Οικονομικά της λύσης, TTIP & πακέτο Γιούνκερ συζήτησαν οι ευρωβουλευτές

Στις οικονομικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού, στην Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) και στο Πακέτο για την ανάπτυξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές σε συνάντηση με Κύπριους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι, σε σχέση με τον φορολογικό συντελεστή, η Κύπρος κινείται μέσα στα αυστηρά φορολογικά πλαίσια, εφαρμόζει χαμηλό συντελεστή μέσα στα πλαίσια του υγιούς ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.

“Η Κύπρος εφαρμόζει χαμηλό φορολογικό συντελεστή και δεν απαγορεύεται από κανέναν και δεν θεωρείται είτε αισχρό είτε ότι είναι στοιχείο φοροδιαφυγής,” ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ίδια η ΕΕ προσφέρει και πρέπει να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες για να παραμένει ανταγωνιστική και αυτό είναι το επιχείρημά μας.

Είπε ότι με επιστολή στα όργανα της ΕΕ σημειώνουν ότι με αυτή τη μανία εξαιτίας άλλων εγκληματικών πράξεων που μπορεί να υπήρξαν σε άλλες χώρες για τα φορολογικά βρήκαν την ευκαιρία όσοι μειονεκτούν στο θέμα του φορολογικού συντελεστή, να το θέτουν.

Ανέφερε ότι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές καταβάλλουν προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τα αυτονόητα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί κανένας να επιβάλει ενιαίο φορολογικό συντελεστή γιατί με το ίδιο σκεπτικό δεν υπάρχει ενιαίος ΦΠΑ και ενιαία τέλη σε όλες τις χώρες.

Σημειώνοντας ότι η ΕΕ λέει ότι χάνουμε 3 τρισ. ευρώ από τη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, ο κ. Χριστοφόρου είπε πως ανέφερε στην ΕΕ ότι αν εφαρμόσουμε ενιαίο φορολογικό συντελεστή και καταστήσουν την ΕΕ μη ανταγωνιστική για τις εταιρείες θα χάσουν τα πάντα και θα χάσουν και τις ευρωπαϊκές εταιρείες που θα πάνε σε τρίτες χώρες.

Έχουμε ισχυρή επιχειρηματολογία και μπορούμε να διαχειριστούμε το θέμα, πρόσθεσε.

Σε σχέση με τα Panama papers, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολεμική εξ αντανακλάσεως, προσθέτοντας ότι δεν αφορούν την Κύπρο εξειδικευμένα.

Αναφορικά με το πακέτο Γιούνκερ, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι με την ύπαρξη του σχεδίου κινήθηκαν 115 δισ. μέσα στις χώρες της ΕΕ και ο προγραμματισμός είναι μέσα σε τρία χρόνια 315 δισ. Ευρώ.

Ανέφερε ότι πρέπει να κινητοποιηθούν οι φορείς στην Κύπρο και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιέρκι Κατάινεν ανέφερε ότι θα τροποποιηθούν οι κανονισμοί για γεωγραφική κατανομή για να καλύψει και το θέμα της Κύπρου.

Σε σχέση με τα οικονομικά της λύσης, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι θέλουμε λύση καθώς 42 χρόνια καταβάλλουμε τεράστιο κόστος ως κυπριακός Ελληνισμός λόγω της μη λύσης, προσθέτοντας ότι μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού Ελληνισμού δημιουργεί προοπτικές για όλους.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι το Πακέτο για την ανάπτυξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ένα πυροτέχνημα γιατί άλλαξε η δομή του όπως το εισηγείτο αρχικά ο Γιούνκερ, πριν εκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν, επειδή αντέδρασε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και καταλήξαμε σε ένα πλάνο που η αρχιτεκτονική του είναι λανθασμένη γιατί στηρίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Ανέφερε ότι αρχικά ο Γιούνκερ είχε πει ότι θα πάρει 150 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και 150 δισ. ευρώ από ιδιώτες και πρόσθεσε ότι μόλις 16 δισ. ευρώ προέρχονται από τα ταμεία της ΕΕ που προήλθαν κυρίως από αποκοπές άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Για να γίνει οποιαδήποτε αξιοποίηση προγράμματος σε μια χώρα, πρέπει να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής που θα κάνει επενδύσεις χωρίς ρίσκο, διότι εγγυητές είναι τα κράτη μέλη και η ΕΕ, πρόσθεσε.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η Κύπρος αλλά και στο πρώτο τρίμηνο του 2016 οι Ελλάδα, Ισπανία, Μάλτα και Ρουμανία είχαν πάρει πρόγραμμα γιατί είναι χώρες που βρίσκονται σε ύφεση και οι επενδυτές δεν επενδύουν.

Ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα και στην Κύπρο για την αξιοποίηση του πακέτου αλλά κυρίως το πρόβλημα υπάρχει στη δομή του προγράμματος.

Δεν θα έχει καμία ουσιαστική προοπτική να βοηθήσει τα κράτη που έχουν ανάγκη, ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα λεφτά του προγράμματος πάνε πάλι σε χώρες που δεν έχουν ανάγκη από επενδύσεις, όπως η Γερμανία, αντί να πάνε στις χώρες του Νότου.

Σε σχέση με την TTIP, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι δεν προχωρά, προσθέτοντας ότι θα προωθηθεί η συμφωνία με τον Καναδά (CETA) και θα μπει η TTIP από το παράθυρο.

Σε σχέση με τα panama papers, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η ερευνητική επιτροπή αποφάσισε να επισκεφθεί κάποιες χώρες στις οποίες ευτυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος, γιατί η ομάδα της Αριστεράς και άλλοι έδωσαν μάχη, προσθέτοντας ότι η Κύπρος φαίνεται να είναι η 6η χώρα σε βαθμό εμπλοκής.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι εισηγηθήκαμε η Κυβέρνηση μας να ζητήσει τα επίσημα έγγραφα και ακόμη δεν το έκαμε, προσθέτοντας ότι εισηγηθήκαμε και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των δημόσια εκτεθειμένων προσώπων που αναφέρονται στα έγγραφα.

“Η Κύπρος ως χρηματοπιστωτικό κέντρο κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα” και πρέπει να δείξουμε μια αποφασιστικότητα ως κράτος μέσω της ανάληψης κάποιων πρωτοβουλιών, όπως να ζητηθούν τα έγγραφα και άλλα, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι η ομάδα της Αριστεράς παλεύει για να τεθεί τέρμα στις παράνομες δραστηριότητες των υπεράκτιων εταιρειών, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μικρές χώρες αλλά οι μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία στην οποία υπάρχουν αρκετά κενά στη νομοθεσία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σε ό,τι αφορά τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή, είπε ότι η ομάδα της Αριστεράς στηρίζει το θέμα αλλά οι Κύπριοι ευρωβουλευτές διαφωνούν για να προστατέψουμε την Κύπρο.

Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αυτό το πράγμα ισοπεδωτικά γιατί τα μικρά κράτη μέλη που στηρίζονται στις υπηρεσίες θα πληγούν ανεπανόρθωτα, πρόσθεσε.

Σε σχέση με την οικονομική πτυχή της λύσης, ο κ. Συλικιώτης ευχήθηκε να υπάρξει λύση που να είναι σε σωστές αρχές και οικονομικά η Κύπρος θα αναπτυχθεί σε πάρα πολλούς τομείς.

Ανέφερε ότι από την ΕΕ θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη στήριξη για τις υποδομές ιδιαίτερα στην Αμμόχωστο και πρόσθεσε ότι θα βρεθούν δωρητές.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χαζηγεωργίου είπε ότι, σε σχέση με τα οικονομικά της λύσης, κανένας από τους Κύπριους Ευρωβουλευτές δεν έχει όλη την πληροφόρηση για το κόστος της λύσης γιατί αυτό εξαρτάται από τις διάφορες πτυχές της λύσης.

Η λύση που επιδιώκουμε δεν μπορεί να είναι δίκαιη γιατί για να είναι δίκαιη θα πρέπει να αναστηθούν οι άνθρωποι που πόνεσαν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι τη λύση πρέπει να την κοιτάξει κανείς από ένα βάθος χρόνου μέσα στο μέλλον.

Σε σχέση με τα Panama papers, ο κ. Χατζηγεωργίου, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι το θέμα αφορά έγγραφα 40 ετών τα οποία ένας άγνωστος διοχέτευσε σε εφημερίδα – γύρω στα 11 εκατομμύρια έγγραφα – τα οποία αναφέρονται σε 74 χώρες.

Είπε ότι ένας από τους τρεις δημοσιογράφους που ενημέρωσε την Επιτροπή ανέφερε ότι εμπλέκονται 40 γερμανικές εταιρείες, 20 ελβετικές, μερικές από άλλη χώρα και μία από την Κύπρο, προσθέτοντας ότι από τα επτά λεπτά αφιέρωσε τα πέντε λεπτά στην Κύπρο.

Είπε ακόμη ότι ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε Ελβετούς δικηγόρους με τους οποίους συνεργάζονται Κύπριοι δικηγόροι και βοήθησαν Ρώσο επιχειρηματία.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου, άλλος δημοσιογράφος είπε ότι 60.000 εταιρείες έχουν εγγεγραμμένη συγκεκριμένη διεύθυνση στην Ελβετία.

Νομίζω ότι η Κύπρος θα βρει μπροστά της αυτό το ζήτημα. Δεν υπερασπιζόμαστε ότι μπορεί να επιτρέπεται να κρύβει λεφτά επιχειρηματίας ή πολιτικός ή και οποιοσδήποτε επειδή χρησιμοποιεί την Κύπρο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να μην υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας όταν 40 γερμανικές εταιρείες εμπλέκονται και να προβάλλεται η Κύπρος ότι κινεί αυτό το κακό.

Ανέφερε ότι πρέπει να δράσουμε προληπτικά για να δοθεί η αναγκαία πληροφόρηση για να προλάβουμε αυτό που δεν προλάβαμε όταν μας κατήγγειλαν για ξέπλυμα χρήματος.

Σε σχέση με το πακέτο Γιούνκερ, είπε ότι μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία τρένου στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι χρειάζεται συνέργεια του κράτους και ιδιωτών αλλά δεν ξέρει κανένας πού να αποταθεί για να βάλει αυτό το θέμα μπροστά.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης είπε, σε σχέση με την οικονομική πτυχή της λύσης, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι αυτό θα κριθεί με το περιεχόμενο του σχεδίου λύσης, πόσο δίκαιο ή άδικο είναι.

Σχέση με το σχέδιο Γιούνκερ, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι “κανένα ευρώ δεν έχει καταλήξει μέσω οποιουδήποτε σχεδίου Γιούνκερ στην Κύπρο”, προσθέτοντας ότι ο αρχικός στόχος είναι για να μπορέσουμε ως ΕΕ συλλογικά να φύγουμε από την κρίση.

Ανέφερε ότι ο ευρωπαϊκός Νότος είναι αυτός που γίνεται δέκτης των λιγότερα συγκριτικά επενδύσεων μέσω του σχεδίου Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι ο συνδυασμός ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου ήταν θέση εξ αρχής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και πολύ σωστά έχει υιοθετηθεί.

Ανέφερε ότι χρειάζονται βελτιώσεις του σχεδίου ούτως ώστε οι αρχικοί στόχοι να ικανοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό.

Σε σχέση με το φορολογικό συντελεστή, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι θα οδηγηθούμε σιγά σιγά σε ένα έμμεσο τρόπο που θα έπληττε την οικονομία της Κύπρου ειδικά στο θέμα της παροχής υπηρεσιών που αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ.

“Κανένας δημόσια δεν λέει ότι πολιτικός στόχος είναι να υπάρξει ενιαίος φορολογικός εταιρικός συντελεστής αλλά οι μεθοδολογίες οι οποίες υιοθετούνται ουσιαστικά πλήττουν κράτη μέλη όπως είναι η Κύπρος, οι οποίες έχουν δημιουργήσει εδώ και δεκαετίες ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο έχει ως επίκεντρο του ένα χαμηλό φορολογικό συντελεστή”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι έχει ήδη διαμορφωθεί μια συναίνεση γύρω από την αρχή ότι οι εταιρείες θα πρέπει να φορολογούνται εκεί που παράγουν κέρδη και πρόσθεσε ότι ως Κύπρος πρέπει να αποφασίσουμε εκ των προτέρων αν μπορούμε να διαμορφώσουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα κατά τρόπο που να αποφύγουμε αυτό το δρόμο που φαίνεται να είναι προδιαγραμμένος”.

“Ναι μπορούμε, επιλέγοντας να εγκαταλείψουμε την πολιτική που νομότυπα γινόταν όπου έχουμε εταιρείες, καταγραμμένες μέσω δικηγορικών γραφείων, σαν ένα ταχυδρομικό κιβώτιο” και να δώσουμε κίνητρα ώστε να κατευθυνθούμε στην προσέλκυση εταιρειών οι οποίες να έχουν την έδρα τους στην Κύπρο – όχι με βάση τις αρχές του ΟΟΣΑ, πρόσθεσε.

Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι την Κύπρο την αφορά η κοινή εγγύηση καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που είναι ο τρίτος πυλώνας της ενοποιημένης τραπεζικής ένωσης που συγκεκριμένα κράτη μέλη αρνούνται να το εφαρμόσουν και αγοράζουν χρόνο ούτως ώστε να μην εφαρμοστεί.

Αναφορικά με το Συνεργατισμό, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι στο πλαίσιο της κοινής Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, ο Συνεργατισμός για να έχει μέλλον θα πρέπει στην πράξη όπως προβλέπουν και οι συνθήκες λειτουργίας της ΕΕ να αναγνωριστεί η αρχή της αναλογικότητας και να πρακτικά να ενσωματωθεί αυτή η αρχή μέσα στην τραπεζική ένωση.

Για το σχέδιο Γιούνκερ, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι θα είναι ο εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο που θα αφορά τα διαρθρωτικά ταμεία γύρω από τη διαχείριση επενδυτικών σχεδίων στα οποία περιλαμβάνεται και το σχέδιο Γιούνκερ.

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης είπε ότι σήμερα η ΕΕ έχει σημαντικότατα προβλήματα διότι ο κ. Σόιμπλε καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Ανέφερε ότι τα κράτη που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά προβλήματα πρέπει να μπαίνουμε σε ένα πρόγραμμα για να φτιάξουν τα οικονομικά τους αλλά όχι για να εξοντώσουμε τις οικονομίες τους, όπως έγινε με την Κύπρο.

Πρέπει να αλλάξει αντίληψη η Ευρώπη διότι στο τέλος της ημέρας την πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, δημιουργείται ευρωσκεπτικισμός, πρόσθεσε.

Σε σχέση με το πακέτο Γιούνκερ, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι έκανε προσπάθειες για να το περάσει στην Κύπρο αλλά δεν πέρασε, προσθέτοντας ότι η φιλοσοφία του πακέτου έχει μειονεκτήματα γιατί ευνοεί τις χώρες που δεν αντιμετωπίζουν τόσα σημαντικά οικονομικά προβλήματα γιατί ιδιώτης επενδυτής δεν θα αποτολμήσει να επενδύσει σε χώρα που υπάρχει οικονομική αβεβαιότητα.

Ούτε τα κυπριακά κεφάλαια έκαναν κίνηση για να αξιοποιήσουν από το πακέτο αυτό που θα αναλογούσε στην Κύπρο, ανέφερε και πρόσθεσε “ευθύνη φέρει και η Κυβέρνηση που δεν δημιούργησε μια επενδυτική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δίδετο η πληροφόρηση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές”.

Σε σχέση με τον κοινό φορολογικό συντελεστή, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι η ομάδα των Σοσιαλιστών συμφωνεί με αυτή την αρχή αλλά οι Κύπριοι ευρωβουλευτές διαφωνούν για να προστατέψουμε τα συμφέροντα της χώρας.

Θα δεχόμουν να ισχύσει ο κοινός συντελεστής από τη στιγμή που ίσχυε η κοινωνική αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι όταν η Ελλάδα δέχεται πρόσφυγες, δεν δέχομαι η Ουγγαρία και η Σλοβακία να κτίζουν φράκτες και μετά να λένε ότι δεν θέλουμε να έχουμε πρόσφυγες και μετά δέχονται τον ενιαίο συντελεστή.

Σε σχέση με τα Panama papers, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι είναι ζητήματα διαφάνειας και η Κυβέρνηση μας έπρεπε να πάρει πρωτοβουλίες για να δημοσιοποιηθεί ό,τι μας αφορά για να απαντούμε στην προπαγάνδα που κτίστηκε το 2013 ότι η Κύπρος ήταν ο μοναδικός τόπος που ξεπλένεται το βρώμικο χρήμα, ενώ αποδείχθηκε με τις συζητήσεις που έγιναν μετά ότι η Γερμανία είναι το μεγαλύτερο πλυντήριο στην ΕΕ.

Επιπλέον, είπε ότι ενώ στην Ισλανδία υπήρξε εμπλοκή του Πρωθυπουργού και τον παραίτησε ο λαός, στην Κύπρο είδαμε τι έγινε το 2013, δεν άνοιξε μύτη και βγαίναν κεφάλαια όταν ήταν κλειστές οι τράπεζες, προσθέτοντας ότι στην Ισλανδία κατέβηκε ο λαός στους δρόμους και άλλαξαν τα πράγματα.

Σε σχέση με τα οικονομικά της λύσης, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι όσο πιο άδικη θα είναι η λύση τόσο πιο ακριβή θα είναι η λύση, προσθέτοντας ότι οι αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Αναφορικά τη χρηματοδότηση της λύσης, διερωτήθηκε ποιος όντως θα χρηματοδοτήσει τη λύση και πρόσθεσε ότι καλλιεργήθηκε ένας μύθος ότι θα μας δώσουν χρήματα τα άλλα κράτη.

Η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι έχει συσταθεί ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που εξέτασε το θέμα των εγγράφων panama papers και σημείωσε ότι το ποσό της φοροδιαφυγής ανέρχεται στα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ανέφερε ότι για όλα αυτά ευθύνονται οι ανεπαρκείς νομοθεσίες, η διαφθορά, ο τρόπος λειτουργίας του εταιρικού δικαίου και οι φορολογικοί παράδεισοι που αρνούνται να δώσουν στοιχεία και πρόσθεσε ότι επιπλέον πολλές εταιρείες κρατούν κρυφούς τους μετόχους,

Η κ. Θεοχάρους είπε ότι κλασσικό παράδειγμα είναι οι τράπεζες των κατεχομένων που δεν δίνουν στοιχεία για να αξιολογηθεί η οικονομική τους κατάσταση, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες στα κατεχόμενα δρουν ως μηχανισμοί ξεπλύματος χρήματος.

Αναφέροντας ότι μεταξύ των φορολογικών παραδείσων περιλαμβάνουν και την Κύπρο, η κ. Θεοχάρους είπε ότι η Κύπρος “δεν ανήκει στους φορολογικούς παραδείσους. Υπάρχουν σοβαροί έλεγχοι και παρέχονται πλήρη στοιχεία σε δύο επίπεδα, στον κρατικό και στον ιδιωτικό”.

Σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, η κ. Θεοχάρους είπε ότι έχουμε τους δικηγόρους, τους λογιστές και τους φορολογικούς συμβούλους οι οποίοι οφείλουν να έχουν μια σωστή συμπεριφορά απέναντι στους νόμους του κράτους.

Ανέφερε ότι το κράτος μας είναι αρκετά διάτρητο σε αρκετούς τομείς που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι επιτρέπει στους έξυπνους αετονύχηδες να τα καταφέρνουν και να οδηγούν πολλές εταιρείες στην ικανότητα της φοροδιαφυγής.

Αναφορικά με το πακέτο Γιούνκερ, η κ. Θεοχάρους είπε ότι νοσεί ο κρατικός μηχανισμός που μπορεί να βοηθήσει τον πολίτη να πάρει αυτά τα χρήματα.

Σε σχέση με τα οικονομικά της λύσης, η κ. Θεοχάρους είπε ότι είναι τραγικό να έχουμε μετατρέψει το Κυπριακό σε ζήτημα περιουσιών, δεύτερο είναι τεράστιο το κονδύλι που θα απαιτηθεί – γύρω στα 30 δισ. Ευρώ – και τρίτο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναζητεί δάνεια από το ΔΝΤ.

Ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να λέμε ότι τη λύση θα την χρηματοδοτήσουμε με το φυσικό αέριο ή με δάνειο και νέο μνημόνιο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy