Οι σκοπιμότητες βλάπτουν το Κυπριακό

Του Στέφανου Στεφάνου

Αμέσως μετά την αποτυχία της Διάσκεψης της Ελβετίας για το Κυπριακό, η Τουρκία καθόρισε τους στόχους της πολιτικής της. Λύση έξω από τις παραμέτρους του ΟΗΕ, όπως δήλωσε ο Τσαβούσογλου. Αυτό ερμηνεύεται ως προώθηση της διχοτόμησης. Οι αποφάσεις που ανακοινώνονται από τα κατεχόμενα αυτό το στόχο έχουν. Ενισχύουν την ντε φάκτο διχοτόμηση και την κάνουν μέρος της καθημερινότητάς μας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επίσης καθόρισε το στόχο της επόμενης περιόδου. Μια περίοδος ανασκόπησης είναι αναγκαία και ακολούθως πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να συνεχιστεί η διαδικασία. Αυτή την ευθύνη ο ΓΓ του ΟΗΕ -αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας- την εναποθέτει στις δύο κυπριακές πλευρές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε από την Ελβετία με πρόταξη στην πολιτική ατζέντα του την επίρριψη ευθυνών. Η πολυάριθμη επικοινωνιακή ομάδα του Προεδρικού έσπευσε να διαρρεύσει ότι ο κ. Αναστασιάδης κέρδισε τις εντυπώσεις και ότι εκτέθηκε η Τουρκία στα μάτια των παρευρισκόμενων.

Πλην, όμως, οι επικοινωνιολόγοι του Προεδρικού δεν λογάριασαν τον διεθνή παράγοντα. Στο εσωτερικό, όταν έχεις τον έλεγχο της πλειονότητας των ΜΜΕ μπορείς να φτιάχνεις πλαστές εικόνες. Όταν όμως τα μηνύματα έρχονται από το εξωτερικό, αυτά δύσκολα ελέγχονται….

Παρά τις θριαμβολογίες, λοιπόν, του κυβερνητικού στρατοπέδου, ούτε ο ΟΗΕ ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, κανείς δεν αναφέρεται στις ευθύνες της Τουρκίας για το τέλμα στην Ελβετία. Και όχι μόνο αυτό. Κάποια μηνύματα που διέρρευσαν από την ΕΕ ανέδειξαν την ενόχληση, ακόμα και το θυμό Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις παλινωδίες, την αναποφασιστικότητα και, εν γένει, τη συμπεριφορά του κ. Αναστασιάδη στο επίμαχο δείπνο. Αυτά τα μηνύματα σαφώς εκνεύρισαν την κυβέρνηση.

Δεν έφταναν τα εξ Ευρώπης μηνύματα ήρθαν τα συγχαρητήρια του ΓΓ του ΟΗΕ στον Τούρκο Πρόεδρο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Κρανς-Μοντάνα. Και ακολούθως οι συνεντεύξεις του κ. Έιντε που ξεχείλισαν το ποτήρι. Ο Πρόεδρος τα έβαλε απευθείας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, αποκαλώντας τον ψεύτη. Ξέχασε ο κ. Αναστασιάδης ότι σε προηγούμενές του αναφορές και καταγγελίες, ο κ. Γκουτέρες τέσσερις φορές στήριξε τον Ειδικό του Σύμβουλο αδειάζοντας στην ουσία τον Πρόεδρο και την κυπριακή κυβέρνηση. Τον Ειδικό Σύμβουλο συνεχάρη για τη δουλειά του το ΣΑ. Ακολούθησε η φαρσοκωμωδία με την απειλή για τη δημοσιοποίηση μέρους των σημειώσεων του κ. Μαυρογιάννη, για την οποία ο κ. Αναστασιάδης πήρε αποστομωτική απάντηση από τον εκπρόσωπο του κ. Γκουτέρες: «Από δικής μας πλευράς παίρνουμε τη διπλωματική διαδικασία πολύ σοβαρά». Εμμέσως πλην σαφώς είπε στον Πρόεδρο ότι πρέπει να σοβαρευτεί.

Ήταν τόσο αιχμηρή η ατάκα του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, που προφανώς θύμισε στον Πρόεδρο τα όσα ο ίδιος έλεγε πριν από χρόνια, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και ασκούσε έντονη κριτική στον Τάσσο Παπαδόπουλο για τη συμπεριφορά του έναντι της διεθνούς κοινότητας. Έλεγε τον Απρίλιο του 2004: «Διασύρουν και εξευτελίζουν τη χώρα τους, όσοι την οδηγούν στην απομόνωση, φέροντάς την σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ, την ΕΕ και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα».

Οι ακροβατισμοί του κ. Αναστασιάδη που έγιναν για να ικανοποιήσουν εκλογικές σκοπιμότητες, διέσυραν την Κύπρο και έβλαψαν την αξιοπιστία της. Οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις στην πολιτική του κ. Αναστασιάδη έπληξαν την προοπτική επίτευξης λύσης.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τους άστοχους χειρισμούς Αναστασιάδη και την κόντρα του με τον διεθνή οργανισμό, ενέτεινε τις προσπάθειές της για εδραίωση της διχοτόμησης επί του εδάφους. Σ’ αυτό το διχοτομικό κρεσέντο της Τουρκίας, ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση δείχνουν να μην ανησυχούν. Αντί του Κυπριακού στη δική τους αντίληψη φαίνεται να προέχει η προεκλογική εκστρατεία, την οποία διεξάγουν μοιράζοντας νέες δεσμεύσεις και εξαγγελίες για έργα και παροχές.

*Εκπρόσωπος Τύπου, βουλευτής ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy