Οικονομική ανάπτυξη – Για τους πολλούς και όχι για τους λίγους

Τέσσερα και μισό χρόνια υπό τον κλοιό της αντιλαϊκής κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ με τη στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου στη Βουλή και ακόμα δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει η επόμενη μέρα. Πολλά δυσάρεστα πρωινά είχαμε σε αυτά τα χρόνια. Μερικά από αυτά ήταν το μαύρο Σάββατο που βρήκε τον κυπριακό λαό να πενθεί της καταθέσεις του που με ιδρώτα μάζεψε για ώρα ανάγκης ή ακόμα και για το μέλλον των παιδιών του. Άλλη μια μαύρη μέρα που έχει καθιερώσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η Κυριακή, που μέχρι πρότινος υπήρξε μέρα οικογένειας αλλά τώρα για τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών αποφασίστηκε όπως τα καταστήματα μένουν και τις Κυριακές ανοικτά.

Δεν είναι μόνο το ότι ανοίγουν τα καταστήματα Κυριακές, αλλά και ο τρόπος που ήρθε το συγκεκριμένο μέτρο. Με το καλημέρα η κυβέρνηση Αναστασιάδη με διατάγματα από το υπουργείο εργασίας τα καταστήματα δικαιούντο να μείνουν ανοικτά κάθε Κυριακή και αφού το προνοούσε ο νόμος (υπήρχε η συγκεκριμένη πρόνοια για τις εορτές όπως Χριστούγεννα και Πάσχα). Η Βουλή δίχως να μπορεί να αντιδράσει σε αυτό το μέτρο αποφάσισε όπως πάει σε τροποποίηση του νόμου και αφαιρέσει από το υπουργείο το δικαίωμα για διατάγματα. Με πλειοψηφία της Βουλής πέρασε η τροποποίηση και το νομοσχέδιο πήγε στον ΠτΔ για να το υπογράψει και να τεθεί σε ισχύ. Αυτό δίχως να το υπογράψει το ανάπεμψε στη Βουλή και στη συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο όπου το έθεσε ως αντισυνταγματικό. Αυτή η απόφαση σήμανε το κλείσιμο των μικρομεσαίων καταστημάτων αφού δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε ένα τέτοιο μέτρο και αφού μέρα με τη μέρα έχαναν τους πελάτες τους, οι οποίοι μεταπηδούσαν στα μεγάλα καταστήματα. Αυτή η απόφαση δεν έπληξε μόνο τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες, αλλά και τους υπαλλήλους των μεγάλων καταστημάτων που αναγκάζονται να δουλεύουν και Κυριακές χωρίς κανένα επιπλέον οικονομικό όφελος. Αυτό το μέτρο είχε ξεκάθαρο σκοπό να μετακυλήσει τους πελάτες από τους μικρομεσαίους στους μεγαλοκαταστηματάρχες και συνεπακόλουθα να αυξήσει το κέρδος τους. Είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στα παλιά ωράρια για να σταματήσει η συσσώρευση πλούτου από τους μεγιστάνες και η ένταση της εκμετάλλευσης.

Άλλα ερωτήματα που μένουν ανοικτά, 4 και πλέον χρόνια, στον κυπριακό λαό είναι και τι έγινε με μια χούφτα ατόμων που ενώ υπήρχε απαγόρευση μεταφοράς χρημάτων στην κλειστή εποχή του κουρέματος, πώς κάποιοι άνθρωποι κατάφεραν να μεταφέρουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Πως γίνεται τόσα χρόνια μετά να μην βγήκε ένα πόρισμα και να υπάρχουν μόνο οι ψίθυροι; Πόσο δύσκολο είναι να μάθουμε αν οι συμπέθεροι έβγαλαν τα λεφτά τους; Οι Ρώσοι πελάτες του ΠτΔ στο δικηγορικό του γραφείο; Ο οποιοσδήποτε άλλος; Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαταστήσει την αλήθεια. Να αποκαταστήσει μέρος των κουρεμένων του λαού που δεν έφταιξαν σε τίποτα.

Όλα αυτά και άλλα πολλά που δεν χωράνε σε ένα άρθρο είναι που πρέπει να αλλάξουμε. Το προφίλ του νέου ΠτΔ θα πρέπει να περιέχει το κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές, την αποκατάσταση των κουρεμένων, την επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, την αύξηση σε προϋπολογισμούς παιδείας και υγείας και άλλα πολλά που θα έχουν ως αποδέκτη τον απλό λαό και όχι τους κεφαλαιοκράτες. Αυτό το προφίλ έχει μόνο ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς που μέσα από τις θέσεις του θα φέρει την πραγματική αλλαγή στον τόπο μας.

Οφείλουμε ως νέα γενιά να δώσουμε απαντήσεις στις επερχόμενες εκλογές. Οφείλουμε να κατέλθουμε μαζικά και ταξικά στις κάλπες, για να καθορίσουμε το δικό μας αύριο.

Ιάκωβος Τσολιάς

Μέλος Δ.Σ. Προοδευτικής ΤΕΠΑΚ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy