Ικανοποίημένος ο Καδής για την πρόοδο στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ικανοποίηση για την πρόοδο της Κύπρου στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, μιλώντας μετά την εναρκτήρια τελετή ορκωμοσίας των πρωτοετών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας με στόχο να γίνει η Κύπρος περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Με χαρά βλέπουμε ότι τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια Πανεπιστήμια, παρατηρούμε τη δημιουργία νέων τμημάτων, νέων προγραμμάτων σπουδών και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Αυτό κινείται προς την κατεύθυνση που έχει θέσει το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και γενικότερα η Κυβέρνηση για να καταστήσει την Κύπρο ένα περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», είπε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο είπε ότι το κυριότερο αυτή την περίοδο είναι η δημιουργία του φορέα πιστοποίησης ποιότητας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα καλύπτει τα δημόσια, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Είναι ένα μέτρο που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και φαίνεται ότι αισίως φτάνουμε στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Βρίσκεται σε τελικό στάδιο συζήτησης στη Βουλή και ελπίζουμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ψηφιστεί σχετική νομοθεσία για να δημιουργηθεί αυτός ο φορέας που θα διασφαλίζει το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών στα πανεπιστήμια του τόπου μας», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τα προγράμματα που προσφέρονται με το σύστημα της διακαιόχρησης (franchising), ο κ. Καδής είπε ότι η δημιουργία του φορέα πιστοποίησης θέτει σε νέα βάση όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των προγραμμάτων που προσφέρονται στην Κύπρο και θα διασφαλίζεται ότι οποιαδήποτε μορφή προγραμμάτων θα είναι στο σωστό επίπεδο ποιότητας. Ερωτηθείς αν το Υπουργείου ανησυχεί για τα συγκεκριμένα προγράμματα, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που τηρείται, η οποία «θα έλεγα ότι δεν βάζει όσες δικλείδες θα θέλαμε, χωρίς να σημαίνει αυτό οτιδήποτε».

«Εμείς θέλουμε να είμαστε απόλυτα διασφαλισμένοι ότι όλα τα προγράμματα που προσφέρονται και αναγνωρίζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν την σωστή ποιότητα», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε παράλληλα σε άλλες πρωτοβουλίες όπως η προσφορά μιας δέσμης προγραμμάτων σπουδών εξ αποστάσεως κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Παιδείας και με πλατφόρμα το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, μέσω της οποίας προσφέρονται σε χώρες του εξωτερικού προγράμματα από όλα τα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια. Είπε πως φαίνεται να υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για αυτή τη μορφή των προγραμμάτων, μέσω των επαφών που έχουν γίνει με διάφορες χώρες.

Ανέφερε επίσης ότι προωθούνται νομοθεσίες που θα επιτρέπουν στα δημόσια Πανεπιστήμια να προσφέρουν μικρό αριθμό μαθημάτων σε προπτυχιακό επίπεδο στην αγγλική γλώσσα με αποτέλεσμα να προσελκύεται μεγάλος αριθμός φοιτητών του προγράμματος Erasmus με πάρα πολλά οφέλη και στο επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στο οικονομικό επίπεδο. Πρόσθεσε ότι τα δημόσια Πανεπιστήμια μέσω αυτής της νομοθεσίας θα μπορούν να προσφέρουν μεταπτυχιακά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα εφόσον αυτά είναι βιώσιμα.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy