Η Τουρκία καταψήφισε εκ νέου το ψήφισμα των ΗΕ για τους Ωκεανούς

Η Τουρκία ήταν και πάλι η μοναδική χώρα που καταψήφισε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα για τους Ωκεανούς, εκφράζοντας έτσι την αντίρρησή της με βασικές πρόνοιες της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στη ψηφοφορία υπέρ ψήφισαν 128 κράτη μέλη, η Τουρκία κατά και 3 χώρες (Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ, Βενεζουέλα) απείχαν.

Στο ψήφισμα εξάλλου για την αλιεία του οποίο τέθηκε σε ψηφοφορία μετά από αίτημα των ΗΠΑ, που διαφωνούν πλέον μετά την αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ με τις σχετικές αναφορές  στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου WTO, υπέρ τάχθηκαν 126 χώρες, με μόνη αρνητική ψήφο των ΗΠΑ και τρεις αποχές (Ελ Σαλβαδόρ, Τουρκία, Βενεζουέλα). 
 
Αιτιολογώντας τη θέση της χώρας της και για τα δύο ψηφίσματα, η εκπρόσωπος της Τουρκίας, είπε  ότι η αντιπροσωπεία της ψήφισε κατά των κειμένων καθώς περιείχαν αναφορές στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία  η Τουρκία δεν είναι μέλος.

«Η σύμβαση αυτή, είπε, δεν ήταν καθολική, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλες συμφωνίες που διέπουν τη διαχείριση των ωκεανών».

Πρόσθεσε ότι τα μέρη θα πρέπει να είναι πιο εποικοδομητικά και ευέλικτα λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των μη μερών, επισημαίνοντας ότι οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία αποφάσισε να μην γίνει συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης παρέμειναν έγκυροι.

Συγκεκριμένα, είπε πως η Σύμβαση δεν παρείχε επαρκείς εγγυήσεις για τις χώρες που βρίσκονται σε ιδιαίτερες καταστάσεις, ούτε έλαβε υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των κρατών. Επιπλέον, δεν επέτρεψε στα κράτη μέλη της να καταχωρήσουν επιφυλάξεις στο περιεχόμενό της.
 
Όσον αφορά το σχέδιο ψηφίσματος για την αειφόρο αλιεία, είπε ότι η Τουρκία απείχε.
«Η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της εν λόγω σύμβασης και ήταν της άποψης ότι δεν ήταν ούτε το καθολικό ούτε το μοναδικό νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις δραστηριότητες στους ωκεανούς», είπε η αντιπρόσωπος της Τουρκίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy