Οι συνοικίες περιμένουν

Η Αγία Φύλα αποτελεί αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες συνοικίες της Λεμεσού από πολλές απόψεις. Μια συνοικία που συνεχώς αναπτύσσεται οικιστικά και εμπορικά, που αριθμεί αρκετές χιλιάδες κατοίκων με έντονη επιχειρηματική και πολιτιστική δραστηριότητα. Μια περιοχή με αρκετά προβλήματα και ανάγκες η οποία, εκτός των άλλων, αποτελεί και κόμβο που συνδέει την πόλη της Λεμεσού με τη περιοχή Πιτσιλιάς και άλλα χωριά.

Εδώ και αρκετά χρόνια, είχαν σχεδιαστεί και είχαν εξαγγελθεί μια σειρά έργων υποδομή και ανάπτυξης στην περιοχή τα οποία όμως  εμποδίστηκαν από διάφορες αιτίες και βέβαια από την οικονομική κρίση. Ανάπλαση ιστορικού πυρήνα της περιοχής, αντιπλημμυρικά έργα και βέβαια το Αθλητικό Κέντρο, είναι μερικά μόνο από τα έργα που περιλαμβάνονταν στους σχεδιασμούς του Δήμου αλλά δεν έγιναν, με τον ο τοπικό΄ πληθυσμό να διαμαρτύρεται δικαιολογημένα.

Η  εξαγγελία ότι θα προωθηθεί η δημιουργία του Αθλητικού Κέντρου όπως και κάποια άλλα έργα, σίγουρα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την υλοποίηση των διαχρονικών υποσχέσεων που είχαν δοθεί στους κατοίκους. Να στρέψει την προσοχή του

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Αγία Φύλα που αναμένει την προσοχή και την μέριμνα του Δήμου Λεμεσού. Είναι και μια σειρά άλλων συνοικιών, στα δυτικά κυρίως της πόλης, οι οποίες, κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι για πολλές δεκαετίες είχαν μπει στο περιθώριο. Είναι οι συνοικίες όπου, αν περπατήσει κανείς θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για τους φτωχούς συγγενείς της πόλης στην οποία ανήκουν. Κι αυτό αποκαλύπτεται με τα παραμελημένα ή και ανύπαρκτα πάρκα, οι ασυντήρητοι δρόμοι και τα πεζοδρόμια αλλά και τα άδεια οικόπεδα που μετατρέπονται αυθαίρετα σε χώρου επαγγελματικής δραστηριότητας.

Αυτό το τελευταίο δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι πρόκειται για μικτές συνοικίες, γειτονιές δηλαδή που αν και πυκνοκατοικημένες ωστόσο γειτονεύουν με βιοτεχνίες, συνεργεία αυτοκινήτων και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες οι οποίες, όχι μόνο συνιστούν επιπλέον υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά αποτελούν και εστίες κινδύνου. Και δεν είναι λίγες οι φορές που γίναμε μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων, με πυρκαγιές και άλλα παρόμοια περιστατικά.

Σε αυτές , λοιπόν, τι συνοικίες, θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του ο Δήμος ο οποίος, άλλωστε, έχει ήδη εξασφαλισμένο ένα κονδύλι αρκετών εκατομμυρίων.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy