Ικανοποιήθηκαν τα πλείστα αιτήματα των απολυμένων

Τα πλείστα των αιτημάτων που έθεσαν οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών έχουν γίνει αποδεκτά, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με εκπροσώπους των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία έγινε στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών.

«Κατά τη συνάντηση, τα πλείστα των αιτημάτων που είχαν υποβάλει στην προηγούμενη συνάντηση οι συντεχνίες, έχουν γίνει αποδεκτά και με το παραπάνω” είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να καλύψει εννέα και πλέον εκατομμύρια ευρώ για το έλλειμμα που υπάρχει στα ταμεία προνοίας των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές, έλλειμμα που έγινε κατά το παρελθόν, όπως σημείωσε.

“Το έλλειμμα αυτό θα καλυφθεί με πρόταση που θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο, για να σταλεί στη συνέχεια επειγόντως στη Βουλή ώστε οι εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές να πάρουν το συντομότερο το ποσό που αναλογεί στο ταμείο προνοίας τους”, είπε ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί και θα καλύψει ένα ποσό 2,7 εκ. ευρώ ως αποζημίωση σε όσους απολύθηκαν από την εταιρεία κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2012 – Δεκεμβρίου 2014, δηλαδή θα συμπληρωθεί η αποζημίωση τους, ώστε να είναι δίκαιη η αντιμετώπιση προς αυτούς τους ανθρώπους σε σχέση με όσους έχασαν την εργασία τους όταν έκλεισαν οι Κυπριακές Αερογραμμές.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι επιπλέον το κράτος θα συμπληρώσει το 17% που είχε αποκοπεί ως μισθός από τους εργαζομένους των Κυπριακών Αερογραμμών. “Θα συμπληρώσει αυτό το ποσό στους δύο μισθούς που δόθηκαν σε αυτούς ως αποζημίωση και το οποίο είχε αφαιρεθεί από την εταιρεία ως περικοπές για τη διάσωση των Αερογραμμών”, είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα δώσει επιπλέον αποζημιώσεις σε ωρομίσθιους υπαλλήλους των ΚΑ που δεν δικαιούνταν αποζημίωση όταν απολύθηκαν. Σημείωσε ότι το ύψος αυτής της αποζημίωσης θα καθοριστεί αργότερα.

Αναφερόμενος στα αιτήματα που αφορούν την πρόσθετη αποζημίωση και την εργοδότηση εργαζομένων των ΚΑ σε άλλους τομείς του δημοσίου, ο κ Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχουν πολλοί νομικοί και οικονομικοί περιορισμοί.

Όμως, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη “να συνεχίσει τη διαβούλευση με τις συντεχνίες των ΚΑ για να δούμε αν μπορεί να υπάρξει κάποια λύση».

Θετική κατάληξη για Ταμείο Προνοίας, διαπιστώνει η ΠΕΟ

Μετά τη συνάντηση ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση ήταν συνέχεια της προηγούμενης που είχαμε όταν υπήρχε η κινητοποίηση των εργαζομένων των Κυπριακών Αερογραμμών, για να συζητήσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων μετά το κλείσιμο της εταιρείας.

«Δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε σήμερα πλήρως η συζήτηση. Σε κάποια ζητήματα έχουμε καταλήξει θετικά, ιδιαίτερα αυτό που αφορά το θέμα του Ταμείου Προνοίας, του μισθού προειδοποίησης που έχουμε συμφωνήσει ότι θα είναι ο μισθός ο ολοκληρωμένος χωρίς τις εισφορές που έδιδαν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι, και παραμένει ανοικτό το ζήτημα των επιπρόσθετων αποζημιώσεων που ζητούν οι εργαζόμενοι για παρόμοια μεταχείριση με εκείνους που είχαν φύγει στο παρελθόν με διάφορα σχέδια ή διάφορες ευκαιρίες, όταν υπήρχαν μαζικές απολύσεις στο παρελθόν».

Ερωτηθείς αν έχει λεφτά το κράτος για να καλύψει το αίτημα αυτό, είπε ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών. Εμείς βάλαμε κάποιες προτάσεις κάτω που δεν έχουν απορριφθεί ούτε έχουν γίνει αποδεκτές. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια λογική κατάληξη».

Ερωτηθείς για το θέμα που αφορά απορρόφηση των εργαζομένων των ΚΑ στο δημόσιο τομέα, είπε ότι «παραμένει ακόμη ανοικτό το θέμα, παρά το ότι η αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών σε αυτό το ζήτημα δεν είναι θετική. Εντούτοις δεν έχει αποκλειστεί».

Βλέπει πρόοδο η ΣΕΚ

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως είπε ότι «υπήρξε μια πρόοδος σε συγκεκριμένα θέματα. Οσον αφορά το Ταμείο Προνοίας έχει κλείσει με εννιά εκ. κόστος, έχουν ρυθμιστεί θέματα που αφορούν συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι αορίστου χρόνου που δεν είχαν καθόλου Ταμείο Προνοίας, και το θέμα της προειδοποίησης, που θα είναι ο κανονικός μισθός, χωρίς τις αποκοπές που γίνονταν προηγουμένως για να σωθεί η εταιρεία.

Υπάρχουν όμως δύο σημαντικά θέματα τα οποία είναι ακόμη στο τραπέζι του διαλόγου. Το πρώτο είναι η πιθανότητα απασχόλησης στο δημόσιο τομέα κάποιων εργαζόμενων και οι νομικές δυσκολίες που μπορεί να υπάρξουν. Θα ερευνηθούν και θα συνεχίσει ένας διάλογος».

Πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα θέματα καθώς και άλλα θα τα συζητήσουν «μέχρι τη μεθεπόμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Οικονομικών».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy