“Η ταχύτερη εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι επείγουσα ανάγκη”

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

“Ο Σταύρος Μαλάς αποτελεί εγγύηση για τη στήριξη της δημόσιας υγείας και για την ταχύτερη και συνεπή εφαρμογή του ΓΕΣΥ”

Σε δήλωση προέβη ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σεχετικά με την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας, τη ΔΔΟ αλλά και για την ανάμειξη υπουργών στην προεκλογική εκστρατεία.

Αυτούσια η δήλωση
Η Κύπρος βρίσκεται τελευταία σε όλη την ΕΕ στις δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία. Σχεδόν οι μισοί Κύπριοι (44%) αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην Υγεία. Αυτά, ανάμεσα σε άλλα θλιβερά, διαπιστώνει η Κομισιόν για την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στην Κύπρο.

Τα όσα θλιβερά για τη δημόσια υγεία στην Κύπρο διαπιστώνει η Κομισιόν, τα βιώνουν με ένα οδυνηρό τρόπο οι πολίτες στη χώρα μας.

Τα βιώνουν με τις ατέλειωτες λίστες αναμονής στα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Τα βιώνουν με τις σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα

Τα βιώνουν με τη μαζική φυγή ιατρών που προκαλεί υποστελέχωση

Τα βιώνουν με την απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς αναμένοντας κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα.

Αυτά όλα είναι τα οδυνηρά αποτελέσματα της σκληρής λιτότητας που επέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού στη Δημόσια Υγεία. Με την πολιτική λιτότητας της απερχόμενης κυβέρνησης ο τομέας της δημόσιας υγείας έχει φτάσει στον πάτο.

Η στήριξη της Δημόσιας Υγείας και η ταχύτερη εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως έχει συμφωνηθεί είναι επείγουσα ανάγκη. Αυτό θα κάνει ο Σταύρος Μαλάς με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Σταύρος Μαλάς αποτελεί εγγύηση για τη στήριξη της δημόσιας υγείας και για την ταχύτερη και συνεπή εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Μια τέτοια εγγύηση δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε ο Ν. Αναστασιάδης και ούτε Ν. Παπαδόπουλος οι οποίοι αμφότεροι κατά καιρούς υπερασπίστηκαν διαφορετικά μοντέλα ΓΕΣΥ από αυτό που τελικά εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

Η σημερινή δήλωση της κ. Θεοχάρους ότι η διζωνική ομοσπονδία συνιστά μια άθλια λύση που μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο, αποτελεί συνέχεια των ακραίων θέσεων των δυνάμεων που στηρίζουν τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο. Αυτές οι τοποθετήσεις εγείρουν σωρεία ερωτηματικών τα οποία ο ίδιος ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος καλείται να απαντήσει.

Συμμερίζεται ο κ. Παπαδόπουλος αυτή τη θέση της προέδρου της Αλληλεγγύης; Αν ναι, γιατί δεν τολμά να το πει ευθαρσώς και κρύβεται πίσω από μισόλογα και υπεκφυγές; Αν πάλι δεν συμφωνεί με την κ. Θεοχάρους, γιατί δεν εκφράζει καθαρά τη διαφωνία του; Στην περιβόητη «νέα στρατηγική» του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν υπάρχει ούτε λέξη για τον επιδιωκόμενο στόχο;

Τι ακριβώς θα πράξει ο Νικόλας Παπαδόπουλος αν, χάριν συζήτησης, εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας; Θα πει ότι δεν τον ενδιαφέρει η ταμπέλα αλλά το περιεχόμενο; Πιστεύει ότι με τέτοιες τοποθετήσεις θα γίνει πιστευτός και θα είναι εφικτή η επανέναρξη συνομιλιών;

Αλλά και στην απίθανη περίπτωση που με τέτοιες αοριστολογίες καταστεί δυνατή η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τι ακριβώς θα πράξει ο Νικόλας Παπαδόπουλος στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων; Θα τα ακυρώσει όλα και θα πει ότι δεν συζητά στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όταν όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς καμία εξαίρεση, πάνω σ’ αυτή τη βάση διαπραγματεύτηκαν;

Τόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης, που εσχάτως επέστρεψε στην προεκλογική δημαγωγία του 2013 και υιοθέτησε επικίνδυνες ρητορικές του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, στην πραγματικότητα δεν έχουν πρόταση για το Κυπριακό. Δεν έχουν πρόταση ικανή να επανεκκινήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία και να την οδηγήσει είτε σε αίσιο τέλος είτε να εκθέσει την Τουρκία, η οποία αυτή την περίοδο απολαμβάνει την απαλλαγή της από την όποια ευθύνη για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά. Αντίθετα, πρόταση εντελώς συγκεκριμένη και ξεκάθαρη, που δίνει ρεαλιστική προοπτική λύσης απελευθέρωσης και επανένωσης του τόπου και του λαού, έχει μόνο ο Σταύρος Μαλάς.

Ανάμειξη υπουργών στην προεκλογική εκστρατεία

Η καθημερινή ανάμιξη των υπουργών της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Αναστασιάδη είναι απαράδεκτη και δείγμα παρωχημένων νοοτροπιών.

Οι συγκρίσεις είναι καταπελτικές σε βάρος του απερχόμενου προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη. Ο Γλ. Κληρίδης είχε διορίσει υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών για να διεξαγάγει τις προεδρικές εκλογές.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης θεωρεί δικαίωμά του να αναμιγνύεται στις εκλογές για τις οποίες αυτός έχει την πολιτική ευθύνη να διασφαλίσει το αδιάβλητό τους, και την ίδια ώρα επιστρατεύει δημόσιους λειτουργούς για να προωθούν την υποψηφιότητα του κ. Αναστασιάδη.

Αντί ο κ. Αναστασιάδης να σώσει τα προσχήματα ζητώντας από τους υπουργούς του να είναι έστω προσεκτικοί, εκμεταλλεύεται την προεδρική του ιδιότητα για να προβάλλει την υποψηφιότητά του. Κόβει συνεχώς κορδέλες σε έργα που εδώ και καιρό λειτουργούν, μοιράζει ξανά δεσμεύσεις όπως έκανε και στις προηγούμενες εκλογές, οι οποίες όμως στη συνέχεια, όπως ξέρουν πολύ καλά οι πολίτες, αποδείχθηκαν κούφια λόγια.

Οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και γνωρίζουν και ασφαλώς δεν θέλουν να μείνουν καθηλωμένοι σε νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος, τα οποία αναβιώνουν οι απερχόμενοι κυβερνώντες με την εν γένει προεκλογική συμπεριφορά τους.
 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.