Ηγέτης ξεπουλήματος των Ημικρατικών Οργανισμών

Του Χαράλαμπου Πιτρή

Ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία έχει συγκλονιστεί από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών. Διακατεχόμενοι από συναισθήματα λύπης και συγκίνησης για τον χαμό των 69 ολόκληρων χρόνων προσφοράς του Εθνικού Αερολιμένα, νιώθουμε ακόμα πιο έντονα το αίσθημα ανησυχίας και αβεβαιότητας για το μέλλον άλλων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών (CYTA, AHK, Αρχή Λιμένων κ.α.), των οποίων οι κυβερνώντες μεθοδεύουν το ξεπούλημα στο Διεθνές Πολυεθνικό Κεφάλαιο.

Τα προβλήματα των Κυπριακών Αερογραμμών άρχισαν να εμφανίζονται μετά από λανθασμένες αποφάσεις των κυβερνώντων, συγκεκριμένα επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ – Γλαύκου Κληρίδη (1993-2003), για προσλήψεις χιλιάδων μελών προσωπικού, τους οποίους τοποθέτησαν στην τότε θυγατρική της Cyprus Airways, Eurocypria, για εξυπηρέτηση των προεκλογικών τους δεσμεύσεων, φορτώνοντας στις Κυπριακές Αερογραμμές επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα.

Χάριν προεκλογικών σκοπιμοτήτων, ΔΗΣΥ – Γλαύκος Κληρίδης δημιούργησαν μάλιστα το 2002 την εταιρεία Hellas Jet, με κύριο εμπνευστή τον τότε Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων και σήμερα πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Τα οικονομικά ελλείμματα των Κ.Α. εξακολουθούσαν να υφίστανται μέχρι και την ανάληψη της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Τάσο Παπαδόπουλο, ο οποίος διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών, δίνοντας το πράσινο φως για αναδιάρθρωση και για οικονομικό νοικοκύρεμα στα χρέη και στις υποχρεώσεις έναντι τρίτων.

Με την ανάληψη της προεδρίας από τον τέως πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, είχε τροχιοδρομηθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κ.Α. (Air France), με την τότε «κυβερνώσα» Βουλή με πρωτοστάτη τον ΔΗΣΥ να καταψηφίζει όλα τα νομοσχέδια επιβάλλοντας στην κυβέρνηση Χριστόφια το Διοικητικό Συμβούλιο της αρεσκείας της, προκαλώντας συνειδητά καθυστέρηση και υπόσκαψη των προσπαθειών για αναδιάρθρωση των Κ.Α.

Το μερίδιο ευθύνης για τις Κ.Α. είχε την τόλμη να παραδεχθεί ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, δηλώνοντας πως παραβίασε τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρηματοδότησε τις Κ.Α. για να μπορέσουν να επιβιώσουν, τονίζοντας πως τέως πρόεδροι και Δ.Σ. έκαναν αλόγιστες σπατάλες, με τις λανθασμένες αποφάσεις να οδηγούν την εταιρεία σε χρεοκοπία.

Είναι λυπηρό που οι σημερινοί κυβερνώντες, αντί να απολογηθούν στον κυπριακό λαό για το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου, προσπαθούν να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους, ενώ ετσιθελικά και μεθοδευμένα (επανειλημμένη αλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου) κατάφεραν να ξεπουλήσουν τον Εθνικό Αερομεταφορέα σε διεθνή και πολυεθνικά κεφάλαια. Αυτό φανερώνεται από τις δηλώσεις Συναγερμικών αξιωματούχων και στελεχών του ΔΗΣΥ πως «Οι Κ.Α. θα έπρεπε να είχαν κλείσει από καιρό, το κράτος δεν μπορεί να εμπλέκεται σε τέτοιες δραστηριότητες και πως στην Ευρώπη κρατικές αερομεταφορές δεν μπορούν να επιβιώσουν». Τέτοιες αναφορές δυστυχώς αποδεικνύουν τη φιλοσοφία της κυβέρνησης ΔΗΣΥ για αποκρατικοποίηση όλων των ημικρατικών οργανισμών.

Το κλείσιμο του Εθνικού Αερομεταφορέα ήταν φυσικό να επηρεάσει και την κυπριακή παροικία στη Βρετανία, που έχασε τις άριστες υπηρεσίες των Κ.Α., την εξαιρετική εξυπηρέτηση από το προσωπικό και τη στήριξη από το διευθυντικό προσωπικό, που γνοιαζόταν για το μέλλον όλων των γενεών Κύπριων μεταναστών.

Εμείς ως ΑΚΕΛ θεωρούμε πως οι ημικρατικοί οργανισμοί θα πρέπει να λειτουργούν κερδοφόρα, με χρηστή διοίκηση, προσφέροντας στην κοινωνία ποιοτικές και οικονομικές υπηρεσίες, εξυπηρετώντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων και του κυπριακού λαού γενικά.

Η κοινωνία επιβάλλεται να αντιδράσει και να αντισταθεί στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη, που χωρίς ίχνος δισταγμού ξεπουλούν τα πάντα, διαλύοντας το κράτος προνοίας που για χρόνια πρόσφερε στην κοινωνία. Η κοινωνία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως τα συμφέροντα του διεθνούς και εγχώριου κεφαλαίου δεν είναι προς το συμφέρον του εργαζομένου, του συνταξιούχου και του απλού ανθρώπου, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε βάρβαρες εποχές καπιταλιστικής κρίσης.

Η νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τα δίκαια των εργαζομένων ωθώντας μας στην εξαθλίωση και στη μιζέρια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy