Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίπλα στη νέα γενιά

Του Ανδρέα Αβραάμ*

Κάθε φορά που οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού φαίνεται ότι εισέρχονται σε κομβικό σημείο, έρχονται στην επιφάνεια ζητήματα τα οποία εμπλέκουν από την μια τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις των κατεχόμενων Δήμων και κοινοτήτων μας και από την άλλη την νέα γενιά του τόπου.

Στην παρούσα περίοδο σε αυτή την εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί η σημαντική μερίδα νέων που προσεγγίζει την πολιτική και την εμπλοκή με τα κοινά με απάθεια και απαξίωση. Αυτό δεν έγινε από την μια μέρα στην άλλη. Είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών πρακτικών, πολιτικών και αποφάσεων των όσων έχουν την εξουσία, οι οποίοι με τον τρόπο τους είτε δεν αναγνώριζαν την σημασία της εμπλοκής των νέων με τα κοινά, είτε με τις αποφάσεις τους οδηγούσαν στην απογοήτευση και την απομάκρυνση τους. Τα σκάνδαλα , η διαφθορά, η διαπλοκή σε συνάρτηση με την ανεργία, το τσάκισμα του κράτους πρόνοιας, την απουσία ουσιαστικής στήριξης στους νέους ανθρώπους έχουν οξύνει το φαινόμενο της αποχής. Συγκεκριμένα ο νέος σήμερα πιστεύει ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια βελτίωσης ούτε καν στα ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την ευθύνη για την αλλαγή της εικόνας έχουν όσοι μπορούν σήμερα να ρυθμίσουν το περιεχόμενο και την δράση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για να γίνω συγκεκριμένος, όσες εκδηλώσεις και δράσεις εάν γίνουν με στόχο να κρατήσουν την φλόγα της επιστροφής αναμμένη δεν θα έχουν καμιά σημασία εάν δεν εμπλακούν οι νέοι άνθρωποι έμπρακτα στην διαδικασία. Ανεξάρτητα της πορείας των συνομιλιών οι νέοι της Αμμοχώστου θα πρέπει να έχουν από πριν λόγο και ρόλο για την πόλη στην οποία θα καλεστούν να επιστρέψουν και αυτό θα πρέπει να γίνει από πριν.

Επιπρόσθετα ο πόθος για επιστροφή δεν θα πρέπει να αφήνεται μόνο στα αθλητικά μας σωματεία ή σε οργανωμένους φορείς. Δεν μπορούν οι δράσεις να περιορίζονται σε επετειακές εκδηλώσεις και μόνο μια δυο φορές το χρόνο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να θέσει αυτό τον ρόλο της ως προτεραιότητα. Δεν φτάνει να ξέρουμε μόνο την καταγωγή μας. Έχουμε ανάγκη να γνωρίσουμε και τον πολιτισμό της Αμμοχώστου, τα μνημεία της και την ιστορία της. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του Δήμου Αμμόχωστου.

Η επεξεργασία προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της νέας γενιάς. Να νιώσουν οι νέοι άνθρωποι ότι υπάρχει χώρος για εμπλοκή τους αλλά περισσότερο ότι υπάρχει περιθώριο αυτή τους η εμπλοκή να οδηγήσει σε αλλαγές.

Η νέα γενιά είναι έτοιμη να γυρίσει στα λημέρια των παππούδων και των γονιών της, να γνωρίσει τα σπίτια, τα χωριά, τις γειτονίες τους, η νέα γενιά είναι έτοιμη να εμπλακεί έμπρακτα στη διαδικασία σχεδιασμού και ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου.

Η νέα γενιά είναι έτοιμη σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να εργαστεί για να ζωντανέψει την για εδώ και 42 χρόνια ερειπωμένη πόλη μας, την Αμμόχωστο μας.

*Μέλος Επ. Γραμματείας ΕΔΟΝ Αμμοχώστου Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αμμοχώστου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy