Ειδικοί μπαίνουν στα νοσοκομεία και αξιολογούν την κατάσταση

Στα σκαριά νέες μελέτες με κόστος πολλές χιλιάδες ευρώ

Δεν έχουν τέλος οι μελέτες στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

Μελέτες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, για την αξιολόγηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, για το επίπεδο ικανοποίησης των ασθενών περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για το 2018 με κόστος πολλές χιλιάδες ευρώ.

Ο προϋπολογισμός έφτασε ήδη στα χέρια της Βουλής και αναμένεται σύντομα να αρχίσει να συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή. Όπως αναφέρεται στο επεξηγηματικό σημείωμα προς τη Βουλή, με υπολογιζόμενο κόστος τις 100.000 ευρώ, εντός του 2018 προγραμματίζονται μελέτες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, για την αξιολόγηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και για άλλα θέματα που αφορούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Δύο ειδικοί, όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, θα ασχοληθούν με το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων για τέσσερις βδομάδες ο καθένας και με κόστος 4.885 ευρώ έκαστος. Τρεις ειδικοί για μια βδομάδα ο καθένας θα αξιολογήσουν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας (1.630 το κόστος των υπηρεσιών για τον καθένα), ενώ άλλοι τέσσερις ειδικοί μπαίνουν στα νοσοκομεία αξιολογώντας άλλες υπηρεσίες τους.

Ο καθένας θα εργαστεί 5 βδομάδες και το κόστος των υπηρεσιών που θα προσφέρει υπολογίζεται στα 5.970 ευρώ. Εντός του έτους προβλέπεται επίσης η αγορά υπηρεσιών που θα αφορά νομική συμβουλή για το Συμβούλιο του Οργανισμού, ασφαλιστική κάλυψη ευθύνης του Συμβουλίου και του προσωπικού του Οργανισμού, διαδικασία πρόσληψης προσωπικού, καθώς και η διενέργεια μελέτης για το επίπεδο ικανοποίησης των ασθενών. Το κόστος για τις πιο πάνω υπηρεσίες υπολογίζεται στις 170.000 ευρώ. Ο Προϋπολογισμός του Οργανισμού προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €1.492.227 για το έτος 2018 και δαπάνες ύψους €1.533.477.

Στον προϋπολογισμό καταγράφεται η αντιμισθία του προέδρου και των μελών του Συμβουλίου που φτάνει συνολικά τις 123.750 ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα ο μισθός του προέδρου ανέρχεται στις 60.000 ευρώ, των δύο μελών που δεν έχουν τη μόνιμη διαμονή στους στην Κύπρο στις 30.000 ευρώ και των άλλων τριών μελών (μόνιμων κατοίκων Κύπρου) στις 15.000 ευρώ. Κονδύλι 56.000 ευρώ προορίζεται για την κάλυψη των αεροπορικών εισιτηρίων, τη διαμονή, τη διατροφή καθώς και τα οδοιπορικά των μελών του ΔΣ του Οργανισμού που η μόνιμη κατοικία τους είναι εκτός Κύπρου.

Προβλέπονται επίσης 430.266 ευρώ για μισθούς που αφορούν τις θέσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες, σε πρώτο στάδιο να στελεχώσουν τον Οργανισμό. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται ακόμη κονδύλι ύψους €4.500 ως επίδομα φιλοξενίας (αφορά γεύματα, καφέδες και άλλα είδη που παρέχονται ως φιλοξενία από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ για τους σκοπούς του Οργανισμού), ενώ ένα κονδύλι ύψους 3.000 ευρώ προορίζεται για επιδόματα προσωπικού. Ογδόντα τέσσερις χιλιάδες ευρώ προορίζονται για το ενοίκιο των γραφείων του Οργανισμού.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy