Οικονομία: Μπροστά σε αποφάσεις!

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Η Κύπρος και κατ’ επέκταση ο κυπριακός λαός ζει και βιώνει τις αρνητικές παρενέργειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μετρά τις ζημιές από τις ακραίες αποφάσεις που λήφθηκαν τον Μάρτιο του 2013 από το Eurogroup, με το κούρεμα των καταθέσεων. Αποφάσεις μονομερείς, ακραίες και άδικες για την Κύπρο, που στην ουσία στόχευαν στο ξήλωμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Δυστυχώς, όλα αυτά κατόπιν εισηγήσεων των Κυπριακών Αρχών, του Προέδρου κ. Αναστασιάδη, σύμφωνα με τις δηλώσεις τόσο του επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ, καθώς και του κ. Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από τότε ως σήμερα σημειώθηκαν βήματα μπροστά, παρ’ όλα αυτά όμως η κυπριακή οικονομία βρίσκεται ακόμα μετέωρη και ενώπιον μεγάλων αποφάσεων. Μέγιστο λάθος οι πανηγυρισμοί, η χαλάρωση, τα ανοίγματα και δυστυχώς η έλλειψη βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν για το success story της κυπριακής οικονομίας, στήνουν επικοινωνιακά παιγνίδια, μέσω προεκλογικών φιέστων για να διαφημίζουν τις «επιτυχίες» της οικονομίας.

Τονίζω ότι αυτά τα χρόνια υπήρξε βελτίωση της κυπριακής οικονομίας και κάποιων δεικτών. Αυτό όμως οφείλεται κυρίως στις μεγάλες θυσίες του κυπριακού λαού που ακόμα συνεχίζει να υποφέρει, καθώς και σε συγκυριακές συνθήκες που μεσολάβησαν στην περιοχή μας, λόγω των περιφερειακών διενέξεων και της ανάδειξης της Κύπρου ως κομβικού σημείου ασφάλειας και σταθερότητας.

Στην ουσία αυτά που εφαρμόζονται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι η πολιτική οικονομίας των Διαβατηρίων, μια πολιτική δηλαδή που δεν εγγυάται καθόλου μέλλον, ούτε προσφέρει βάσιμες ελπίδες για στέρεες βάσεις της οικονομίας μας για το μέλλον. Η Κύπρος και οι κυβερνώντες, Πρόεδρος Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας για το λιγότερο κράτος, φρόντισαν με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους να ξηλώσουν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, να απορρυθμίσουν τις εργασιακές σχέσεις και να φτωχοποιήσουν το λαό μας. 245.000 συμπατριώτες μας βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. 40.000 χιλιάδες νέοι μας, ποσοστό 26%, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν αναζητώντας επαγγελματικό μέλλον, στερώντας έτσι από τον τόπο, άξιο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό του.

Σοβαρά προβλήματα και προκλήσεις εξακολουθούν να είναι τα ιδιαίτερα υψηλά χρέη, ιδιωτικό και δημόσιο, όπως επίσης και το υψηλό επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), τα οποία καθιστούν την οικονομία πιο ευάλωτη σε ενδεχόμενες δυσμενείς εσωτερικές ή εξωτερικές συνθήκες.

Το ύψος των ΜΕΔ που ανέρχεται στα 21 δις συνεχίζει να είναι το κύριο πρόβλημα του τραπεζιτικού συστήματος, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες ανασφάλειες για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα χρειάζεται να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις όπως: Επανασχεδιασμός της οικονομίας, όπου θα τερματίζει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το ξεπούλημα του δημοσίου και ημιδημόσιου τομέα. Το κράτος ως ο κύριος πυλώνας της οικονομίας δημιουργεί ανάπτυξη, υλοποιώντας πρώτα και κύρια τον αναπτυξιακό του προϋπολογισμό, ο οποίος παρουσιάζει τεράστια απόκλιση τα τελευταία χρόνια και πόρρω απέχει από εξαγγελίες και διακηρύξεις των κυβερνώντων.

Ανακατανομή εθνικού παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων, των φτωχών, ευάλωτων και ευπαθών ομάδων. Δεν μπορεί το 10% να αυξάνει κέρδη και υπερκέρδη και το 90% να βλέπει τις οικονομίες του να συρρικνώνονται.

Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οικονομίας που θα αναποδογυρίζει το σημερινό, επιφανειακό, ευκαιριακό και καθόλου στέρεο για την προοπτική της χώρας μας. Ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, παραχωρώντας ισχυρά κίνητρα με στόχο να γυρίσει ο κόσμος στα χωριά, αναζωογονώντας την Ύπαιθρο, δίνοντας κίνητρα ενίσχυσης της γεωργίας και κτηνοτροφίας, μέτρα υπέρ της εντόπιας παραγωγής και όχι ασυδοσία στην εισαγωγή προϊόντων.

Οι προγραμματικές θέσεις του ανεξάρτητου υποψήφιου Πρόεδρου Σταύρου Μαλά μπορούν να αποτελέσουν την ελπίδα, το εφαλτήριο για ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί είναι ώριμες, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες, μακριά από δημαγωγία και λαϊκισμό. Γιατί είναι βγαλμένες μέσα από τους καθημερινούς αγώνες του λαού μας.

*Επ. Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy