Οικιστική περιοχή χρειάζονται επειγόντως τα Στροβίλια

Η έλλειψη οικιστικής περιοχής η οποία καθιστά αδύνατη την εγκατάσταση νέων ζευγαριών και συνεπώς την ηλικιακή ανανέωση της περιοχής είναι το πρώτο και κυριότερο πρόβλημα των Στροβιλιών. Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσαν χθες οι λιγοστοί άνθρωποι που παραμένουν στα ακριτικά Στροβίλια μιλώντας με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ.

Ο Άντρος Κυπριανού επισκέφθηκε την περιοχή στο πλαίσιο περιοδείας του στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και άκουσε τις αγωνίες των ανθρώπων, τη στάση των οποίων χαρακτήρισε “ηρωική”. ”Είναι μια μικρή ομάδα ανθρώπων που ουσιαστικά θα έλεγα ότι είναι ηρωικοί επειδή παραμένουν σε αυτό το χώρο παρ’ όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Έχω ακούσει ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και το κυριότερο είναι ότι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν εδώ γιατί δεν υπάρχουν σπίτια ή οικόπεδα στα οποία θα μπορούσαν να κτίσουν”, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού.

Επιτακτική η ανάγκη, εξαρτάται όμως από τις Βρετανικές Βάσεις

Η ανάγκη επέκτασης της οικιστικής περιοχής είναι άμεση και επιτακτική, ωστόσο εξαρτάται αποκλειστικά από τις βουλές των Βρετανικών Βάσεων εντός των οποίων βρίσκονται τα Στροβίλια. Διοικητικά, η περιοχή βρίσκεται εντός ορίων του Δήμου Δερύνειας (είναι η πιο απομακρυσμένη δερυνειώτικη γη) ο οποίος έχει ζητήσει επανειλημμένως από τη διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων την επέκταση της οικιστικής ζώνης και τη μετατροπή του κύριου δρόμου σε εμπορικό δρόμο, ώστε να ενισχυθεί και η κοινωνική αλλά και η οικονομική ζωή.

Ωστόσο, η απόφαση εναπόκειται στις Βάσεις και έχει ενταχθεί στις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη Μεγάλη Βρετανία για τη ρύθμιση της πολεοδομικής ανάπτυξης εντός των Βάσεων. Μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ βρέθηκε χθες στα Στροβίλια και ο δήμαρχος Δερύνειας με τον οποίο θα γίνουν συζητήσεις για να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων, όπως είπε ο Άντρος Κυπριανού.

Από την πλευρά του, ο Άντρος Καραγιάννης τόνισε μιλώντας στη “Χ” ότι εάν δεν αποφασιστεί η επέκταση της οικιστικής περιοχής και η ένταξη του δρόμου σε εμπορική ζώνη, δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα. Άλλα προβλήματα που έθεσαν χθες οι Στροβιλιώτες ενώπιον του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ άπτονται της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας. Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των υφιστάμενων κτιρίων, ο δήμαρχος Δερύνειας ανέφερε ότι προωθούνται έργα μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy