Η στασιμότητα οδηγεί σε σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία

Ανησυχίες Αμμοχωστιανών για Κυπριακό.

 

To Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του, αναφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, το οποίο συνήλθε πρόσφατα σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, με έμφαση στα πρόσφατα γεγονότα και πληροφορίες που αφορούν την πόλη της Αμμοχώστου.

 

Αφού επισημαίνει ότι ο χρόνος και η παρατεταμένη στασιμότητα αποδεικνύονται παράγοντες που οδηγούν στη σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία και τελικά στην οριστική διχοτόμηση, με άκρως επικίνδυνες συνέπειες, καλεί τους δύο ηγέτες όπως επιδείξουν την απαραίτητη υπευθυνότητα και ανταποκριθούν στο ιστορικό κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ, για επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατό, με στόχο την κατάληξη σε μια συμφωνημένη λύση του προβλήματος.

 

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, επαναλαμβάνει τη στήριξή του σε κάθε ενέργεια, η οποία θα ενισχύσει τη συμφιλίωση και την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά θεωρεί ότι καμία διάνοιξη οδοφράγματος μπορεί από μόνη της να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος. «Τα όποια ΜΟΕ έχουν συμφωνηθεί είναι καλοδεχούμενα, φτάνει να εξυπηρετούν και τις δύο κοινότητες, αλλά και να υποβοηθούν το βασικό στόχο, που είναι η δημιουργία συνθηκών εξεύρεσης συνολικής λύσης του Κυπριακού. Δεν θα πρέπει οποιαδήποτε ΜΟΕ να χρησιμοποιούνται από την άλλη πλευρά για καθεστωτικούς λόγους γιατί φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο», αναφέρεται.

 

Παράλληλα όμως, τονίζει πως το θέμα της Αμμοχώστου δεν μπορεί να ιδωθεί ως ένα απλό ΜΟΕ. «Η συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου εδώ και 44 χρόνια από τον τουρκικό στρατό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών και αξιών του διεθνούς δικαίου και παραβιάζει ξεκάθαρα όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τα δεσμευτικά ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979». Ετσι, καλεί την κυβέρνηση να θέσει πιο έντονα και επιτακτικά το θέμα της προτεραιότητας της Αμμοχώστου, όπως προκύπτει από τα σχετικά ψηφίσματα και να ζητήσει από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, βάσει των όρων εντολής του, να θέσει αποφασιστικά το θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

 

Εκφράζει παράλληλα οδύνη και έντονη ανησυχία για το άνοιγμα της παραλίας στην περιοχή του Αγίου Μέμνωνα, την οποία ο τουρκικός στρατός έχει ανοίξει για Τουρκοκύπριους και Τούρκους πολίτες και θεωρεί πως τέτοιες μονομερείς ενέργειες δεν υποβοηθούν την όλη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του προβλήματος. Επιπρόσθετα, θεωρεί πως τέτοιες σκόπιμες και στρατηγικής σημασίας ενέργειες, όπως το άνοιγμα της παραλίας του Αγίου Μέμνωνα, που αποσκοπούν στην επέκταση του σταδιακού εποικισμού όλης της πόλης, δεν είναι δυνατόν να παρέλθουν απαρατήρητες, αλλά αντίθετα θα πρέπει να τύχουν προσεκτικής μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

 

Καλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να μελετήσει επισταμένα, κατεπειγόντως και με την επιβαλλόμενη σοβαρότητα τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και να ζητήσει την άσκηση πιέσεων για άρση των νέων τετελεσμένων επί του εδάφους της περιοχής της Αμμοχώστου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy