Η τιμή και το χρέος του κάθε ΕΔΟΝίτη

Του Γιώργου Γεωργίου*

Χαρακτηρίζεται ίσως ως η πιο δύσκολη και κρίσιμη εποχή για τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Τα οποιαδήποτε λάθη μπορούν να καταλήξουν σε τεράστιες απώλειες για εμάς και του συμπατριώτες μας. Οι κίνδυνοι καθημερινοί, οι πολιτικές κρίσεις άγνωστες, τα προβλήματα καθόλου άγνωστα, καθώς τόσα χρόνια υπήρχαν. Πολιτικές πολλές. Όλες διαφέρουν μεταξύ τους. Εσύ δεν ξέρεις τι να πιστέψεις. Θέλεις το καλό της πατρίδας σου. Όμως τι πρέπει να ακούσεις; Πώς να κάνεις και τον συμπατριώτη σου να σε ακολουθήσει; Ποιος είναι τελικά ο ρόλος της παιδείας; Γιατί κανείς δεν ασχολείται πλέον;

Η μεγαλύτερη μερίδα των ΜΜΕ έχουν αποτύχει παταγωδώς να τηρήσουν το κώδικα δεοντολογίας, με αποτέλεσμα να προωθούν τα μηνύματα που αυτά θέλουν, αφήνοντας τον κόσμο στο σκοτάδι και να μην γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει γύρω του. Δεν είναι λίγες οι φορές, που τα ΜΜΕ είχαν αποκρύψει μέρη ενός γεγονότος, επειδή δεν το θεώρησαν και τόσο σημαντικό. Παρόλα αυτά, μετά τις όποιες αντιδράσεις από μερίδα κόσμου δεν έγινε η οποιαδήποτε ριζική αλλαγή. Βλέπετε και η ενημέρωση σήμερα έχει το συμφέρον της. Αποτέλεσμα όλων αυτών έχει η παραπληροφόρηση του κόσμου ή της «μάζας» όπως θα προτιμούσανε να την λένε. Ένα σύστημα που κάνει πλύση εγκεφάλου στους δέκτες μας, δείχνοντας του αυτά που πληρώνεται για να δείχνει.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι το εκάστοτε εκπαιδευτικό σύστημα, που κάθε άλλο παρά σωστή παιδεία προσφέρει στο μαθητή. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που σκοπό έχει τη δημιουργία φιμωμένων πολιτών – ρομπότ, που δεν θα έχουν άποψη παρά μόνο να παπαγαλίζουν και να μαθαίνουν αυτά που είπαν άλλοι και σαν πιστοί ακόλουθοι να τα κάνουν πράξη. Άλλωστε η μόνη προσπάθεια παραγωγής παιδείας από το ’60 και μετά, είναι η καλλιέργεια του μίσους του εθνικισμού αλλά και του κοινωνικού ρατσισμού. Επιμένω στο θέμα του κοινωνικού ρατσισμού, διότι τα σχολεία σήμερα ναι μεν προσπαθούν να αποκλείσουν γενικότερα τον φυλετικό ρατσισμό, όμως όταν εγείρεται θέμα περί εθνικού και κοινωνικού, μπορείς να παρακολουθήσεις όλη την υποκρισία στο μεγαλείο της.

Από την άλλη πλευρά θα δεις τη νέα γενιά να γυρίζει τις πλάτες της απαξιωτικά προς την πολιτική και κοινωνική σκηνή. Το θλιβερό της όλης κατάστασης είναι ότι η νέα γενιά που έπρεπε να ήταν φάρος, πρωτεργάτης και πρωτοπόρα στις όποιες εκδηλώσεις θα τη δεις να κάνει την επανάσταση της στα café και στα clubs, κοροϊδεύοντας ακόμη και αυτούς της ηλικιακής τους ομάδας που προσπαθούν για την αλλαγή. Ακόμη πιο θλιβερό βέβαια είναι ότι κρίθηκαν, κρίνονται και θα κριθούν πάρα πολλά χωρίς αυτούς. Με τη δική τους απουσία θα σκύψουν θετικά το κεφάλι και θα γίνουν συνένοχοι με τις όποιες αποφάσεις και αλλαγές γίνονται.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε εσένα ΕΔΟΝίτη. Εσένα που έχεις κάνει τόσα πολλά. Εσένα που καλείσαι να βρεις μια λύση σε όλα αυτά. Εσένα που σε έχουν κατηγορήσει άδικα τόσες φορές, όμως είσαι ακόμη εδώ πολεμώντας για ένα καλύτερο αύριο. Ένα αύριο που δεν θα είναι καλύτερο μόνο για σένα, αλλά και για τους γύρω σου, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται και τι πιστεύουν, φτάνει που είναι άνθρωποι σαν εσένα. Εσύ ΕΔΟΝίτη, έχεις το μέγιστο έργο και χρέος στη γενιά σου. Εσύ πρέπει να τους ξυπνήσεις. Εσύ πρέπει να τους δείξεις το σωστό δρόμο. ΕΔΟΝίτη, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι σε αυτό τον αγώνα δεν είσαι μόνος σου. Έχεις εμένα, έχεις τον συναγωνιστή σου, έχεις εμάς, έχεις τη δύναμη και τη θέληση να προχωρήσεις. Μην νιώσεις ποτέ σου ότι είσαι μόνος σου. Μην νιώσεις ποτέ την ανάγκη να εγκαταλείψεις τον αγώνα. Έχεις το δικό σου χρέος προς τους συμπατριώτες σου, σε ένα πιο δίκαιο κόσμο. Εσύ θα είσαι ο κύριος παράγοντας του ερχομού της δίκαιης κοινωνίας, της σοσιαλιστικής.

*Μέλος Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy