Οι ταινίες που θα μας κάνουν να δούμε την πραγματικότητα αλλιώς

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, από 1 έως 8 Αυγούστου στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη

Μια συναρπαστική διαδρομή δέκα χρόνων στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου γιορτάζει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, που πραγματοποιείται παραδοσιακά κάθε Αύγουστο από την 1η μέχρι και τις 8 του μήνα. Φέτος, επανέρχεται ανανεωμένο αλλά και πιο επίκαιρο από ποτέ σε ένα νέο χώρο με πιο άνετες και δροσερές συνθήκες θέασης. Tο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, παρά το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού, είναι ο νέος χώρος που θα φιλοξενήσει τη φετινή, επετειακή διοργάνωση.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού δοκιμάζει και φέτος τις αντοχές μας προβάλλοντας 21 συνολικά ντοκιμαντέρ και αναδεικνύοντας τη σκληρή, τρυφερή και απρόσμενη πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου μας. Πρόκειται για 21 ταινίες, διαλεγμένες μία προς μία από τα προγράμματα των καλύτερων Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του κόσμου, με γνώμονα επιλογής το πόσο αγαπήθηκαν από το κοινό αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσουν την τέχνη του σύγχρονου ντοκιμαντέρ.

Το πρόγραμμα προβολών

Ποδήλατο ή αυτοκίνητο; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει το ντοκιμαντέρ Bikes Vs Cars, του Fredrik Gertten, στην ταινία έναρξης του φετινού φεστιβάλ, φέρνοντας στην επιφάνεια το καθημερινό, παγκόσμιο κυκλοφοριακό δράμα. Θα επιτρέψουν τα οικονομικά συμφέροντα να επικρατήσουν τα ποδήλατα;

Μετά την αντικομουνιστική γενοκτονία στην Ινδονησία, ο γενναίος Adi αντιμετωπίζει τους αμετανόητους δολοφόνους του αδελφού του στο The Look of Silence, του Joshua Oppenheimer, που συμπληρώνει το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ The Act of Killing, που ενθουσίασε το κοινό του φεστιβάλ στην περσινή διοργάνωση.

Μοναδική ταινία από την Κύπρο προβάλλεται φέτος το ντοκιμαντέρ Πολυαγαπημένες Μέρες, του Κωνσταντίνου Πατσαλίδη: Το 1970 οι κάτοικοι του μικρού χωριού Κάρμι ζουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία: τα γυρίσματα της ταινίας Beloved, με συνεργείο και ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Σε ένα διεισδυτικό ταξίδι στη ζωή και την καριέρα του Kurt Cobain μας πηγαίνει το ντοκιμαντέρ Kurt Cobain: Montage of Heck, του Brett Morgen που θα ξεσηκώσει τους θαυμαστές των Nirvava. Ο σκηνοθέτης του θρυλικού πια Darwin’s Nightmare, Hubert Sauper, επιστρέφει στην Αφρική για να αποτυπώσει τη σύγχρονη μορφή αποικιοκρατίας στο ντοκιμαντέρ We Come As Friends.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της λευκής, γλυκιάς, καθημερινής μας απόλαυσης στην ανθρώπινη ζωή; Πώς έχει στηθεί ένα διεθνές δίκτυο μαφίας με πρωταγωνίστρια τη ζάχαρη και ποιοι κερδίζουν από αυτό; Mια ταινία της Andrea Culková που θα μας… λυτρώσει από τα Sugarblues.

Οσο κι αν μας σοκάρουν οι ειδήσεις για το συριακό μέτωπο, τίποτα δεν μπορεί να αναδείξει καλύτερα την πραγματικότητα του πολύπαθου αυτού τόπου από ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ. To A Syrian Love Story, του Sean McAllister, γυρισμένο στη διάρκεια πέντε ετών, καταγράφει την απίστευτη οδύσσεια προς τη Δύση, με στόχο την πολιτική ελευθερία.

Η ζωή και το έργο του διεθνούς φήμης φωτογράφου Sebastião Salgado ξετυλίγονται στην ταινία που έφτιαξε ο Wim Wenders σε συνεργασία με τον γιο του φωτογράφου, Juliano Riberio Salgado, με τίτλο Το αλάτι της Γης (The Salt of the Earth). To ντοκιμαντέρ ήταν υποψήφιο για Βραβείο Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2015.

How to change the world τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ του Jerry Rothwell, για τη δημιουργία της Greenpeace από νεαρούς ακτιβιστές το 1971, οι οποίοι χάραξαν την πορεία του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Η ταινία θα προβληθεί στην παρουσία του ιδίου.

Το Dior and I, του Frédéric Tcheng, μάς μεταφέρει πίσω από τους προβολείς, στον Οίκο του Christian Dior, ενώ στo Dreamcatcher θα δούμε την κάθε άλλο παρά φανταχτερή πλευρά του γυναικείου φύλου. H παγκοσμίου φήμης ντοκιμαντερίστρια Kim Longinotto, που θα είναι μαζί μας στην προβολή, έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ για μια πρώην πόρνη, η οποία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της για να βοηθήσει νέα κορίτσια να απελευθερωθούν από την εκμετάλλευση και τη βία.

Tο βραβευμένο με Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Citizenfour, ακολουθεί τη διάσημη ιστορία του Snowden, ενός Αμερικανού αναλυτή πληροφοριών, που αποκάλυψε μυστικά υψηλής ασφαλείας σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαρροών στην ιστορία, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την αμερικανική κυβέρνηση.

Συνομιλώντας με τους δημιουργούς ντοκιμαντέρ

Στο φεστιβάλ θα παραστούν και φέτος σκηνοθέτες και παραγωγοί ταινιών, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους μετά τις προβολές. Ανάμεσα σε άλλους, αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία της σημαντικής ντοκιμαντερίστριας Kim Longinotto, η οποία θα παραστεί στην προβολή της ταινίας της, Dreamcatcher. H πολυβραβευμένη δημιουργός θα παραδώσει masterclass για το έργο της και γενικότερα για την τέχνη του ντοκιμαντέρ, ανοικτό για το κοινό.

Παράλληλες δραστηριότητες

Στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων του φεστιβάλ θα διοργανωθεί και φέτος το εργαστήρι για επαγγελματίες DocsTalk που στόχο έχει να προσφέρει στους Κύπριους σκηνοθέτες, παραγωγούς και επαγγελματίες του χώρου την ευκαιρία να εξελίξουν τις ικανότητές τους στη δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ και να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική εικόνα του αντικειμένου.

Ντοκιμαντέρ σε… κίνηση!

Tο φεστιβάλ αποτελεί φέτος, μαζί με αλλά επτά ευρωπαϊκά φεστιβάλ και οργανισμούς, μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Moving Docs. Το Moving Docs υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σκοπός του είναι η από κοινού προώθηση ταινιών με έντονα περιβαλλοντικά, πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πληροφορίες: στο τηλέφωνο 99517910 και www.filmfestival.com.cy

Υπότιτλοι: Ολες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Είσοδος: €2 για κάθε ταινία, €25 για την κάρτα του φεστιβάλ (ισχύει για όλες τις προβολές).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy