Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις

Η GUE/NGL τονίζει ότι πρέπει να εδραιωθεί ένα κοινό σύστημα αλληλεγγύης στη μετανάστευση

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις 28-29 του Ιούνη, στις Βρυξέλλες, με μια ατζέντα που πολλοί θεωρούν κρίσιμη. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η μετανάστευση, η άμυνα και ασφάλεια, η ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης σχετικά με το Brexit (σε σύνθεση ΕΕ-27) και τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης (σε σύνθεση συνόδου κορυφής της ευρωζώνης).

Τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της συνόδου κορυφής συζήτησαν οι ευρωβουλευτές στην ολομέλεια του Στρασβούργου τη βδομάδα που μας πέρασε. Παρών ήταν ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, Τίμερμανς και εκπρόσωπος του Συμβουλίου.

Στη διάρκεια της Ολομέλειας, η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL) παρουσίασε τις βασικές θέσεις της στα θέματα που τίθενται.

Όταν Ιταλία και Μάλτα γύρισαν την πλάτη σε 629 πρόσφυγες

Η πρόσφατη άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να επιτρέψει την αγκυροβόληση του ανθρωπιστικού πλοίου «Υδροχόος» (Aquarius) έφερε ξανά στο προσκήνιο τη μεταναστευτική κρίση.

Η κρίση προκλήθηκε όταν ο νέος Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι (που είναι και γραμματέας της ακροδεξιάς Λέγκας), ανακοίνωσε ότι τα ιταλικά λιμάνια είναι κλειστά για το πλοίο «Υδροχόος», της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Mediterranèe, καλώντας τη Μάλτα να επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος του βάρους στη φιλοξενία διασωθέντων.

Το πλοίο είχε διασώσει 629 ανθρώπους, στους οποίους περιλαμβάνονταν 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι και 11 παιδιά μικρότερης ηλικίας, από λαστιχένιες λέμβους ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Την ώρα που Ιταλία και Μάλτα γύρισαν την πλάτη στους 629 πρόσφυγες, η Ισπανία άνοιξε το λιμάνι της Βαλένθια για να τους υποδεχθεί, με οδηγίες του νέου Ισπανού Πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ.

«Είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή», σημείωνε στην ανακοίνωσή της η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας, που ξεκίνησε -σε συνεργασία με τον ΟΗΕ- τις διαδικασίες για να δεχτεί αυτούς τους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους παρουσίαζαν ήδη συμπτώματα υποθερμίας, ενώ 15 υπέφεραν από σοβαρά εγκαύματα.

Η απόφαση του Ματέο Σαλβίνι προκάλεσε βέβαια αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ιταλίας. Ο δήμαρχος του Παλέρμο δήλωσε πρόθυμος να αψηφήσει τις εντολές του Ιταλού Υπουργού Εσωτερικών. Την απόφασή του υποστήριξαν και άλλοι δήμαρχοι της νότιας Ιταλίας, της Νάπολης, της Μεσίνα και του Ρέτζιο Καλάμπρια.

Μεγαλύτερη αλληλεγγύη για αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

Η πρόεδρος της GUE/NGL, Gabi Zimmer (Die Linke, Γερμανία), δήλωσε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης είναι άκρως απαραίτητη για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

«Αντί να επιδείξει κοινή αλληλεγγύη στην κρίση των μεταναστών και να συμφωνήσει σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, το Συμβούλιο ενίσχυσε τη λαϊκή ακροδεξιά. Η Ε.Ε. έχει ευθύνη για τον “Υδροχόο” που μπλοκάρει η Ιταλία.

Ευχαριστούμε την Ισπανία και την περιφερειακή κυβέρνηση της Κορσικής για την προσφορά βοήθειας. Η περίπτωση αυτή δείχνει δυστυχώς ότι οι ad-hoc επιχειρήσεις διάσωσης δεν αποτελούν βιώσιμη πολιτική ούτε θα οδηγήσουν σε μια υπεύθυνη απάντηση στην παγκόσμια μετανάστευση. Θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τον κανονισμό του Δουβλίνου αντί να κτίζουμε μια Ευρώπη-κάστρο όπου οι πρόσφυγες και οι αιτητές άσυλο θα στέλνονται πίσω σε λεγόμενες ασφαλείς χώρες».

Για το ίδιο θέμα, η Barbara Spinelli (Ανεξάρτητη, Ιταλία) δήλωσε:
«Όταν φτάνουν στις ακτές μας βάρκες με μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο δεν είναι η ώρα για να συζητήσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη! Η προτεραιότητα, μια τέτοια στιγμή, είναι να τους προσφέρουμε άμεση πρόσβαση στο ασφαλέστερο λιμάνι».

Η Gabi Zimmer επέκρινε επίσης τις «βρόμικες συμφωνίες» που η ΕΕ έχει συνάψει με τρίτες χώρες τα τελευταία χρόνια:

«Οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία και τη Λιβύη παραμένουν προβληματικές. 3.000 άνθρωποι, περίπου, έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο στο μεταξύ. Οι δε προτάσεις για μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου από τη βουλγαρική προεδρία είναι σαφώς ανεφάρμοστες. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε μέχρι μια κυβέρνηση να δείξει αρκετό έλεος για να δεχθεί πρόσφυγες.

Η τρέχουσα κρίση θα συνεχιστεί έως ότου τα κράτη-μέλη αποδεχθούν την ανάγκη για δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε κάθε κράτος και να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει αλληλεγγύη σε περιόδους κρίσης», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι το μεταναστευτικό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησε προχθές ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τον νέο Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαιτούνται δημόσιες και κοινωνικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας

Μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας, στη συζήτηση για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου, ο Νεοκλής Συλικιώτης (ΑΚΕΛ, Κύπρος) τόνισε πως: «Παρόλες τις κατά καιρούς διακηρύξεις για κοινωνική Ευρώπη, για δουλειές, καταπολέμηση της ανεργίας, για ανάπτυξη, η Κομισιόν και το Συμβούλιο ακολουθούν πιστά την άγονη και αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Τις πολιτικές που οδηγούν στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, στη διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, στη φτωχοποίηση και τη στρατιωτικοποίηση».

Συνεχίζοντας, ο κύριος Συλικιώτης κατέκρινε τη συνεχή αποκοπή κονδυλίων από προγράμματα στήριξης της αειφόρου ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Ενώ από την άλλη, συμπλήρωσε, «χρηματοδοτούνται μόνιμοι μηχανισμοί εσωτερικής Τρόικας στα κράτη-μέλη. Χρηματοδοτείται το νέο ειδικό Ταμείο για την Άμυνα προς όφελος και κερδοφορία των ευρωπαϊκών στρατιωτικών μονοπωλίων. Χρηματοδοτούνται νέοι φραγμοί στα σύνορα στην πορεία για την Ευρώπη φρούριο».

«Ως ΕΕΑ/ΒΠΑ επιμένουμε πως για κοινωνική ανάπτυξη και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας χρειάζεται επενδυτική στροφή σε κοινωνικές επενδύσεις και προγράμματα. Δημόσιες, μακροχρόνιες επενδύσεις που να δημιουργούν μόνιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Επενδύσεις στην πραγματική οικονομία για επαναβιομηχανοποίηση των περιοχών που το έχουν ανάγκη. Επενδύσεις που προωθούν την κοινωνική ανάπτυξη και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών», κατέληξε.

Το χρονοδιάγραμμα του Brexit υφίσταται και πάλι πιέσεις
Με το Brexit, επίσης, ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, η βουλευτής Martina Anderson (Sinn Féin, Ιρλανδία) καταδίκασε τη στάση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στις διαπραγματεύσεις:

«Εάν αφεθεί ο Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει τη φιλοσοφία του, τότε τα σύνορα στην Ιρλανδία θα ενισχυθούν. Οι θετικές και εποικοδομητικές προτάσεις που έγιναν δεκτές από τη βρετανική κυβέρνηση τον Δεκέμβριο απορρίφθηκαν από την ίδια λίγες μέρες αργότερα. Αντίθετα, βλέπουμε να προωθούνται ανεφάρμοστες προτάσεις», είπε.

Το χρονοδιάγραμμα του Brexit υφίσταται και πάλι πιέσεις, κάτι που εν μέρει αποτελεί διαπραγματευτική στρατηγική της ΕΕ πριν τη σύνοδο του Ιουνίου, αλλά κυρίως οφείλεται στην έλλειψη ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες.
«Ανησυχούμε που δεν υπάρχει ξεκάθαρη στάση, ξεκάθαρη θέση από τους Βρετανούς. Ο χρόνος κυλά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μίχαελ Ροτ. «Τώρα χρειάζεται να σημειώσουμε ουσιαστική πρόοδο, αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου αναμένουμε μια ουσιαστική ρύθμιση από τη βρετανική πλευρά».

Για το ίδιο θέμα εκφράζονται ανησυχίες -και από τις δύο πλευρές των ιρλανδικών συνόρων- ότι η επαναφορά των πραγματικών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας, χώρας-μέλους της ΕΕ και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει εκ νέου βία.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy