Ημέρα 8η: Εν αναμονή της εκτόνωσης της κρίσης…

Η διεθνής κοινότητα «πιέζει» παράλληλα για επανέναρξη των συνομιλιών

Με… χάδι μοιάζουν οι μέχρι στιγμής «παρεμβάσεις» και διπλωματικές ενέργειες προς τη μεριά της Τουρκίας προκειμένου να άρει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και να επιτρέψει τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος για τους υδρογονάνθρακες.

Παρά το ότι η κυβέρνηση και όλος ο πολιτικός κόσμος αναμένουν από μέρα σε μέρα να αρθούν τα εμπόδια για συνέχιση των γεωτρήσεων, εντούτοις το σενάριο που επικρατεί στις εκτιμήσεις είναι ότι η Τουρκία, για λόγους γοήτρου και μόνο, θα αφήσει να εκπνεύσει η οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex), την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα «πιέζει» για επανέναρξη των συνομιλιών, δακτυλοδείχνοντας σαφώς τη διασύνδεση του ζητήματος του φυσικού πλούτου της χώρας ως κοινού πλούτου μεταξύ των δύο κοινοτήτων με την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού.

Χθες, μετά από πολύ καιρό, σε παρέμβασή του στα πάνελ, ο βουλευτής Δ. Δημητρίου αναφέρθηκε στη σύγκλιση που υπάρχει από το 2010 ότι οι υδρογονάνθρακες και η διαχείριση γενικότερα του φυσικού πλούτου είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα… Επίσης η Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, η οποία ήταν παρούσα στο τελευταίο στάδιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά δήλωσε χθες ότι το ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται ανάμεσα στα ζητήματα που σε τακτική και μόνιμη βάση η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει στους Τούρκους συνομιλητές της

. Στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών αναφέρθηκε εκ νέου ο ΓΓ του ΟΗΕ σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον κ. Αναστασιάδη με αφορμή την επανεκλογή του. Τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ συζήτησαν χθες ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, και ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στη συνάντηση Οζερσάι Ακιντζί στο γραφείο του Τ/κ ηγέτη, συζητήθηκε και το Κυπριακό.

Αναφέρεται επίσης ότι την ερχόμενη Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, ο Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθεί με τα εντός «βουλής» κόμματα για να συζητήσουν τις εξελίξεις σε Κυπριακό και θέματα ενέργειας.

Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

Έκκληση για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών της ΕΕ σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ περιλαμβάνεται στην Τελική Δήλωση που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της 12ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χθες στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Προηγήθηκε η Κοινή Δήλωση των Μεσογειακών Χωρών για το θέμα, καθώς και ενημέρωση για τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ. Στη συνάντηση, στην οποία το κυπριακό κοινοβούλιο εκπροσωπήθηκε με τους βουλευτές Αρ. Δαμιανού και Ζ. Κουλία, υιοθετήθηκε επίσης Κοινή Δήλωση των παρουσών αντιπροσωπειών των χωρών της Μεσογείου (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία) στην οποία σημειώνονται οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για τις πρόσφατες δραστηριότητες των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλείται επίσης η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, το κοινοτικό κεκτημένο, τις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αρχές καλής γειτονίας. Κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Διάσκεψης, ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, λέγοντας ότι αυτές αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και απειλή σε ιταλικά οικονομικά συμφέροντα, και παράλληλα προκαλούν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy