Είδαμε να μεταμορφώνεται σε ένα φρέσκο τοπίο μια πόλη που για χρόνια είχε ταλαιπωρηθεί

Είδαμε να μεταμορφώνεται σε ένα φρέσκο τοπίο μια πόλη που για χρόνια είχε ταλαιπωρηθεί

της Χριστίνας Αθηνοδώρου, συνθέτρια

Ο θεσμός της ΠΠΕ μού πρόσφερε την ευκαιρία να παρουσιάσω τη δουλειά μου, ως συνθέτρια στην πόλη μου, μέσα από δύο projects: την οπτικοακουστική παράσταση – συναυλία με γενικό τίτλο “Re:Mains” τον Νοέμβριο και την τελετή έναρξης τον Ιανουάριο του 2017. Το “Re:Mains” αποτέλεσε την πρώτη μου συναυλία-πορτραίτο, με έργα μουσικής δωματίου, σε συνεργασία με το νεοσύστατο Ensemble Cyclamen. Για την τελετή έναρξης δούλεψα με ηλεκτρονικά μέσα και φωνές για να επενδυθούν οι διάφορες δράσεις επί σκηνής στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, αλλά και είχα την ευθύνη του συντονισμού των μουσικών που έλαβαν μέρος.

Παράλληλα, είχα την ευκαιρία να οργανώσω τη σειρά συναυλιών “Espresso Solo Espressivo” σε πέντε καφέ της Πάφου, και το PianoStreet, ένα street concert κατά μήκος του Πεζόδρομου Μακαρίου, με έργα σύγχρονης μουσική για πιάνο, σε συνεργασία με νέους πιανίστες που ζουν στην Κύπρο.

Η απουσία διαλόγου με ανθρώπους της τέχνης μπορεί να οδηγήσει σε προχειρότητες στις οποίες δυστυχώς η χώρα μας είναι συνηθισμένη

Υπήρξαν, επίσης, σημαντικές ευκαιρίες ακρόασης και θέασης που πρόσφερε το Πάφος2017 στο κοινό. Προσωπικά θα σταθώ στις Τρωάδες του Τερζόπουλου στο Αρχαίο Ωδείο, στο Kiosk με την Tomoko Ando, στις μελωδίες του Dvořák από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου στο Κάστρο.

Μέσα από το θεσμό της ΠΠΕ είδαμε να μεταμορφώνεται σε ένα φρέσκο τοπίο μια πόλη που για χρόνια είχε ταλαιπωρηθεί από δυσμενείς οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές συνθήκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμη δρόμο, και ως πόλη και ως χώρα, να διανύσουμε για να γίνουμε ακόμη πιο δημιουργικοί και παράλληλα λειτουργικοί στους παραπάνω τομείς.

Η απουσία διαλόγου με ανθρώπους της τέχνης μπορεί να οδηγήσει σε προχειρότητες, στις οποίες δυστυχώς η χώρα μας είναι συνηθισμένη. Oι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά, έχουν ένα πολύ σοβαρό ρόλο να διαδραματίσουν στην εξασφάλιση της συνέχειας της πολιτιστικής δραστηριότητας και έχουν την υποστήριξή μας. Έπειτα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης. Κάποιος που δεν έχει αυτή την εξειδικευμένη παιδεία, δεν μπορεί να αναλάβει τα ηνία της διαχείρισης της κληρονομιάς που αφήνει το Πάφος2017. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση στο θέμα, πιστεύω ότι θα θέσει σε κίνδυνο το κλίμα συλλογικότητας και την καινούρια δημιουργική ταυτότητα που κτίστηκε με μεγάλο κόπο στην πόλη, μια ταυτότητα από την οποία μπορούμε όλοι να ωφεληθούμε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy