Οικονομία, ανθρώπινο δυναμικό και προκλήσεις

Η πρόσφατη οικονομική και τραπεζική κρίση με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα, τόσο στην Κύπρο, αλλά κυρίως σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει δημιουργήσει αναπόφευκτα νέα δεδομένα για όλες τις επιχειρήσεις. Δεδομένα τα οποία κανείς δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να τα αγνοήσει γιατί απλά σε μερικά χρόνια θα καταλήξουμε σε παρόμοιες καταστάσεις και αυτό θα ήταν ακόμα πιο τραγικό για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη σημασία έχουν όλα αυτά, όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες κατά τη διάρκεια της ύφεσης έχουν βρεθεί εκτεθειμένες σε διάφορα επίπεδα, στο οικονομικό, στο τεχνολογικό, αλλά κυρίως όσον αφορά το Ανθρώπινο Δυναμικό (ΑΔ), το οποίο θεωρούμε ότι αποτελεί το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο της κάθε επιχείρησης και σαν τέτοιο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από τις επιχειρήσεις.

Μεγάλο μέρος της οικονομικής ύφεσης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, ειδικά αυτών που δεν ένιωσαν μεγάλη πίεση κατά τη διάρκεια της ύφεσης, απέφευγαν να προβούν σε αχρείαστες κινήσεις όσον αφορά το ΑΔ, και αναφερόμαστε σε αδικαιολόγητες μειώσεις μισθών, απολύσεις, επιπλέον ώρες εργασίας χωρίς πληρωμή, καθώς και άλλα παρόμοια τα οποία είναι τοις πάσι γνωστά και δεν λαμβάνουν χώρα μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, ακόμα και σε οικονομικά ώριμες χώρες. Κινήσεις όπως αυτές αποφέρουν μόνο βραχυπρόθεσμα οικονομικά κέρδη στις επιχειρήσεις. Επί της ουσίας όμως η αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες οι οποίες έχουν προβεί σε τέτοιες αχρείαστες αλλά και αδικαιολόγητες κινήσεις, κυρίως σε απολύσεις, το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να απομακρύνουν από τη δύναμή τους τα άτομα εκείνα τα οποία είχαν όλη τη συσσωρευμένη εμπειρία και σοφία της αγοράς. Αυτές ήταν στιγμές στις οποίες οι επιχειρήσεις όχι μόνο δεν θα έπρεπε να προβαίνουν σε αχρείαστες κινήσεις, αλλά τουναντίον, θα έπρεπε να επενδύουν ακόμα περισσότερο στο ΑΔ για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις πιο κρίσιμες στιγμές.

Όσον αφορά την Κύπρο, το πιο τρανό παράδειγμα αποτελεί η Ξενοδοχειακή Βιομηχανία όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν προβεί σε όλες τις προαναφερθείσες αχρείαστες κινήσεις. Κινήσεις οι οποίες ίσως τον πρώτο χρόνο να τους είχαν αποδώσει κάποια οικονομικά οφέλη, αλλά όπως έχουν εξελιχθεί τα γεγονότα, οι επιχειρήσεις αυτές προσπαθούν ξανά να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό αφού από τη μια υπάρχει, κυρίως λόγω συγκυριών εξωτερικού χαρακτήρα, τεράστια αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, αλλά από την άλλη, επειδή ακριβώς αντιλαμβάνονται αυτές τις συγκυρίες καθώς επίσης και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από αναδυόμενους τουριστικούς προορισμούς, προσανατολίζονται στην αλλαγή νοοτροπίας και επένδυσης σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως τη Γερμανία την οποία πολλές φορές κατακεραυνώνουμε για αθέμιτες οικονομικές πρακτικές, πράττει ακριβώς το αντίστροφο. Η Γερμανία έχει εφαρμόσει μια πρακτική η οποία υποβοηθά την εισροή ειδικευμένου ΑΔ σε διαφόρους τομείς, αφού αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα να παραμείνει όσο πιο ανταγωνιστική μπορεί. Με τον τρόπο αυτό έχει καταφέρει χωρίς κανένα οικονομικό κόστος να προσελκύσει πέραν των 1,2 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών, κυρίως νέων, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι σε διαφόρους τομείς της οικονομίας.

Στην Κύπρο πράττουμε ακριβώς το αντίστροφο θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξήσουμε τα κέρδη των επιχειρήσεών μας. Λογική η οποία δεν έχει καμιά βάση αλλά και καμιά απολύτως προοπτική και είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ήδη δεκάδες χιλιάδες νέοι μας έχουν φύγει για το εξωτερικό και τους αξιοποιούν άλλες οικονομίες. Είναι καιρός για το κράτος μας να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πολιτική στον τομέα αυτό. Είναι επίσης καιρός για τις επιχειρήσεις να αλλάξουν νοοτροπία γιατί το παγκοσμοιοποιημένο περιβάλλον το απαιτεί. Ο καιρός του ερασιτεχνισμού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy