Οι συνταξιούχοι μετρούν πάλι νέες περικοπές

2622

Του Κώστα Σκαρπάρη*

«Η οικονομία πάει καλά, βγαίνουμε από το μνημόνιο»… Αυτά ακούμε καθημερινά στις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ωστόσο το κόψε-κόψε από τα δικαιώματα την ηλικιωμένων μας δεν έχει τελειωμό.

Μετά το καταστροφικό κούρεμα των καταθέσεων που έκανε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη τον Μάρτιο του 2013 οι συνταξιούχοι μας μετρούν συνεχώς ζημιές. Πέρα από 30% έχει πληγεί το βιοτικό τους επίπεδο. Αφαιρέθηκε ή μειώθηκε η μικρή επιταγή (το μικρό τσιεκούδι), ένα δικαίωμα που κερδήθηκε επί διακυβέρνησης της Αριστεράς. Καταργήθηκε το πασχαλινό επίδομα. Με το κριτήριο-κοροϊδία που έβαλε η νέα κυβέρνηση, δεν το δικαιούται σχεδόν κανένα νοικοκυριό δύο ατόμων. Καταργήθηκε η δωρεάν μεταφορά και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι πληρώνουν φορολογία για το σπίτι τους.

Ηρθε και η «επανάσταση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής», το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (Ε.Ε.Ε.). Για τους συνταξιούχους ήταν μια νέα κοροϊδία, ήταν ένα πυροτέχνημα και τώρα που έσβησε φαίνεται η γύμνια του και όχι μόνο. Οι συνταξιούχοι μετρούν ξανά νέες ζημιές με τη μείωση της μικρής επιταγής ή την αποκοπή της.

Η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη έχει εξαντλήσει όλη την αυστηρότητά της απέναντι στους συνταξιούχους. Τους υποχρέωσε να υποβάλουν αιτήσεις για το Ε.Ε.Ε. όχι για να πάρουν κάποιο δικαίωμα, αλλά για να μην τους αφαιρέσει δήθεν τη μικρή επιταγή που έδωσε η Κυβέρνηση του Δ. Χριστόφια.

Τον Ιανουάριο χιλιάδες συνταξιούχοι αντιλήφθηκαν ότι η μικρή τους επιταγή είτε έχει αποκοπεί, είτε έχει μειωθεί. Ο λόγος είναι ότι η Κυβέρνηση έχει «μπει» στις τράπεζες και έχει πάρει στοιχεία και έχει υπολογίσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τόκους, το οποίο έχει προσθέσει στη σύνταξη! Επίσης, για αυτούς που θεωρούνται δικαιούχοι του Ε.Ε.Ε. η Κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση της 13ης σύνταξης, αφού την αποκόπτει σε 12 μηνιαίες δόσεις από τη μικρή επιταγή…

Το βασανιστικό ερώτημα των συνταξιούχων είναι γιατί η Κυβέρνηση δεν ζητά από τις επιχειρήσεις όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και εξουσιοδότηση να μπορεί να ελέγχει τις καταθέσεις τους στις τράπεζες προτού τους εγκρίνει π.χ. για τα σχέδια της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού, με τα οποία τους στέλνει υπαλλήλους, απόφοιτους πανεπιστημίων, δήθεν για να αποκτήσουν εμπειρία χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ ενώ πληρώνει το κράτος €500;

Ηλικιωμένα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας ή ανάπηροι ζητούν φροντίδα από τον Αύγουστο-Σεπτέμβρη του 2014 και περιμένουν ακόμη την εξέταση της αίτησής τους. Δύο χιλιάδες αιτήσεις ακόμα θα εξεταστούν… Κάποιοι από τους αιτητές για φροντίδα έφυγαν από τη ζωή αβοήθητοι.

Σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία μας, έχουν γονατίσει. Το επόμενο βήμα είναι ίσως το οριστικό κλείσιμο. Δεν αντέχουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι να ταλαιπωρούνται στις λίστες αναμονής μήνες ή χρόνια ολόκληρα για μια εξέταση ή για μια χειρουργική επέμβαση. Οπως μας καταγγέλλουν οι ηλικιωμένοι παρατηρείται το τραγικό γεγονός άνθρωποι να φεύγουν από τη ζωή πριν φτάσει η ημερομηνία που προγραμματίστηκε η εξέταση ή εγχείρησή τους.

Η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός για τους συνταξιούχους έχουν χαθεί. Η υγεία πρέπει να είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για τους πλουσίους.

Η ανάγκη για νέα μέτρα και νέες μορφές αγώνα καθίσταται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. 21 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η ΕΚΥΣΥ όμως δεν ήταν αρκετές για να ευαισθητοποιήσουν την Κυβέρνηση.

Ευτυχώς όμως που υπάρχει ακόμη ένα «όπλο» στα χέρια όλων. Το ίδιο για όλους. Και για πλούσιους και φτωχούς. Η ψήφος, που είναι και μυστική. Γι’ αυτό όποιοι επιθυμούν να συνεχιστεί αυτή η πορεία του κόψε-κόψε από τα δικαιώματα των ηλικιωμένων, των εργαζομένων και να συνεχίσει το μαρτύριο των ανέργων, να ψηφίσουν τους σημερινούς κυβερνώντες και τα κόμματα που στηρίζουν τις πολιτικές τους.

Οσοι διαφωνούν έχουν επιλογή. Μπορούν να ψηφίσουν το κόμμα που διαχρονικά ήταν πάντα δίπλα σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των φτωχών, των ανθρώπων που αγωνίζονται για μια καλύτερη και ανθρώπινη κοινωνία, το ΑΚΕΛ-Αριστερά – Νέες Δυνάμεις.

*Γενικός Γραμματέας Ενωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (Ε.ΚΥ.ΣΥ),
υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας ΑΚΕΛ-Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.