Ικανοποίηση για τη σύσταση φορέα αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης εκφράζει η Επ. Περιβάλλοντος

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, με ανακοίνωσή της, εκφράζει ικανοποίηση για την  υιοθέτηση της πρότασης της για σύσταση ενιαίου φορέα για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης.

Η απόφαση λήφθηκε, όπως αναφέρεται, την περασμένη Πέμπτη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών, υπό την προεδρία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριου Δημητριάδη, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα της πρόληψης και του συντονισμού των υπηρεσιών για  γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, εκτός από την Επίτροπο,  ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
 
Η σύσταση φορέα ή επιτροπής που να συντονίζει τα αρμόδια τμήματα και φορείς για θέματα που σχετίζονται με τη θάλασσα με στόχο την υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής, όπως προκύπτει και μέσα από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αποτελούσε το πρώτο και σημαντικότερο σημείο των εισηγήσεων της στις επιστολές που έχει αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συναρμόδιους Υπουργούς, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται πως η κ. Παναγιώτου πρότεινε με επιστολές της όπως στο παρόν στάδιο ο συντονιστικός ρόλος ανατεθεί στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο ενεργεί ως αρμόδια αρχή υπό τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την εφαρμογή του Νόμου περί της Διεθνούς Σύμβασης περί Προλήψεως της Ρύπανσης της θάλασσας (κυρωτικούς) και περί Συναφών Θεμάτων Νόμων.

Πρότεινε επίσης όπως η αρμοδιότητα για την εφαρμογή της Οδηγίας 2000/59/ΕΚ και οι περί ευκολιών Υποδοχής και Απαγόρευσης Απόρριψης στη Θάλασσα Αποβλήτων Πλοίου και Καταλοίπων Φορτίου Κανονισμοί 2003(Κ.Δ.Π.771/2003) μεταφερθεί από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Τμήμα Περιβάλλοντος).
 
Ακόμη όπως η Λιμενική Αστυνομία να ενισχυθεί με προσωπικό και μέσα ώστε να μπορεί να αποτελεί τον συντονιστικό φορέα αντιμετώπισης ρύπανσης της θάλασσας ιδιαίτερα από λύματα. Κατά την άποψη της Επιτρόπου, όπως εκφράστηκε στις επιστολές της,  μόνο η Λιμενική Αστυνομία η οποία διαθέτει σκάφη μπορεί να αναλάβει αυτήν την ευθύνη αποτελεσματικά.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως για το  θέμα αντιμετώπισης της ρύπανσης από λύματα δεν υπάρχει βάσει νόμου αρμόδιος φορέας. Αρμοδιότητα για αντιμετώπιση της ρύπανση από πετρελαιοειδή έχει βάση νόμου το Τμήμα Αλιείας αλλά όχι για λύματα. Το νομοθετικό κενό πρέπει να καλυφθεί με τροποποίηση του νόμου που διέπει και την υποχρέωση για ρύπανση από πετρελαιοειδή, προστίθεται.

Επισημαίνεται ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για αντιρύπανση από λύματα, αφού αυτήν τη στιγμή κανένα τμήμα διαθέτει εξοπλισμό ή προϋπολογισμό αντιμετώπισης του φαινομένου. 
 
Όπως ανέφερε στις επιστολές της η  κ. Παναγιώτου, η άσχημη κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε αφορά τη ρύπανση της θάλασσας της Λεμεσού αλλά και άλλων παραλιακών περιοχών, η μεγάλη ανησυχία των λουομένων, οι πολλές και συνεχείς καταγγελίες τις οποίες λαμβάνει το Γραφείο της  καθημερινά από πολίτες και τοπικές αρχές δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.
 
Τόνισε επίσης ότι  τα προβλήματα κατά την άποψή της και με σειρά προτεραιότητας έχουν να κάνουν διαχρονικά με την έλλειψη συντονισμού, τους ελλιπείς ελέγχους και  τα νομοθετικά κενά. Ενίοτε χρειάζονται και επιστημονικές μελέτες εκεί που τα αρμόδια τμήματα χρειάζονται περαιτέρω τεχνογνωσία.
 
Έχοντας υπόψη τον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων,  τη σημασία της δημόσιας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι νησί και ο σημαντικότερος πυλώνας της οικονομίας  της χώρας είναι ο τουρισμός,  η κ. Παναγιώτου τόνιζε ότι η άμεση υιοθέτηση των πιο πάνω μέτρων θα συμβάλει στην γρήγορη επίλυση του προβλήματος αφού η πρόληψη, ο συντονισμός  και η έγκαιρη αντίδραση αποτελούν τα βασικά στοιχεία μιας βιώσιμης λύσης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy