Υιοθετήθηκαν από το ECOFIN οι συστάσεις της 12ης Ιουνίου για την Κύπρο

Πέντε βασικές κατηγορίες συστάσεων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Εξαμήνου, υιοθέτησε και απευθύνει το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών ( ΕCOFIN) στην Κύπρο, σε συνέχεια των ανά κράτος ειδικών συστάσεων (CSRs – country specific recomendations) μακροοικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής που εξέδωσε στις 22 Φεβρουαρίου η Κομισιόν.

Το Συμβούλιο, υιοθέτησε, χωρίς καμία συζήτηση, τις συστάσεις οι οποίες είχαν προετοιμαστεί και ήταν γνωστές ήδη απο τις 15 Ιουνίου και την προηγούμενη συνεδρία των Eurogroup/ ECOFIN στο Λουξεμβούργο. Είχε προηγηθεί στις 27 και 28 Απριλίου η υποβολή του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος σταθερότητας.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο, της 12ης Ιουνίου του 2017, το οποίο στη συνέχεια πέρασε από τους Μονίμους Αντιπροσώπους και τους Υπουργούς, η Κύπρος οφείλει να συνεχίσει την συνετή δημοσιονομική πολιτική, να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018, να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα, να επιταχύνει την απονομή δικαιοσύνης, να μειώσει τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να δημιουργήσει δευτερογενή αγορά για τα ίδια δάνεια, να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, να ολοκληρώσει το διαχωρισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και να ολοκληρώσει το πλάνο για την καθολική πρόσβαση στη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα ζητείται να συνεχίσει τη δημοσιονομική της πολιτική σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προληπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο συνεπάγεται διατήρηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου για το 2018, να χρησιμοποιήσει τυχόν μη αναμενόμενα δημοσιονομικά κέρδη για τη μείωση του δείκτη χρέους της γενικής κυβέρνησης και ν υιοθετήσει μέχρι τα τέλη του 2017 τις βασικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημοσίου τομέα και ιδίως τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσια διοίκησης, των ημικρατικών οργανισμών και της τοπικής αυτοδιοίκησής.

Το ECOFIN ζητά από τις αρχές να μεριμνήσουν για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος μέσω του εκσυγχρονισμού των αστικών διαδικασιών, την εισαγωγή κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων και την αύξηση της ειδίκευσης των δικαστηρίων.

Το Συμβούλιο ζητά από την Κύπρο να λάβει πρόσθετα μέτρα για την εξάλειψη των εμποδίων στην πλήρη εφαρμογή της οδηγίαςπερί αφερεγγυότητας και αποκλεισμού και να εξασφαλίσει ένα αξιόπιστο και γρήγορο σύστημα για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ακίνητης περιουσίας.

Επιπροσθέτως ζητά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθορίζοντας σχετικούς ποσοτικούς και χρονικούς δεσμευτικούς στόχους για τις τράπεζες και εξασφάλιση της ακριβούς αποτίμησης των ενεχυριασμένων εγγυήσεων .

Η Κύπρος, όπως αναφέρει, οφείλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια λειτουργική δευτερογενή αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να προωθήσει την ενσωμάτωση και ενίσχυση της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών και των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Επιπλέον συνιστάται δε, η επιτάχυνση της εφαρμογής του “σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη”, με ιδιαίτερη έμφαση στις ταχείες στρατηγικές επενδύσεις και στη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και, έως τα τέλη του 2017, επανάληψη της εφαρμογής του σχεδίου ιδιωτικοποίησης.

Το Συμβούλιο ζητά την να πραγματοποιηθούν αποφασιστικά βήματα προς την διαίρεση της ιδιοκτησίας της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και, ιδιαίτερα, ζητά να προχωρήσει ο λειτουργικός και λογιστικός διαχωρισμός μέχρι το τέλος του 2017.

Τέλος το ECOFIN ζητά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με στόχο την αύξηση της ικανότητας των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης και τη βελτίωση της ποιότητας των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας, αλλά και ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος για τη βελτίωση της συνάφειας και της απόδοσης της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Μέχρι τα τέλη του 2017, το ECOFIN ζητά να θεσπιστεί νομοθεσία για τη νοσοκομειακή μεταρρύθμιση και την καθολική κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy