Εικοστό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου: Αφιέρωμα

Ανοιχτός ορίζοντας

Εικοστό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Μια κριτική αποτίμηση του θεσμού και εισηγήσεις για τη συνέχειά του

Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου κλείνει φέτος είκοσι χρόνια και προσφέρει για μια ακόμη χρονιά στους φίλους του σύγχρονου χορού την ευκαιρία να απολαύσουν παραστάσεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά και από χώρες της ευρύτερης περιοχής. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν, όπως κάθε χρόνο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο, με τη συνεργασία των Πρεσβειών και των Πολιτιστικών Κέντρων των χωρών που συμμετέχουν.

Το Φεστιβάλ συνεργάζεται φέτος με το Πάφος 2017 με τη συμμετοχή της ομάδας MOTOKO HIRAYAMA από την Ιαπωνία, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πάφος2017 με τον Ιαπωνικό Οργανισμό EU-Japan Fest. Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού περιλαμβάνει οκτώ παραστάσεις από επτά χώρες.

Την αυλαία του φεστιβάλ σηκώνει η Κύπρος με τις χορογραφικές δουλειές της Αλεξάνδρας Βαγιερστάλ και της Ελεάνας Αλεξάνδρου που θα παρουσιαστούν την Κυριακή 11 Ιουνίου στο Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία. Ακολουθούν τέσσερις παραστάσεις στο Θέατρο Ριάλτο που αποτελεί και τη βάση του φεστιβάλ. Θα εμφανιστούν σε δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα οι ομάδες της Γαλλίας και του Ισραήλ, 17 και 18 Ιουνίου και της Αυστρίας και Ελβετίας το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Ιουνίου αντίστοιχα. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με τις παραστάσεις της Ιαπωνίας και της Ισπανίας που θα πραγματοποιηθούν στις 26 και 27 Ιουνίου αντίστοιχα, στο Θερινό Αττικό στην Πάφο.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, στόχος του φεστιβάλ είναι «να παρουσιάζει στο κοινό της Κύπρου τις τάσεις, δημιουργίες και τα ρεύματα του σύγχρονου χορού, στήνοντας παράλληλα γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία».

Έχει όμως καταφέρει αυτούς τους στόχους του το φεστιβάλ; Έχει συμβάλει στη δημιουργία κοινού, είναι όσο πρέπει παρούσα η κοινότητα χορού σε αυτό, χρειάζεται τις όποιες αλλαγές; Είκοσι χρόνια φεστιβάλ πιστεύουμε είναι αρκετά για μια κριτική αποτίμηση του θεσμού και για εισηγήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Για αυτόν το λόγο, ως Ορίζοντας, θέσαμε κάποια ερωτήματα και ζητήσαμε τις απόψεις των, εκ των οργανωτών, Πολιτιστικών Υπηρεσιών αλλά και μελών της κοινότητας του χορού, τις απαντήσεις των όποιων παραθέτουμε σε ένα μικρό αφιέρωμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy