Ημέρα προϋπολογισμών στη Βουλή

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Σε ψήφιση των προϋπολογισμών των Ημικρατικών Οργανισμών που είχαν καθυστερήσει προχωρά σήμερα η Βουλή.

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Η Βουλή προχώρησε σε έγκριση του προϋπολογισμού του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ύψους 222,765 ευρώ και με έξοδα 289.010 ευρώ.

Ενάντια στην ψήφιση του προϋπολογισμού τάχθηκαν οι 19 παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ καθώς η βουλευτής Άννα Θεολόγου.

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΑΚΕΛ ο βουλευτής Στέφανος Στεφάνου υπέδειξε ότι πρόκειται για διαφωνία ουσίας. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, πρόεσθεσε, είναι ένα εργαλείο προώθησης πολιτικής των κυρίαρχων πολιτικών λιτότητας που επιβάλλονται σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για πολιτικές, σημείωσε, που προσεγγίζουν την οικονομική πολιτική στενά λογιστικά και χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν άλλες κοινωνικές ανάγκες. Με τις πολιτικές αυτές άλλωστε, κατέληξε, διευρύνεται η εισοδηματική ανισότητα στην Κύπρο.

Εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Επίσης, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα τους προϋπολογισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ύψους 9,273.869 ευρώ και έξοδα 8.362.356 ευρώ) και του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (με συνολικές δαπάνες ύψους 9.961.624 ευρώ και συνολικά έσοδα ύψους 15.656.455 ευρώ).

Και της ΑΗΚ

Εγκρίθηκε επίσης ο προϋπολογισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού με 44 ψήφους υπέρ(ύψους 937.516.000 ευρώ και έξοδα 824.573.000 ευρώ).

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, υπέδειξε ότι είναι πολιτική του κόμματος να στηρίζει τους Ημικρατικούς οργανισμούς και το έργο που παράγουν για την κοινωνία. Αυτό δεν σημαίνει, ανέφερε, ότι η ΑΗΚ δεν πρέπει να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία της ώστε να διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Σε ότι αφορά τους ρύπους, υπέδειξε, ότι είχε επιχειρηθεί να έρθει φυσικό αέριο και κάποιοι το εμπόδισαν. Υπενθύμισε ότι το 2009 υπήρχε κατ’ αρχήν συμφωνία με την οποία κάποια κόμματα διαφώνησαν. Αναφέρθηκε ακόμα σε παράδειγμα που υπάρχει στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ότι η ΑΗΚ, έχει παραχωρήσει το δίκτυο της σε ανταγωνιστή της CYTA. Δεν είδαμε σημείωσε κανένα Υπουργείο να παρεμβαίνει για να εξετάσει το θέμα. Σημείωσε ότι το άνοιγμα της ΑΗΚ στην αγορά πρέπει να γίνει αλλά με τρόπο που δεν θα την πληρώσουν τα νοικοκυριά.

Ο Αντρέας Κυπριανού εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει το ανέκδοτο περί κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Ανέφερε, επίσης, ότι το άνοιγμα της αγοράς αυξάνει τον ανταγωνισμό και μειώνει το κόστος για το κράτος.

Ομόφωνα και ο προϋπολογισμός του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς

Ομόφωνα εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (με συνολικές δαπάνες ύψους 7.762.000 ευρώ και συνολικά έσοδα του ιδίου ύψους), του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (με συνολικές δαπάνες ύψους 10.928.140 ευρώ και συνολικά έσοδα ύψους 10.290.100 ευρώ), του Ταμείου για Προώθηση και Ενθάρρυνση της Χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (με δαπάνες ύψους 48.764.917 ευρώ και συνολικά έσοδα ύψους 50.234.904).

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων

Εγκρίθηκε επίσης και ο προϋπολογισμός της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (με δαπάνες ύψους 249,236 ευρώ και έσοδα του ιδίου ύψους).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy