“Είμαστε τελευταίοι σε ότι αφορά τις δαπάνες για την υγεία στην ΕΕ”

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επισκέφθηκε το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο. Με το τέλος της επίσκεψης του προέβη στις πιο κάτω δηλώσεις:

“Η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο και ένα κράτος δείχνει το ενδιαφέρον που έχει για την κοινωνία, για τον άνθρωπο από το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τον τομέα της υγείας.
Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι είμαστε τελευταίοι σε ότι αφορά τις δαπάνες για την υγεία στην ΕΕ και με τις δαπάνες που έχουμε, πάρα πολύ φοβούμαι ότι θα καθυστερήσει, πρώτα και κύρια η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και βέβαια η εφαρμογή του ΓΕΣΥ”.

Συμπληρώνοντας ότι, “το κράτος λοιπόν έχει την ευθύνη να παρέχει ιατρική φροντίδα επιπέδου σε όλο τον κόσμο, σε όλη την κοινωνία και εκεί που το κράτος αδυνατεί να το πράξει, έρχεται ο ιδιωτικός τομέας να συμπληρώσει”.

Πρόσθεσε, “Ο στόχος της επίσκεψης μας ήταν να δούμε και να ξεναγηθούμε στις εγκαταστάσεις του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου και πρέπει να σας πω ότι πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί από το επίπεδο, πρώτα και κύρια του εξοπλισμού που είναι πολύ προχωρημένο, αλλά και από την ευαισθησία που δείχνουν αναφορικά με τους ασθενείς. Ο ασθενής δηλαδή είναι το κεντρικό πρόσωπο στη βάση του οποίου έχει οικοδομηθεί το όλο συγκρότημα και είναι εντυπωσιακό και πάρα πολύ προσεγμένο”.

“Εμείς επιμένουμε ότι το κράτος έχει την υποχρέωση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα θα λειτουργήσουν πάνω σε εντελώς διαφορετική και ανταγωνιστική βάση και νομίζω ότι εκείνο το οποίο θα πρέπει να προέχει, είναι το επίπεδο της ιατρικής φροντίδας που μπορεί να πάρει ο ασθενής.
Όταν πρόκειται για ζητήματα ζωής ή θανάτου, θεωρώ ότι σίγουρα η πρώτη υποχρέωση είναι στο κράτος και το κράτος έχει επίσης την υποχρέωση να δει που μπορεί να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο ασθενής και να τον στηρίξει οικονομικά για να εξυπηρετηθεί”, όπως είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy