Ιδιωτικοποιήσεις και Εθνική Ασφάλεια

Του Κώστα Κώστα*

Ως ΑΚΕΛ, εδώ και καιρό δίνουμε ένα τιτάνιο αγώνα για την αποτροπή του ξεπουλήματος των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, οι οποίοι αποτελούν περιουσία του λαού μας. Οι λόγοι της έντονης αντίδρασης μας σε αυτό το έγκλημα είναι πολλοί και τεκμηριωμένοι. Μεταξύ αυτών είναι και οι σοβαρές επιπτώσεις στην Εθνική Ασφάλεια της ημικατεχόμενης μας πατρίδας.

Είναι ακατανόητο αλλά και παράλογο, η Κυβέρνηση να αποφασίζει την ιδιωτικοποίηση των πολύ σημαντικών για την Εθνική Ασφάλεια ημικρατικών οργανισμών ΑΗΚ, CYTA και Αρχή Λιμένων, απόφαση η οποία θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς της οποίας το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ικανότητα, με τεράστιες θυσίες του λαού μας, προσπαθούμε να διατηρούμε όσο μπορούμε πιο ψηλά, μέχρι την ευλογημένη ώρα της λύσης και της επανένωσης του τόπου και του λαού μας.

Γι’ αυτό και είναι αδιανόητο, η Κυβέρνηση, να παραδίδει τον απόλυτο έλεγχο της ηλεκτροδότησης και των τηλεπικοινωνιών της Εθνικής Φρουράς αλλά και της εισόδου στη Δημοκρατία στρατιωτικού υλικού από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, στον όποιο ιδιώτη και πιθανότατα ξένο επιχειρηματία.

Δυστυχώς, οι κυβερνώντες στο βωμό της εξυπηρέτησης συμφερόντων και στη προσπάθεια τους να εφαρμόσουν τα ιδεολογικά τους πιστεύω με τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και την Εθνική Ασφάλεια.

Θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ, μιας ακόμα δέσμευσης όπως τις γνωστές.

Μετά την πρόσφατη σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ και ότι καλείται η Κυβέρνηση να πάρει μία απόφαση επί της αρχής για το βέλτιστο τρόπο αποδοτικού και αποτελεσματικού διαχωρισμού του Οργανισμού. Όλα αυτά αποδεικνύουν όμως ότι το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης δεν έχει απομακρυνθεί στην πραγματικότητα. Αποδεικνύουν επίσης ότι ως κυβερνητική επιλογή παραμένει ο διαχωρισμός της ΑΗΚ, πιθανότατα στη βάση της περιβόητης μελέτης.

Το όλο ιστορικό της μελέτης, με τις απαράδεκτες εισηγήσεις του Υπουργείου Ενέργειας στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕΚ και τη συμπερίληψη τους στους όρους της μελέτης από τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων, τους νέους όρους που προέβλεπαν τη διενέργεια μελέτης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΗΚ και όχι για εκσυγχρονισμό του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας, τη μη τήρηση όρων της συμφωνίας που έγινε στην Επιτροπή Εμπορίου, την αντίθεση της ΡΑΕΚ στα δύο νομοσχέδια για τις ΔΟΚΕ και το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (η οποία ούτε καν είχε ερωτηθεί παρόλο που είναι η ανεξάρτητη Αρχή που έχει την ευθύνη για τα ζητήματα της αγοράς ηλεκτρισμού), τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής μελέτης που μιλούν για νομικό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε 2 εταιρείες -όλα τα πιο πάνω μας κάνουν να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το τι τελικά θα γίνει με την ΑΗΚ.

Πιθανότατα οι τελευταίες δηλώσεις από μέρους της Κυβέρνησης, να γίνονται ώστε να μην προχωρήσουν οι συντεχνίες στη λήψη δυναμικών μέτρων λίγο πριν τις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές. Τι θα γίνει όμως μετά; Θα τηρήσει την δέσμευση της η Κυβέρνηση ή θα έχουμε ακόμα μία δέσμευση πεταμένη στο κάλαθο των αχρήστων, όπως αυτή που έδωσε γραπτώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δύο μέρες πριν τις Προεδρικές Εκλογές του 2013 στους υπαλλήλους των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις;

Για ακόμα μία φορά, καλούμε την Κυβέρνηση, να αφήσει την ΑΗΚ να εφαρμόσει το λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της κάτω από τις οδηγίες της ΡΑΕΚ, παραμένοντας ως ένας οργανισμός δημοσίου δικαίου, καθετοποιημένος, αυστηρά ρυθμιζόμενος, με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού και την όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και όχι να παραδοθεί σε ιδιωτικά μονοπώλια, ακολουθώντας μια διαδικασία η οποία τελικά θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, για να θησαυρίσουν κάποιοι.

* Βουλευτή ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Λεμεσού

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy