμως τον ίδιο στόχο την προσφορά.

Σήμερα η οργάνωση αριθμεί 800 ενεργά μέλη. Τα τελευταία χρόνια εθελοντές Κύπριοι, γιατροί-μέλη της οργάνωσης, έχουν βρεθεί σε πολλές γωνιές του πλανήτη μας προσφέροντας τις υπηρεσίες τους. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι βοηθούν και στηρίζουν συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και πολιτικών πεποιθήσεων ανά τον κόσμο.

Αλλωστε, σκοπός τους είναι να σώζουν ζωές σε έναν κόσμο στον οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού. Από τη Ζιμπάμπουε μέχρι την Αρμενία. Από τους καταστροφικούς τυφώνες στη Σρι Λάνκα και την Ινδονησία, στις εμπόλεμες ζώνες στο Ιράκ και την Παλαιστίνη οι Κύπριοι γιατροί μέσα από τις αποστολές τους προσέφεραν στήριξη και βοήθεια με κάθε τρόπο. Την ίδια ώρα στο έργο τους καταγράφεται η ανέγερση ορφανοτροφείου στην Κένυα και η ανάληψη 1.000 ανάδοχων παιδιών μακρόθεν στη Ζιμπάμπουε, στην Κένυα και στην Παλαιστίνη.

Τρεις αποστολές στα ελληνικά νησιά

Σήμερα το δράμα των προσφύγων που συρρέουν στα ελληνικά νησιά αλλά και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, που οδήγησε χιλιάδες Ελλαδίτες να έχουν μείνει ανασφάλιστοι χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, οδήγησαν το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης Εθελοντές Γιατροί–Κύπρος να αποφασίσει την αποστολή μελών της για προσφορά βοήθειας αλλά και για να διαπιστώσει από κοντά τις πραγματικές ανάγκες.

Οπως μας ανέφερε η πρόεδρος της οργάνωσης, Δρ Ανδρούλα Αγρότου, οι Εθελοντές Γιατροί–Κύπρος έχουν ακριβώς ως στόχο την προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, πέραν των άλλων σκοπών για ανακούφιση, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε άτομα, ομάδες ή πληθυσμούς που κατέστησαν θύματα πολέμου, εμφύλιας σύρραξης, φυσικών καταστροφών, πείνας ή ασθενειών κ.ά. «Εχουμε πληροφορηθεί ότι μεγάλη μερίδα κόσμου λόγω και της οικονομικής κρίσης έχουν μείνει ανασφάλιστοι και εξυπηρετούνται από τα κοινωνικά ιατρεία άλλων οργανώσεων εθελοντικών, όπως είναι οι οργανώσεις Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί χωρίς σύνορα κ.λπ.

Επίσης, την ίδια ώρα ενημερωθήκαμε για το μεγάλο κύμα μεταναστών που φθάνουν στα νησιά της Ελλάδας και όχι μόνο. Ετσι αποφασίσαμε να γίνει μια ομάδα γιατρών, για να βοηθήσει στο έργο των συναδέλφων γιατρών που προσφέρουν εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες στα νησιά της Ελλάδας. Επικοινωνήσαμε με τους γιατρούς του κόσμου στην Ελλάδα και με μεγάλη ευχαρίστηση μάς πρότειναν να συμβάλουμε στο έργο τους στα νησιά άγονης γραμμής (Τήλος, Νίσυρος, Χίος) και στα Χανιά Κρήτης». Για την πραγματοποίηση της αποστολής, δεκαέξι μέλη της οργάνωσης, ανάμεσά τους καρδιολόγοι, παιδίατροι, γυναικολόγοι και νοσηλευτές, θα αναχωρήσουν από την Κύπρο ανά ομάδες. Ηδη η πρώτη αποστολή έχει αναχωρήσει υπό τον Δρα Γιώργο Μακρυγιάννη για Νίσυρο και Τήλο.

«Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας μετέφερε ότι αρκετοί ασθενείς ενήλικες αλλά και παιδιά εξετάστηκαν από τους Κύπριους γιατρούς. Υπήρξε πολύ καλή συνεργασία με τον Ελλαδίτη συνάδελφό τους, ενώ παράλληλα έγινε εκπαίδευση της γιατρού που βρίσκεται στη Νίσυρο για το πώς να χρησιμοποιεί τον υπερηχογράφο που βρίσκεται στο ιατρείο.
Επίσης, την Κυριακή (σήμερα) αναχωρεί δεύτερη αποστολή για τη Χίο και η τρίτη αποστολή το ερχόμενο Σάββατο για τα Χανιά.

Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη βοήθεια, τότε θα συσταθούν και άλλες ομάδες από γιατρούς για να προσφέρουν». Οπως υπέδειξε η Δρ Αγρότου εκτός από την προσφορά υπηρεσιών, την ίδια ώρα γίνεται και διερεύνηση της επικρατούσας κατάστασης και των αναγκών που υπάρχουν.

Ακόμη, όπως σημείωσε η Δρ Αγρότου, το ΔΣ έχει αποφασίσει να αναλάβει και κάποιες οικογένειες στηρίζοντάς τες.

«Εχουμε σκοπό να αναλάβουμε και κάποιες οικογένειες. Ως ΔΣ έχουμε πάρει απόφαση να διαθέσουμε ένα κονδύλι για δωροκουπόνια αγοράς τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη».

Συνεχίζουν τη δράση τους και στην Κύπρο

Οσον αφορά τη δράση της οργάνωσης εντός Κύπρου συνεχίζουν τη λειτουργία τους τα Κοινωνικά Ιατρεία της, τα οποία παρέχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και σε όλα τα παιδιά.

Τα ιατρεία αυτά δέχονται περιστατικά γενικής ιατρικής, παθολογίας, καρδιολογίας και παιδιατρικής. Τα Κοινωνικά Ιατρεία των Εθελοντών Γιατρών Κύπρου στελεχώνονται από γιατρούς και νοσηλευτές, μέλη αλλά και φίλους της προσπάθειας, οι οποίοι αφιλοκερδώς εργάζονται με σκοπό την ανακούφιση των πασχόντων συμπολιτών μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τον τελευταίο καιρό έχει μειωθεί η προσέλευση του κόσμου, αφού αρκετοί δέχονται ξανά υπηρεσίες στα δημόσια νοσηλευτήρια. Βέβαια, η λειτουργία τους συνεχίζεται κανονικά. Παράλληλα λειτουργεί και το Πρόγραμμα Φίλοι του Παιδιού, το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει οικογένειες που έχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 15 χρόνων. «Βοηθούμε αυτές τις οικογένειες είτε με οικονομική βοήθεια με την προσφορά δωροκουπονιών, ώστε να αγοράζουν τρόφιμα είτε καλύπτοντας κάποιες άλλες ανάγκες των παιδιών, όπως είναι η στήριξη για τα ιδιαίτερα μαθήματα ή άλλες δραστηριότητες που χρειάζονται. Σήμερα η οργάνωση στηρίζει 30 παιδιά επί μονίμου βάσεως».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy