«Η Τουρκία στο Κραν Μοντανά ήθελε να νομιμοποιήσει την κατοχή»

Στο Κραν Μοντάνα η Τουρκία στόχευε στη νομιμοποίηση της κατοχής και «αν μπορούσε να την επεκτείνει σε όλο το νησί», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο Νίκος Κοτζιάς σημειώνει ότι παρέμεινε αναπάντητο το ερώτημα που έθεσε στην τουρκική πλευρά, εάν η θέση της «για συνέχιση της συνθήκης των εγγυήσεών της επί της Κύπρου» σημαίνει συνέχιση της ντε φάκτο διχοτόμησης της Κύπρου ή διεκδίκηση ελέγχου όλου του νησιού.

Όπως λέγει, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ομολόγησε, ότι επιθυμεί μέσω της διατήρησης του δικαιώματος επέμβασης, να επεμβαίνει μονομερώς σε όλο το νησί όποτε η Τουρκία το επέλεγε.

Ήταν το σημείο, τονίζει ο κ. Κοτζιάς ρήξης της τουρκικής πλευράς με τον ΓΓ του ΟΗΕ όπου και τελείωσε η διαπραγμάτευση.

Ο Έλληνας υπουργός προσθέτει ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος, δηλαδή, ανεξάρτητο και κυρίαρχο, χωρίς εγγυήσεις τρίτων και κατοχικά στρατεύματα. Σημειώνει επίσης ότι οι επικριτές του, σε αντίθεση με την ΕΕ και τον ΟΗΕ, επιθυμούν μια Κύπρο σε ημι-αποικιακή κατάσταση.

Επίσης κατηγορεί τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε για ενέργειες υπονόμευσης των διαπραγματευτικών θέσεων Ελλάδας και Κύπρου. Κάνει λόγο για μυστικές συναντήσεις με σκοπό να διασπάσει την κοινή στρατηγική Αθήνας- Λευκωσίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy