Ιδού η Ρόδος, ιδού και το λιμάνι

Του Τάσου Περδίου

«Η επένδυση που προγραμματίζουν οι Ισραηλινοί στη Λάρνακα είναι η μεγαλύτερη επένδυση σ’ όλη την Κύπρο. Μιλάμε για αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Είναι κρίμα για τη Λάρνακα, εξαιτίας κακών χειρισμών του κράτους, να μην προχωρήσει αυτή η επένδυση.

Το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό, πρόκειται για σοβαρή κοινοπραξία κι ελπίζω να μην χάσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται για την πόλη μας εξαιτίας του πλαφόν. Το κράτος θα είναι υπόλογο εάν χάσουμε αυτή την ευκαιρία».

Ο δήμαρχος Λάρνακας δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύγλωττος, πιο ξεκάθαρος και πιο… καλός πασέρ πετάγοντας την μπάλα στο γήπεδο της κυβέρνησης.

Μετά τις φανφάρες, τις ανοησίες περί εργαστηρίων επενδυτών από τον Δημητριάδη, τις παθιασμένες δηλώσεις ότι είχαν όραμα την υλοποίηση της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, εδώ είμαστε. Στην ώρα της αλήθειας. Τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει. Ούτε ουρά στάθηκαν οι διεθνείς επενδυτές, ούτε φυσικά ίσχυαν όσα γελοία δήλωνε ο Δημητριάδης, ο οποίος, στην πραγματικότητα, έκανε ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που υποσχόταν.

Ενώ έβγαζε τη γλώσσα του περίπατο για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, έβαζε τρικλοποδιά με την εξωφρενική απόφασή του να εγγυηθεί τα κέρδη των ιδιωτών διαχειριστών του λιμανιού της Λεμεσού, στραγγαλίζοντας τις προοπτικές του λιμανιού της Λάρνακας με το πλαφόν στο εμπόριο. Μ’ αυτά και μ’ αυτά ξεκινήσαμε με τρεις κοινοπραξίες και καταλήξαμε στη μια, τους Ισραηλινούς, στους οποίους αναφέρεται ο Ανδρέας Βύρας.

Εκτός και αν νομίζει η κυβέρνηση ότι οι μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού είναι κορόιδα μπροστά στο μεγαλείο της δικής της σκέψης, έχει μια επιλογή. Την άμεση κατάργηση του πλαφόν ό,τι και αν αυτό σημαίνει για τις ύποπτες και ετεροβαρείς συμφωνίες της με τους διαχειριστές του λιμανιού της Λεμεσού. Οι Ισραηλινοί θέλουν πραγματικά το λιμάνι και τη μαρίνα.

Έχουν κάνει εκτεταμένη προεργασία, έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά ήδη για μελέτες, είναι έτοιμοι να υπογράψουν τη συμφωνία υπό ένα όρο: Την κατάργηση του πλαφόν. Δεν νομίζω να είναι παράλογοι. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Εάν θέλει πραγματικά να γίνει επένδυση στο λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας, καταργεί το πλαφόν και κλείνει η συμφωνία. Εάν δεν το πράξει, είναι υπόλογη και υπεύθυνη για ένα εκκωφαντικό ναυάγιο, από τα μεγαλύτερα της τραγικής θητείας της…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy