Είδον τα οστά τα γεγυμνωμένα…

Της Ελένης Μαύρου

– Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε η Κύπρος την τιμία κάρα του Αποστόλου Ανδρέα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

– Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχτηκαν το Αγιο Φως που έφτασε από τα Ιεροσόλυμα.

– Επίσημη υποδοχή επεφύλαξε το Δάλι της τιμίας κάρας της Αγίας Υπομονής, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

– Επίσημη υποδοχή επεφύλαξαν κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας στο ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του ιατρού και Ομολογητού.

– Συνοδευόμενα από τον Δήμαρχο Ηρακλείου και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού έφθασαν στο Γέρι, τα ιερά λείψανα του Αγίου Μηνά.

– Αναμένεται η έλευση μέρους των τιμίων λειψάνων του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα στα Κάτω Πολεμίδια.

Και μετά μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ξεσήκωσαν τα τετράχρονα του νηπιαγωγείου και τα πήραν να προσκυνήσουν τα λείψανα κάποιου αγίου. Σε μια χώρα που ακόμα δεν αποφάσισε αν ζει στον 21ο αιώνα ή κάπου στον μεσαίωνα!

Η δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως ερμηνεύθηκε από κάποιους ως προσπάθεια επιβολής μιας πανθρησκείας «με κύριο στόχο να αποτελούν τα σχολεία, τα θρησκευτικά και η ορθόδοξη πίστη παρελθόν». Εστω και αν στην Εκθεση καταγράφεται ότι: «Σαφώς η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους δεν συνεπάγεται τον εξοβελισμό της θρησκείας από την εκπαίδευση.

Τέτοιες ενέργειες όμως (προσκύνημα λειψάνων) καθιστούν το σχολείο “θρησκευόμενο” και φορέα θρησκευτικών παραδόσεων και λατρευτικών πρακτικών μιας συγκεκριμένης θρησκείας».
Δεν θα σταθώ στο τι προβλέπει το Σύνταγμα (που σαφώς αναφέρει ότι ο καθένας έχει δικαίωμα σε εκπαίδευση που να συνάδει με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις) και οι νόμοι αυτού του τόπου.
Δεν σκέφτηκε όμως κανείς από τους «παιδαγωγούς» σε εκείνο το σχολείο ότι ένα τετράχρονο παιδί πιστεύει ακόμα σε κόσμους μαγικούς; Οτι δεν έχει ακόμα διαμορφώσει τη δική του λογική και ηθική κρίση γι’ αυτό και πιστεύει ό,τι του λένε οι γονείς και οι δάσκαλοί του;

Εδώ Κύπριος ιεράρχης ισχυριζόταν (στα σοβαρά;) πρόσφατα ότι δύο άνθρωποι θεραπεύτηκαν από θαύμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των λειψάνων του Αγίου Λουκά Κριμαίας, και δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι «παιδαγωγοί» ότι τα τετράχρονα δεν μπορούν να κατανοήσουν τους όποιους συμβολισμούς αυτής της πρακτικής;

Υπογραμμίζει η Επίτροπος στην Έκθεσή της ότι: «Η συμμετοχή σε θρησκευτικά μυστήρια ή η με οποιαδήποτε μορφή εκδήλωση λατρείας βάσει θρησκευτικών πεποιθήσεων αποτελεί προσωπική επιλογή του καθενός και επιλογή των γονέων για το ανήλικο παιδί τους…».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τα λέει βέβαια αλλιώς (αν και λίγο συγχυσμένα). Αφού κατσάδιασε την Επίτροπο μάς είπε (στο Mega) ότι: «Αυτή είναι η πίστη μας. Δεν υποχρεώνουμε κανέναν, μα κανέναν να πάει να προσκυνήσει, τόσο τις εικόνες όσο και τα λείψανα των αγίων μας». Αργότερα όμως (στο ΡΙΚ) άλλαξε γνώμη: «Αν το σχολείο έχει πρόγραμμα εκκλησιασμού δεν έχουν δικαίωμα οι γονείς να επεμβαίνουν. Ούτε μπορεί να κάνει το κάθε παιδί ό,τι θέλει. Και να μην θέλει να πάει στην εκκλησία, όταν είναι απόφαση του σχολείου, θα παν όλα τα παιδιά».

Και καλά, ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει αντιληφθεί ακόμα ότι δεν είναι δουλειά του σχολείου να «παράγει» χριστιανούς, αλλά σκεπτόμενους πολίτες. Ο Υπουργός Παιδείας όμως δεν έχει άποψη; Γιατί όσο και αν έψαξα δεν βρήκα πουθενά δήλωσή του για το θέμα.

Υστερόγραφο: Το κερασάκι στην τούρτα αυτής της εβδομάδας ήταν η ανακοίνωση ότι, η κυπριακή αστυνομία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας χωρίς Θανάτους στον Δρόμο, αποφάσισε να διοργανώσει δεήσεις και προσευχές για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων! Δεν θέλω να σκέφτομαι τα γέλια που έκαναν οι συνάδελφοί τους στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όταν το πληροφορήθηκαν. Σκέφτομαι όμως, τις δεκάδες νεκρούς που μετρούμε κάθε χρόνο από τροχαία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy