Ηλεκτρονικές εγγραφές & διαδίκτυο στα σχολεία προωθεί το ΥΠΠ

Οι εγγραφές μαθητών στα σχολεία, η παράδοση βαθμολογίας και η επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τους γονείς θα γίνεται στο μέλλον ηλεκτρονικά, μέσω ενός προγράμματος που υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια. Παράλληλα, προωθείται η πρόσβαση στο διαδίκτυο για τα σχολεία μέσης γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης.

Η ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην κυπριακή εκπαίδευση και η παροχή ίντερνετ είναι μόλις δύο από τα έξι συγχρηματοδοτούμενα έργα που εκτελούνται από τη Μονάδα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Παιδείας, ύψους €9 εκ. και €3,5 εκ. αντίστοιχα. Ο συνολικός προϋπολογισμό για τα έξι έργα ξεπερνά τα €40 εκ. ευρώ, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.

Μιλούσε το πρωί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Υπουργείο Παιδείας, παρουσιάζοντας τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, 2014-2020. Συγκεκριμένα, ο κ. Καδής είπε ότι η Μονάδα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου εξασφάλισε τέσσερα έργα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), μέσω του οποίου διατίθεται το ποσό των €36.650.000.

Χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε και για άλλα δύο έργα, για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), τα οποία αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην κυπριακή εκπαίδευση και την ενσύρματη καλωδίωση και ασύρματη δικτύωση των σχολείων μέσης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, τα έργα διασφαλίζουν την κοινωνική πρόνοια, στηρίζουν οικονομικά τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, προωθούν την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων και διευκολύνουν την κινητικότητα των νέων στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση του κινδύνου κοινωνικής περιθωριοποίησης και αποκλεισμού.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι πέραν των έξι προγραμμάτων, το Υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει επίσης σημαντικούς πόρους μέσα από ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ, τα οποία καλύπτουν επιπρόσθετους τομείς προτεραιοτήτων.

«Για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι πάρα πολύ σημαντική υπόθεση τα ευρωπαϊκά προγράμματα και οι ευρωπαϊκοί πόροι», είπε ο κ. Καδής και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να καλυφθούν σημαντικές ανάγκες.

Πώς θα λειτουργεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στα σχολεία
Ερωτηθείς για τις πρόνοιες του προγράμματος, ο Κώστας Καδής είπε ότι «δεν μπορούσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να μείνει εκτός της ευρύτερης προσπάθεια που καταβάλει η Κυβέρνηση για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε όλους του τομείς».

Μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, συνέχισε, εισάγουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των σχολείων μας.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, ψηφιοποιούνται όλες οι διαδικασίες των σχολείων, όπως η επικοινωνία με τους γονείς και τους μαθητές, οι εγγραφές των μαθητών στα σχολεία, η παράδοση της βαθμολογίας και η καταγραφή των δραστηριοτήτων των εκπαιδευτικών. «Όλα λοιπόν ψηφιοποιούνται και εξοικονομούνται με αυτόν τον τρόπο σημαντικοί πόροι» και χρόνος, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Παντελής Παντελή, Προϊστάμενος της Μονάδας Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης πληροφοριών και αυτοματισμού διαδικασιών.

Σκοπός του συστήματος είναι η υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων φορέων, από το Υπουργείο Παιδείας μέχρι τα σχολεία τις σχολικές εφορίες και τους γονείς, συμπλήρωσε.

Ο Κώστας Χαμπιαούρης, Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων εξήγησε ότι πρόκειται για ένα κεντρικό μηχανογραφικό σύστημα, το οποίο στηρίζεται σε τεχνολογίες διαδικτύου και είναι προσβάσιμο από κινητά, ταμπλέτες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Όπως είπε, με το έργο θα περιορίζονται χρονοβόρες διαδικασίες, ενώ θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της αναδόμησης του Υπουργείου Παιδείας. Το έργο υλοποιείται από τον περασμένο Νοέμβριο, με πρώτο βήμα τη συλλογή πληροφοριών, την οποία έχει αναλάβει το ΤΕΠΑΚ.

Αναφορικά με το δεύτερο πρόγραμμα, ο Υπουργός είπε ότι θα παρέχεται η δυνατότητα για πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίες και υπηρεσίες διαδικτύου εντός των σχολικών μονάδων.

Κατά την παρουσίαση αναφέρθηκε ότι η ενσύρματη δικτύωση στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 80% και αναμένεται ότι θα καλυφθεί το σύνολο των σχολείων με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι η πρόσβαση στο ίντερνετ δεν αφορά τα σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους μαθητές.

Ο κ. Χαμπιαούρης προέβη σε αναλυτική παρουσίαση όλων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που αφορούν τις δράσεις σχολικής και κοινωνικής ένταξης, τη βελτίωση της ποιότητας, της ελκυστικότητας και της αποτελεσματικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της Κύπρου. Επίσης, αναφέρθηκε στα έργα για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες συμβουλευτικής και επαγγελματικής αγωγής για άτομα ηλικίας 15-24 που δεν εργάζονται ούτε συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, καθώς και στη θέσπιση μηχανισμών για την επικύρωση της μη-τυπικής και άτυπης μάθησης.

Ανέφερε τέλος ότι η απορρόφηση κονδυλίων κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, 2007-2013, ανήλθε σε ποσοστό πέρα του 97%, υψηλότερο από κάθε άλλο Υπουργείο, με την ολοκλήρωση έξι έργων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των €32 εκ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy