ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή

Το Θέατρο Ρουσταβέλι, το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα θέατρα της Γεωργίας, παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ την τραγωδία του Σοφοκλή, Ηλέκτρα, σε μια συγκλονιστική και συναρπαστική προσαρμογή, σε σκηνοθεσία των Ρόπερτ Στούρουα, καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου Ρουσταβέλι και διεθνούς φήμης σκηνοθέτη, Γρηγόρη Καραντινάκη και Νικολόζ Χαίνε-Σβελίτσε.

Εστιάζοντας στη δύναμη των γυναικών που βρίσκονται παγιδευμένες σε ένα πατριαρχικό σύστημα, στις πολύπλοκες δυναμικές της οικογένειας και του φύλου, απόλυτα σχετικές με το σήμερα, στον πολιτικό ακτιβισμό που μας καλεί να υψώσουμε τη φωνή μας ακούραστα στο όνομα της δικαιοσύνης, η ευφάνταστη παραγωγή του Ρόπερτ Στούρουα καταφέρνει να δημιουργήσει ένα τοπίο αγωνίας και έντασης που ωθεί την πλοκή στην αναπόφευκτη έκβασή της.

Στην Ηλέκτρα, η οποία αντιπροσωπεύει την τελευταία και ωριμότερη δημιουργική περίοδο του Σοφοκλή, εξιστορείται το φονικό στο παλάτι των Ατρειδών, το οποίο κορυφώνεται με τη μητροκτονία του Ορέστη.

▪ Με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους
▪ Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γεωργίας στην Κυπριακή Δημοκρατία

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση/Διασκευή: Γρηγόρης Καραντινάκης και Νίνο Κατίντσε
Σκηνοθεσία: Ρόπερτ Στούρουα
Σκηνοθετική ομάδα: Γρηγόρης Καραντινάκης και Νικολόζ Χαίνε-Σβελίτσε
Σκηνικά/Κοστούμια: Μιριάν Σβελίτσε
Μουσική επιμέλεια: Ία Σακαντελίτσε
Χορογραφία: Κοτέ Πουρτσελάτσε
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρουσουντάν Μπαρπακάτσε

Διανομή:
Παιδαγωγός: Ηράκλη Ματσαρασβίλι
Ορέστης: Ντάβιτ Γκοτσιρίτσε / Λάσσια Τσουχαρασβίλι
Ηλέκτρα: Έκα Μολοντινασβίλι
Χρυσόθεμις: Λέλα Αχαλάια / Τάμτα Ινασβίλι
Κλυταιμνήστρα: Νίνο Κασράντσε
Αίγισθος: Πέσο Ζανγκούρι
Πυλάδης: Γκάγκι Σβανίτσε
Χορός: Μανάνα Αμπραμισβίλι, Λέλα Αχαλάια, Τάμτα Ινασβίλι, Κέτι Σβανίτσε, Κέτι Κχιτίρι, Άνα Αμιλαχβάρι

Στην παράσταση γίνεται χρήση μουσικής των Toru Takemitsu, Mark Isham, David Lang, Ólafur Arnalds και Rammstein.

Παραστάσεις
▪ Τετάρτη 25 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
▪ Παρασκευή 27 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά

Πληροφορίες: 7000 2414 │www.greekdramafest.com

Έναρξη παραστάσεων στις 21:00 │Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:45*

Τιμές εισιτηρίων:
€10 │ €5 (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)
Δωρεάν είσοδος για τα Μέλη του ΚΚΔΙΘ με την επίδειξη της ανανεωμένης Διεθνούς Κάρτας Μέλους του ΔΙΘ για το 2018 και για ΑμεΑ, με την προσκόμιση της κάρτας στην είσοδο.

Πώληση εισιτηρίων:
Περίπτερα SOEASY παγκύπρια
Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο
Περίπτερο In N Out στο Παραλίμνι
και ηλεκτρονικά www.SoldoutTickets.com.cy

Περίληψη

Στην Ηλέκτρα, ο Σοφοκλής δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για τον φόνο του Αγαμέμνονα, που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος.

Ο Αγαμέμνων κατά την επιστροφή του από την Τροία δολοφονήθηκε από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα και τον εξάδελφό του και εραστή της Αίγισθο. Η κόρη του Ηλέκτρα, φοβούμενη για την τύχη του μικρού αδελφού της Ορέστη, τον παρέδωσε κρυφά σε έναν πιστό δούλο, ο οποίος τον μετέφερε στην περιοχή Κρίσα της Φωκίδας, στο βασιλιά Στρόφιο.

Κεντρική μορφή του δράματος, η Ηλέκτρα, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της παρακαλώντας τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, δρομολογεί το έργο της τιμωρίας που θα ολοκληρωθεί με την πράξη του διπλού φόνου. Η Ηλέκτρα, πλάσμα απειλητικό και άγριο, μετουσιώνει τον θρήνο σε όργανο εκδίκησης.

Η τραγωδία Ηλέκτρα αντιπροσωπεύει την τελευταία και ωριμότερη δημιουργική περίοδο του Σοφοκλή. Στο έργο αυτό, ο Σοφοκλής τοποθετεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τη μορφή της Ηλέκτρας και τα ακραία συναισθήματά της: το πάθος της εκδίκησης από το οποίο δονείται, την οδύνη για τον άδικο θάνατο του πατέρα και τη στέρηση του Ορέστη.

Η ιστορία του οίκου των Ατρειδών χρησιμοποιήθηκε από όλους τους τραγικούς, αλλά η διαφορά στο έργο του Σοφοκλή είναι ότι η μητροκτονία γίνεται με τη συγκατάβαση των θεών και είναι απόλυτα δικαιωμένη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy