«Οικονομικός άθλος το τερματικό καυσίμων»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι το τερματικό αποθήκευσης και διαχείρισης πετρελαιοειδών της VTT Vasiliko Ltd «αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο της Κύπρου στο διαμετακομιστικό εμπόριο και δημιουργεί νέες προοπτικές για την εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών», αποτελεί οικονομικό άθλο για το νησί μας και θα δώσει πνοή στην κυπριακή οικονομία.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Τερματικού στο Βασιλικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα «αποτελεί σημαντικό μέρος του ευρύτερου Ενεργειακού μας Κέντρου, τα σχέδια μας είναι μεγαλεπήβολα. Οι αναπτύξεις που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Βασιλικού αφορούν, εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγραερίου και τερματικά αποθήκευσης πετρελαιοειδών με σκοπό τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα καθώς και την αποθήκευση των στρατηγικών αποθεμάτων της Δημοκρατίας». Πρόσθεσε πως «επιπλέον μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής μας πολιτικής σε σχέση με τα αποθέματα του φυσικού αερίου».

Πρόσθεσε ότι το Τερματικό «είναι ένα έργο που θα δώσει πνοή στην οικονομία μας, καθώς αναμένουμε όταν όλοι οι σχεδιασμοί ολοκληρωθούν, να προσφέρει ευκαιρίες για συνέργειες, που θα ωφελήσουν όλες τις εταιρείες που θα εγκατασταθούν στην περιοχή».

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αναμένουμε ότι σημαντικά οφέλη θα αποκομίσουν και οι κάτοικοι των γειτονικών κοινοτήτων από την τόνωση της τοπικής οικονομίας, καθώς επίσης και από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τόσο στο στάδιο της κατασκευής των έργων όσο και στο στάδιο της λειτουργίας τους. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει και σειρά αντισταθμιστικών μέτρων προς όφελος των οκτώ κοινοτήτων της περιοχής, πάντοτε σε συνεργασία με τις τοπικές ηγεσίες και ικανοποιώντας δικά τους αιτήματα».

Αφού χαρακτήρισε το έργο «ένα οικονομικό άθλο για την Κύπρο, που απαντώντας σε όσους αμφισβητούν τις δυνατότητες μας, ξεκίνησε και ορθώθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης» πρόσθεσε πως «ο Τερματικός Σταθμός Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών της εταιρείας VTTV, ένα έργο 300 εκατομμυρίων ευρώ, είναι εδώ και λειτουργεί , για να θυμίζει στους πάντες ότι η Κύπρος όχι απλώς στάθηκε στα πόδια της, αλλά θα προχωρήσει μπροστά και θα φτάσει εκεί που τις αξίζει».

Κοιτάζουμε με αυτοπεποίθηση το μέλλον, συνέχισε «προσβλέπουμε σύντομα σε οικονομική ανάπτυξη. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι οι επενδύσεις. Η οικονομία μας χρειάζεται μία τονωτική ένεση από το εξωτερικό και είναι για το λόγο αυτό που ανέλαβα προσωπικά εκστρατεία σε μια σειρά χωρών, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων». Σημείωσε περαιτέρω πως από τον Κόλπο μέχρι τη Ρωσία, την Ευρώπη και την Αμερική, που επισκέφθηκε διαπίστωσε πως «υπάρχουν θετικές ενδείξεις και αναμένω χειροπιαστά αποτελέσματα στο μέλλον».

Ανέφερε ακόμα ότι «το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα επεξεργάζεται και θα ανακοινώσει σύντομα ρυθμίσεις που θα βελτιώνουν περαιτέρω το φορολογικό πλαίσιο, έτσι ώστε να παραχωρούνται διευκολύνσεις για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων από το εξωτερικό».

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε αναφορά και στη γραφειοκρατία και τις πεπαλαιωμένες μεθόδους διοίκησης που «αποτελούσαν εμπόδιο στην υλοποίηση στόχων του κράτους που συμβάδιζαν με τη φιλοδοξία Κυπρίων και ξένων επενδυτών για επέκταση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Έχουμε ένα δικό μας, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος θεμάτων και στόχος μας είναι, μέσω της ανάπτυξης, η εξασφάλιση χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας», είπε.

Αναφερόμενος στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτό «περιλαμβάνει την απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, νέο αναπτυξιακό Νόμο που θα εμπεριέχει μια διαδικασία ταχείας αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων, νέο κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο για τον τουρισμό και άλλους ζωτικούς τομείς της οικονομίας. Φιλοδοξούμε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε, σύντομα, στην κυπριακή οικονομία τη μεταρρύθμιση που θα την οδηγήσει στην επανεκκίνηση και την ανάπτυξη».

Πρόσθεσε ακόμα ότι το Τερματικό Αποθήκευσης και Διαχείρισης Πετρελαιοειδών της VTT Vasiliko Ltd, συνάδει με το όραμα μας «να δημιουργηθεί ένα κέντρο εμπορίας πετρελαιοειδών στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το Τερματικό αυτό αποτελεί το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της περιοχής Βασιλικού και είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό ενεργειακό έργο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία. μέχρι σήμερα. Είναι ένα πρωτοποριακό έργο, καθώς είναι το πρώτο έργο του είδους, που κατασκευάστηκε στην περιοχή μας με σκοπό το διαμετακομιστικό εμπόριο».

Λόγω της στρατηγικής του θέσης, συνέχισε, «τερματικό συνδέει τις αγορές της Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας με αυτές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Η σημασία του για την ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύεται περαιτέρω ως αποτέλεσμα της λειτουργίας μεγάλων διυλιστηρίων πετρελαιοειδών στη Μέση Ανατολή, αλλά και των διεργασιών που γίνονται για αναβάθμιση της Διώρυγας του Σουέζ, ώστε να διέρχονται πλοία μεγαλύτερης χωρητικότητας, από το στρατηγικό αυτό, θαλάσσιο πέρασμα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμα ότι «το έργο βοήθησε να ξεπεράσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα στην πόλη της Λάρνακας» δηλαδή τις «εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών που για δεκαετίες συνέβαλαν στην υποβάθμιση του παραλιακού μετώπου της πόλης. Ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων συνήψε με τη VTTV τριετή συμφωνία για ενοικίαση αποθηκευτικών χώρων για τη διατήρηση των Στρατηγικών Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών».

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «σημαντικό το γεγονός ότι το κόστος αποθήκευσης των Στρατηγικών Αποθεμάτων σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε η ευκαιρία επαναπατρισμού των αποθεμάτων που διατηρούσαμε στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας στρατηγικό πλεονέκτημα σε περίπτωση αιφνίδιας ενεργειακής κρίσης».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy