IDMC: Πάνω από 9 εκ. οι εκτοπισθέντες από την αρχή του έτους – 272χιλ. οι πρόσφυγες στην Κύπρο

Πάνω από 9 εκ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας τους κατά πρώτο εξάμηνο του 2017 λόγω συγκρούσεων, βίας και φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Κέντρου Παρακολούθησης Εκτοπισθέντων στο Εσωτερικό (IDMC).
 
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία στην ιστοσελίδα του IDMC, ο αριθμός των προσφύγων στην Κύπρο αυξήθηκε μετά το 2014 σε 272 χιλιάδες και παραμένει σταθερός το 2016, χρονιά για την οποία υπάρχουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
 
«Από τα 9 εκ. νέων εκτοπισθέντων στο εσωτερικό της χώρας, τα 4,6 εκ. οφείλονται σε συγκρούσεις, ένας αριθμός ο οποίος ανέρχεται ήδη στα δύο τρίτα του συνόλου που καταγράφηκε πέρυσι».
 
Σύμφωνα με το Κέντρο, οι χώρες με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς νέων εκτοπισμένων ατόμων είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με 997 χιλιάδες, το Ιράκ με 922 χιλιάδες, η Συρία με 692 χιλιάδες, οι Φιλιππίνες με 466 χιλιάδες. Ακολουθούν η Αιθιοπία με 213 χιλιάδες, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με 206 χιλιάδες, το Νότιο Σουδάν με 163 χιλιάδες, η Γκάμπια με 162 χιλιάδες. Τη λίστα συμπληρώνουν το Αφγανιστάν με 159 χιλιάδες, η Νιγηρία με 142 χιλιάδες, η Υεμένη με 112 χιλιάδες και η Σομαλία με 70 χιλιάδες.
 
Το IDMC αναφέρει ότι στο Κονγκό καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός εκτοπισθέντων στην Αφρική, που αγγίζει συνολικά τα 3,7 εκ. άτομα. Στο Ιράκ, οι άνθρωποι που προστέθηκαν φέτος στους εκτοπισμένους προέρχονται κυρίως από τις επιχειρήσεις για την κατάληψη της Μοσούλης, ενώ στη Συρία οι μετακινήσεις οφείλονται στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών και μη κυβερνητικών δυνάμεων, περιλαμβανομένης της επιχείρησης κατά της Ράκκας.
 
Όσον αφορά τον πληθυσμό που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις εστίες του στις Φιλιππίνες, το Κέντρο σημειώνει μεταξύ των αιτιών τις ένοπλες συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στο νησί Μιντανάο, ενώ ανησυχίες εκφράζονται και για την κατάσταση σε χώρες της Αφρικής. Μεταξύ αυτών, γίνεται αναφορά στις αυξανόμενες συγκρούσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στις ταραχές στην Αιθιοπία λόγω της δράσης ένοπλων ομάδων.
 
Αναφορικά με τις φυσικές καταστροφές, το IDMC σημειώνει ότι καταγράφηκαν 4,5 εκ. νέοι εκτοπισθέντες σε 350 περιστατικά. Ο αριθμός αυτός, παρότι μικρός σε σύγκριση με το 2016, είναι εξίσου ανησυχητικός καθώς αναμένονται διάφορα εποχιακά φαινόμενα, όπως καταιγίδες και πλημμύρες που θα πλήξουν τη Νότια και Νοτιανατολική Ασία, καθώς και οι τυφώνες στην Αμερική.
 
Οι φυσικές καταστροφές που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες εσωτερικές μετακινήσεις σημειώθηκαν στις νότιες επαρχίες της Κίνας τον περασμένο Ιούνιο με 858 χιλιάδες εκτοπισθέντες, ενώ παρόμοιος ήταν ο αριθμός όσων επηρεάστηκαν το Μάιο και τον Ιούνιο από τον τροπικό κυκλώνα Μόρα σε Μπαγκλαντές, Ινδία και Μιανμάρ.
 
Ακολουθούν οι πλημμύρες στις Φιλιππίνες, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, που προκάλεσαν τον εκτοπισμό 381 χιλιάδων ανθρώπων, η περίοδος των βροχοπτώσεων στο Περού κατά το πρώτο εξάμηνο που επηρέασε 293 χιλιάδες και ο τροπικός κυκλώνας Ενάο, το Μάρτιο στη Μαγαδασκάρη, που εκτόπισε άλλες 246 χιλιάδες.
 
Οι πλημμύρες στην Κίνα και ο κυκλώνας Μόρα υπενθυμίζουν το γεγονός ότι η συγκέντρωση πληθυσμούς σε περιοχές ευάλωτες σε καιρικά φαινόμενα έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό μεγάλου αριθμού ανθρώπων, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, σημειώνει το IDMC.
 
Αν και έχουν βελτιωθεί τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και εκκένωσης, ο συνολικός κίνδυνος για την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών σε χώρες με ευάλωτες περιοχές δεν έχει μειωθεί, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Στις 272 χιλιάδες οι εκτοπισθένετς στην Κύπρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την Κύπρο που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Κέντρου Παρακολούθησης Εκτοπισθέντων στο Εσωτερικό, ο αριθμός των εκτοπισθέντων ανέρχεται το 2015 και 2016 σε 272 χιλιάδες.
 
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του IDMC, ο αριθμός περιλαμβάνει τις 117 χιλιάδες που εκτοπίστηκαν το 1974 και εγγράφηκαν από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως εκτοπισθέντες, καθώς και τους απογόνους τους.
 
Ο αριθμός καταγράφει αύξηση σε σχέση με το 2014, όταν, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εκτοπισθέντες στην Κύπρο ανέρχονταν σε 212 χιλιάδες.
 
Το Κέντρο σημειώνει τέλος πως στις κατεχόμενες περιοχές, μετά τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης το 1975, δεν παραχωρείται ειδικό καθεστώς σε εκτοπισθέντες ή άλλα ωφελήματα.
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy