Οι σκληρές διαπραγματεύσεις της βρετανικής αποχώρησης…

Η ΕΕ καλείται να επιλύσει και την εξίσωση της κατανομής των εδρών της Βρετανίας στην Ευρωβουλή.

Πρόεδρος της Κομισιόν και Πρωθυπουργός της Βρετανίας ανασκόπησαν τις διαπραγματεύσεις και την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά δεν ανακοίνωσαν οτιδήποτε που να δίνει προοπτική επιτυχίας.

Στις 29 Μαρτίου 2019, όταν η Βρετανία θα φεύγει, οι «27» στο Σίνιου της Ρουμανίας θα στέλνουν το μήνυμα πως το νέο δεν είναι ο 28ος που φεύγει, αλλά το τι θα κάνουν μαζί αυτοί που μένουν

Το Brexit, αναμφισβήτητα, είναι το υπ’ αριθμό ένα ζήτημα στην ατζέντα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ένα από τα κυριότερα, αν όχι το κυριότερο, θέμα συζήτησης ευρωβουλευτών και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πολιτικούς, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την οικογένεια των υπολοίπων 27 κρατών μελών και φαίνονται και είναι πολύ δύσκολες ή, για να ακριβολογούμε, και φαίνονται και είναι πολύ σκληρές. Η διαπίστωση αυτή βγαίνει αβίαστα από επαφές που ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων είχε στην έδρα της ΕΕ τις μόλις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο σεμιναρίου που διοργάνωσαν το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Γιούνκερ και Μέι, στη συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, κάθε άλλο παρά κατέληξαν σε αισιόδοξα μηνύματα σε ό,τι αφορά στις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας διαπραγματεύσεις για το Brexit. Πρόεδρος της Κομισιόν και Πρωθυπουργός της Βρετανίας ανασκόπησαν τις διαπραγματεύσεις και την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά δεν ανακοίνωσαν οτιδήποτε που να δίνει προοπτική επιτυχίας. Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις του άρθρου 50 «και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα συζητούνται στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΕ των “27” και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ», αναφέρεται σε κοινή δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Τερέζα Μέι. «H Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξέτασαν την μέχρι τώρα την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις βάσει του άρθρου 50 και συμφώνησαν ότι αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να επιταχυνθούν τους προσεχείς μήνες», σημείωσαν στην κοινή τους δήλωση.

Όπως πληροφορείται η Κυριακάτικη Χαραυγή από ανώτατη πηγή των Βρυξελλών, σε ό,τι αφορά στο μέλλον της Ευρώπης οι ηγέτες για πρώτη φορά στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα πρέπει να δώσουν ένα στίγμα ως προς το σενάριο που θα ακολουθήσουν με την έξοδο της Βρετανίας, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα της «δυνατής Ευρώπης». Δεν είναι τυχαίο πως την ημέρα της τελικής αποχώρησης της Βρετανίας -29 Μαρτίου 2019 – οι «27» στο Σίνιου της Ρουμανίας, σε ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, θα υπενθυμίζουν, θέλοντας να κάνουν και πράξη, την κατεύθυνση που έχει δώσει ήδη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «όλοι σε όλα». Πρόκειται, όπως μας λέχθηκε, για το απόλυτο σημείο έγκρισης της πορείας που θα ακολουθήσει η ΕΕ την ίδια μέρα που οι Βρετανοί θα εγκαταλείπουν την ΕΕ. «Το νέο της ημέρας δεν θα είναι ο 28ος που φεύγει αλλά το τι θα κάνουν μαζί οι “27”», υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Βουλής και Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας, Jaume Duch Guillot, σε συνάντηση με την ομάδα των Κυπρίων δημοσιογράφων που επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του σεμιναρίου για το μέλλον της Ευρώπης, υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επικυρώσει τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Είπε ακόμη πως η Ευρωβουλή συζητά την κατανομή εδρών της χώρας αυτής και πως οι προσεγγίσεις είναι τρεις. Η πρώτη είναι όπως κατανεμηθούν ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες μέλη «και να περιμένουμε τη διεύρυνση», όπως δήλωσε. Μια δεύτερη προσέγγιση λέει να κατανεμηθούν στις χώρες που δεν αντιπροσωπεύονται επαρκώς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η τρίτη συνηγορεί στη διεξαγωγή πανευρωπαϊκών εκλογών. Η επικρατούσα για την ώρα εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει συνδυασμός των προσεγγίσεων αυτών.

Άλλες ήπειροι θα πάρουν τα ηνία, αν η ΕΕ δεν αντιμετωπίσει τις προκλήσεις

Οι νέες προκλήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι σε σχέση με το Brexit, την οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό, όπως επίσης η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Κύπρο, απασχόλησαν τη συνάντηση της ομάδας των Κυπρίων δημοσιογράφων, με τον Γερμανό ευρωβουλευτή Reine Burge, μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Burge ανέλυσε τις επιπτώσεις του Brexit τόσο σε οικονομικό όσο και πολιτικό επίπεδο τόσο για την ΕΕ, αλλά και για την ίδια τη Βρετανία. Πρέπει να καθορίσουμε μια νέα πολιτική γειτονίας, υπογράμμισε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, τονίζοντας πως αν η ΕΕ δεν πετύχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, είτε αυτό αφορά το θέμα της ασφάλειας είτε την οικονομία, τότε άλλες ήπειροι θα πάρουν τα ηνία.

Τα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των Κυπρίων δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Βουλής σημείωσε ακόμη πως ένα από τα σημαντικά θέματα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υψηλά στις προτεραιότητές του είναι οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 2019. Επισημαίνοντας πως η Ευρωβουλή εκλέγει τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο κ. Guillot είπε ότι ενόψει των εκλογών θα γίνει μεγάλη ανοικτή συζήτηση με τους πολίτες. Ερωτηθείς αναφορικά με την άνοδο του λαϊκισμού σε χώρες μέλη της ΕΕ, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα εθνικών εκλογών, και κατά πόσο αυτό ανησυχεί την υφιστάμενη Ευρωβουλή, ενόψει των εκλογών του 2019, ο κ. Guillot σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για το Ευρωκοινοβούλιο. «Ανησυχούμε, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα κάτι καινούργιο», είπε. Ωστόσο, ο κ. Guillot παραδέχθηκε πως είναι γεγονός πως σε κάποιες χώρες ο λαϊκισμός είναι πιο δυνατός… «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων που είναι η ρίζα για την άνοδο της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς», τόνισε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη φτώχεια, ανεργία κ.ά.. «Αυτοί που ψηφίζουν είναι, επίσης, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, έτσι πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα και αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε εθνικό επίπεδο. Είναι οι θεσμοί στην Ευρώπη που πρέπει να τα αντιμετωπίσουν», δήλωσε.

Brexit και Κύπρος

Θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της ΕΕ, είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή στο ενωσιακό καθεστώς της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αυτά και άλλα που αφορούν τα της Κύπρου -τις Βρετανικές Βάσεις πρωτίστως- συζητούνται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο διμερών διαβουλεύσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και Βρετανίας, υπό τους πρέσβεις Μηνά Χατζημιχαήλ και Άλεξ Έλις αντίστοιχα. Η θέση, λοιπόν, πως θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την αποχώρηση της Βρετανίας αυτά που ισχύουν σήμερα σε ό,τι αφορά τις Βρετανικές Βάσεις, κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και φαίνεται πως συμφωνούν σε αυτό, οι διαβουλεύσεις, ωστόσο, συνεχίζονται.

Ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων έγινε στις 11 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τον συντονιστή για το Brexit στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ, Στέλιο Μακρυγιάννη, υπάρχει σύγκλιση στο πεδίο εφαρμογής, κυρίως των δικαιωμάτων όσων ζουν και εργάζονται στις Βρετανικές Βάσεις. Αυτό αφορά περίπου δέκα χιλιάδες άτομα.

Οι διμερείς διαβουλεύσεις Κύπρου – Βρετανίας, όταν καταλήξουν και όπως καταλήξουν, θα ενσωματωθούν στη γενικότερη συμφωνία αποχώρησης, η οποία θα επικυρωθεί από την Ευρωβουλή.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από τη βρετανική αποχώρηση, αυτές δεν διαφέρουν από αυτές των υπολοίπων χωρών, νοουμένου ότι η Κύπρος χάνει έναν εταίρο με τον οποίο είχε κοινές προσεγγίσεις σε πολλά ζητήματα εντός ΕΕ, όπως για παράδειγμα στα χρηματοοικονομικά. Οι ακριβείς επιπτώσεις δεν μπορούν ακόμα να υπολογιστούν κι αυτό γιατί δεν έχει καθορισθεί ακόμα το μελλοντικό πλαίσιο σχέσεων ΕΕ και Βρετανίας.

Μαρία Φράγκου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy