Η ρύπανση της θάλασσας στρίμωξε τους αρμόδιους

Σύσκεψη των εμπλεκόμενων  υπηρεσιών και εφαρμογή  μέτρων αντιμετώπισης  του προβλήματος.

 

Έστω και με αρκετή καθυστέρηση φαίνεται ότι κάποια αρμόδια υπουργεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες αναλογίστηκαν τις ευθύνες τους κι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εφαρμογή μέτρων για αντιμετώπιση της ρύπανσης της θάλασσας της Λεμεσού. Ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό κι όπως προέκυψε μέσα από έρευνα του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου προκαλείται από πλοία που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο.

Μέχρι σήμερα όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έριχναν το μπαλάκι της ευθύνης η μια στην άλλη, ωστόσο η επανεμφάνιση του φαινομένου τις τελευταίες ήμερες και οι έντονες διαμαρτυρίες του Δήμου Λεμεσού και γενικότερα της πόλης, φαίνεται ότι επιτέλους ευαισθητοποίησαν κάποιους. Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με θέμα τη ρύπανση της θάλασσας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και του δημάρχου της Λεμεσού σε μια προσπάθεια να καθοριστούν συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο αναφέρει ότι τους τελευταίους 9 μήνες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όπου συζητήθηκαν, καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν οι αρμοδιότητές τους στην προσπάθεια εντοπισμού τυχόν κενών που προκύπτουν από τις ενέργειες και εξουσίες των διαφόρων Υπηρεσιών, έτσι ώστε οι πηγές ρύπανσης να εξαλειφθούν οριστικά. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας λήφθηκαν μέτρα που θεωρούνται ότι θα έχουν θετική επίδραση στην αποφυγή και πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η σύνδεση του λιμανιού της Λεμεσού με το αποχετευτικό σύστημα της πόλης, κάτι που αναμένεται να βελτιώσει την πρόληψη της ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού και η επιθεώρηση και αδειοδότηση της Εταιρείας Συλλογής Λυμάτων στο λιμάνι από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Η Αρχή Λιμένων και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως αναφέρεται, διενεργούν τακτικούς ελέγχους στα πλοία, τα οποία παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο αγκυροβόλιο, με στόχο την εξακρίβωση της ορθολογιστικής και νομότυπης διαχείρισης όλων των κατηγοριών αποβλήτων των σκαφών.

Παράλληλα έχει τεθεί σε εφαρμογή το επανασχεδιασμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων πλοίων, με το οποίο η Αρχή Λιμένων θα μπορεί να εντοπίζει αυτόματα όλα τα εμπορικά πλοία που θα πρέπει να παραδίδουν λύματα, θα προβαίνει σε επιθεωρήσεις και θα προσφέρει υπηρεσίες παραλαβής και μεταφοράς λυμάτων. Επιπλέον, προγραμματίζεται η εγκατάσταση στο παλιό λιμάνι Λεμεσού, υποδομής που θα δέχεται λύματα και θα παρακολουθείται με κλειστό σύστημα παρακολούθησης. Το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας διαβεβαιώνει ότι προβαίνει σε εντατικές και αυξημένες επιθεωρήσεις πλοίων και άλλων σκαφών που χρησιμοποιούν τα λιμάνια, με στόχο την αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης.

 

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy