Οι βασικές αρχές λειτουργίας των Σχολικών Εφορειών

Του Γιαννάκη Γρηγορίου*

Η σημασία της παιδείας είναι τεράστια γιατί αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς ανάπτυξης και ολοκλήρωσης του ανθρώπου. Η ποιότητα της εκπαίδευσης εξαρτάται τόσο από τις άυλες, όσο και από τις υλικοτεχνικές υποδομές. Ο σχολικός χώρος ουσιαστικά ενσαρκώνει ενεργά, δυναμικά και βιωματικά τον κοινωνικό ρόλο του σχολείου. Για το λόγο αυτό εντάσσεται στις σημαντικές παραμέτρους των εκπαιδευτικών διεργασιών των οποίων την ποιότητα κάθε φορέας εκπαιδευτικής πολιτικής, προγραμματισμού, σχεδιασμού και οργάνωσης οφείλει να μελετά, να αξιολογεί και να βελτιώνει.

Οι Σχολικές Εφορείες και κατ’ επέκταση οι σχολικοί έφοροι είναι οι τοπικοί φορείς των σχετικών διεργασιών που αφορούν τον σχολικό χώρο. Οι βασικές αρχές που κάθε σχολικός έφορος πρέπει τηρεί και να εφαρμόζει είναι,

1. Επικοινωνία και Συνεργασία. Να αναλαμβάνει συνεχείς πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση και ύπαρξη μια αγαστής και αποτελεσματικής συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ σχολικής εφορείας, εκπαιδευτικών και γονέων. Ο σχολικός έφορος είναι ο συνδετικός κρίκος του σχολείου (εκπαιδευτικών και γονέων) με την Σχολική Εφορία και κατ’ επέκταση με το Υπουργείο Παιδείας και το κράτος.

2. Συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση. Να μεριμνά έτσι ώστε τα σχολεία και η ιδία η Σχολική Εφορία να αναβαθμίζονται όχι μόνο κτηριακά αλλά και διαδικαστικά. Πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα ώστε να αντικατασταθούν οι απαρχαιωμένες διαδικασίες με σύγχρονες πιο αποτελεσματικές διαδικασίες και με τη χρήση της τεχνολογίας. Οι έντονες διαπροσωπικές πελατειακές σχέσεις μεταξύ σχολικών εφόρων και μεμονωμένων σχολείων παραπέμπουν σε μεσαιωνικές πρακτικές και πρέπει να καταργηθούν πάραυτα. Η χρήση του διαδικτύου και του ιστοχώρου της Σχολικής Εφορείας μπορεί να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό κάποιων διαδικασιών.

3. Ισοτιμία. Ο σχολικός έφορος πρέπει να νοιάζεται για το κάθε σχολείο με το ίδιο πάθος για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα άδικης μεταχείρισης μεταξύ των σχολείων. Η ισοτιμία για όλα τα σχολεία αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα της χρηστής διοίκησης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Δεν πρέπει να υπάρχουν σχολεία δεύτερης κατηγορίας. Όλα τα παιδιά είναι ίσα και πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες μάθησης και εκπαίδευσης.

4. Ποιότητα στα σχολεία. Θα πρέπει να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην ποιότητα όλων των εργασιών που γίνονται σε σχολικές εγκαταστάσεις. Η τήρηση των βασικών κανόνων ασφάλειας και υγείας των μαθητών είναι υποχρέωση μας και όχι πολυτέλεια.

5. Διαφάνεια στη σχολική εφορεία. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα προσλήψεων χωρίς προκήρυξη θέσεων και αγορές υπηρεσιών και προϊόντων χωρίς προσφορές. Αυτό είναι αδιανόητο. Η προκήρυξη θέσεων όπως και η πρόσληψη πρέπει να γίνονται με δημόσιες ανακοινώσεις και βάσει σωστών διαδικασιών πρόσληψης. Σημαντικές αποφάσεις τις Σχολικής Εφορείας πρέπει επίσης να δημοσιοποιούνται έγκαιρα. Η χρήση του διαδικτύου (ιστοχώρος Σχολικής Εφορείας) και δελτίων τύπων προάγουν την διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση.

6. Τήρηση νομοθεσίας προσφορών. Όλες οι αγορές που γίνονται από την Σχολική Εφορεία πρέπει να γίνονται με προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού προσφορών με ανοικτή ή κλειστή διαδικασία και με βάσει των αρχών των περί Προσφορών του Δημοσίου Νόμοι του 1997 έως του 2001. Να γράφονται περιεκτικές και κατάλληλες προδιαγραφές προσφορών έτσι ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη χρημάτων, χρόνου αλλά και διαφωνιών με τον προμηθευτή. Ουσιαστικό ρόλο στο θέμα αυτό παίζει και ο σωστός έλεγχος των προμηθευτών και των υλικών που αγοράζονται.

7. Ασφάλεια και Υγεία. Η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών στα σχολεία δεν είναι μόνο η καθαριότητα στους σχολικούς χώρους και η περίφραξη τους. Το φαινόμενο των βίαιων αντιπαραθέσεων μαθητών από διαφορετικά σχολεία της πόλης μας πρέπει να σταματήσει. Η σχολική εφορεία (οι σχολικοί έφοροι) έχει ευθύνη να αναλάβει την πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη (σχολείο, γονείς, Υπουργείο Παιδείας) να προωθήσουν μέτρα άμβλυνσης του φαινομένου αυτού.

* Υποψήφιος Σχολικός Έφορος στο Δήμο Λάρνακας με τον συνδυασμό του ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy