ΥΜΕΕ: Να καταπολεμηθούν οι αιτίες ρύπανσης των θαλασσών

Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τους λόγους ρύπανσης των θαλάσσιων περιοχών για να έχουμε πιο καθαρές θάλασσες, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι «και στην Πάφο έχουν παρουσιαστεί κάποια φαινόμενα» ενώ έχει παρθεί απόφαση από κοινού με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ότι το συντονιστικό ρόλο για το θέμα αυτό θα τον έχει το Υπουργείο Μεταφορών, με Επιτροπή υπό τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου».

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις και θα υπάρξει συνάντηση την άλλη βδομάδα για το θέμα.

Όπως είπε ο Υπουργός Μεταφορών, πρέπει να είναι συνεχής η παρακολούθηση εφαρμογής και αποτελεσματικότητας των μέτρων που θα ληφθούν.

Μαρίνα Λάρνακας

Αναφερόμενος στο θέμα της Μαρίνα Λάρνακας, ο Υπουργός Μεταφορών είπε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ότι «είναι βασική πολιτική της Κυβέρνησης να προχωρήσει αυτό το πολύ σημαντικό έργο για την πόλη της Λάρνακας και γενικότερα για την Κύπρο».

Ανέφερε ότι «είχε παρουσιαστεί κάποια μικρή εμπλοκή με κάποια ένσταση στην Αναθεωρητική Αρχή η οποία όμως αποσύρθηκε και τώρα αναμένουμε τα σχόλια από τους ανεξάρτητους αξιωματούχους για να στείλουμε τις συμβάσεις σε αυτούς που πέρασαν στο δεύτερο γύρο».

Ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι «πρόκειται για τρεις εταιρείες διεθνούς εμβέλειας, για σχόλια, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

«Πιστεύω και είμαι αισιόδοξος ότι με την ποιότητα των εταιρειών που έχουν περάσει στο δεύτερο γύρο θα μπορέσει αυτό το έργο να ολοκληρωθεί με επιτυχία» προς όφελος της ανάπτυξης της οικονομίας», είπε ο κ. Δημητριάδης.

Ερωτηθείς αν πρόκειται περί ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας ή μόνο μαρίνας, είπε ότι πρόκειται για ενιαία ανάπτυξη.

Σκάφη αναψυχής

Ο Υπουργός Μεταφορών, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, είπε ότι μετά από κάποια ατυχήματα που σημειώθηκαν ζήτησε εδώ και κάποιες βδομάδες να γίνει μια γενικότερη αναθεώρηση των κανονισμών που αφορούν τα σκάφη αναψυχής.

Όπως είπε, «βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η προετοιμασία, σε ένα μήνα πιστεύω θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε την πρόταση μας που θα αφορά και αλλαγές των κανονισμών και στη συνέχεια θα γίνει έλεγχος από τη Νομική Υπηρεσία».

Σημείωσε πως «στόχος είναι να εκμοντερνιστεί το σημερινό σύστημα που ισχύει από αρχές 1990».

Ο κ. Δημητριάδης έχει δώσει επίσης οδηγίες να αλλάξει ο σχετικός κανονισμός «ώστε όλα τα σκάφη αναψυχής να υποχρεούνται να έχουν δεξαμενή κατακράτησης των λυμάτων τους», όπως ο ίδιος δήλωσε.

Καταλήγοντας, είπε ότι «ο υφιστάμενος κανονισμός ισχύει για νέα σκάφη που κατασκευάστηκαν μετά από κάποια ημερομηνία, ενώ βάσει των οδηγιών του αυτό θα πρέπει να ισχύσει για όλα τα σκάφη».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy