Η Velister χρωστά στο κράτος €4,4 εκ.

Η εταιρεία Velister, η οποία αποτελεί την κοινοπραξία που παρέχει σήμα σε όλα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια για να εκπέμπουν στην Κύπρο τα προγράμματά τους δεν έχει καταβάλει στο κράτος ένα ποσό ύψους €4,4 εκατ. ως όφειλε λόγω της σύμβασης που υπογράφηκε το 2010 μεταξύ των δύο μερών.

Παρά το γεγονός αυτό, τον Απρίλιο του 2013, αμέσως μετά το κούρεμα καταθέσεων, έχει αυξήσει στο μέγιστο ποσό το υποχρεωτικό τέλος που πρέπει να καταβάλουν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια (μικρά και μεγάλα), σε €180.000. Το γεγονός αυτό οδήγησε αρκετά μικρότερα σε εμβέλεια και ακροαματικότητα κανάλια σε δεινή οικονομική θέση.

Η κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφάσισε όπως μέσω του προγράμματος De Minimis, εγκρίνει προγράμματα οικονομικής στήριξης τεσσάρων καναλιών. Πρόκειται για τους σταθμούς Plus TV, (Proteas Protactions), Capital TV, και Extra και Mad TV. Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος χθες στην Επ. Ελέγχου της Βουλής, ο Γεν. Ελεγκτής, Οδ. Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι έχει ζητήσει και έχει λάβει τη σχετική απόφαση του Υπ. Συμβουλίου σημειώνοντας παράλληλα ότι για πολλά ερωτήματα, για το κατά πόσο έχουν παραβιασθεί νομοθεσίες ενδεχομένως να χρειαστεί η άποψη του Γεν. Εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι με βάση το σχέδιο στήριξης παραχωρήθηκαν στα τέσσερα κανάλια ποσά ύψους €20.000 για το καθένα το 2015 και €90.000 για το 2016. Ενώπιον της Επ. Ελέγχου, ο Γεν. Ελεγκτής ανέφερε όταν είχε γίνει ο διαγωνισμός δεν είχαν τεθεί εξαρχής πρόνοιες όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική, δηλαδή τη χρέωση που θα μπορούσε να επιβάλει η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα παραχώρησης τηλεοπτικού σήματος. Οπως είπε, εκτός από τις €180.000 τα τηλεοπτικά κανάλια οφείλουν να καταβάλουν και το ποσό των €51.000 στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Εκπρόσωπος του Υπ. Μεταφορών υποστήριξε ότι η τιμολογιακή πολιτική ελέγχεται από τον Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών και ότι στα έγγραφα του διαγωνισμού υπήρχε πρόνοια σύμφωνα με την οποία μετά από δύο χρόνια λειτουργίας της πλατφόρμας θα γινόταν κοστολογικός έλεγχος από το Γραφείο του Ρυθμιστή, βάσει του οποίου ο Ρυθμιστής κατέληξε ότι το μέγιστο ποσό που έπρεπε να καταβάλουν ως τέλος στην Velister ήταν €180.000.

Σε ό,τι αφορά τα κανάλια Mad tv και Greek Cinema, που εκπέμπουν χωρίς άδεια, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, Νεόφυτος Επαμειμώνδα, εξήγησε ότι στο νόμο έχουν μεταφερθεί πρόνοιες της κοινοτικής οδηγίας και της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διασυνοριακή τηλεόραση, με βάση τις οποίες ένας τηλεοπτικός οργανισμός που εδρεύει σε χώρα-μέλος της ΕΕ ή του ΣτΕ που έχει κυρώσει τη σύμβαση για τη διασυνοριακή τηλεόραση μπορεί να εκπέμπει το πρόγραμμά του αυτούσιο χωρίς παρεμβολές σε άλλη χώρα μέλος. Είπε ακόμα ότι βάσει της πρόνοιας του νόμου πρέπει να πληρώνουν το 0,5% επί των εσόδων από διαφημίσεις και οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας εκφράσθηκαν έντονα παράπονα από ιδιοκτήτες μικρών τηλεοπτικών καναλιών για τους χειρισμούς που γίνονται από το κράτος. Εκπρόσωπος του καναλιού Movies Best διερωτήθηκε αν η εταιρεία Proteas Protaction, της οποίας μέτοχος είναι και μέτοχος στην εταιρεία Velister χρειάζεται επιχορήγηση από το κράτος. Εκπρόσωπος του καναλιού Capital ζήτησε όπως εφαρμοστεί απόφαση του Ανωτάτου, που προβλέπει ότι η εταιρεία LRG, δεν μπορούσε να υποβάλει προσφορά όταν έγινε ο διαγωνισμός. Οπως αναφέρθηκε ωστόσο, την εν λόγω απόφαση έχει εφεσιβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Διευθυντής της Velister, κ. Παρτασίδης, είπε πως ο λόγος για τον οποίο δεν καταβάλλεται στη Δημοκρατία το ποσό των €4,4 εκατ., είναι επειδή εκκρεμεί η διαδικασία ενώπιον της δικαιοσύνης. Υπενθυμίζεται ότι όταν έγινε ο διαγωνισμός για τη διαχείριση της πλατφόρμας μετάδοσης ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος το 2010, είχαν λάβει μέρος τρεις εταιρείες: η Velister, η οποία έλαβε προσφορά ύψους €11,7 εκατ., η CYTA και η εταιρεία LRG.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy