Είναι όντως αναξιόπιστες;

Της Αντρούλας Χριστοφίδου Henriques*

Θυμάστε τις δίμετρες καλλονές των ανατολικών χωρών, που τις φέρναμε κατά χιλιάδες στη Μεγαλόνησο; Εξέθεταν μισόγυμνες τα καλλιτεχνικά τους ταλέντα στα 108 καμπαρέ και ήταν υποχρεωμένες να σεξυπηρετούν τους μερακλήδες θαμώνες, επώνυμους κι ανώνυμους. Αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν. Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι. Η Εμπορία Προσώπων συνεχίζεται προς όνειδος όσων θέλουν να λέγονται πολιτισμένοι. Το σκηνικό άλλαξε μένοντας το ίδιο.

Οι «καλλιτέχνιδες» πέφτουν στην παγίδα των διακινητών, γιατί θέλησαν να ξεφύγουν από την ανεργία, τη φτώχεια, την αθλιότητα. Τώρα οι περισσότερες δεν είναι δίμετρες καλλονές, αλλά ανήλικες Αφρικανές, που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από πολέμους και φανατισμένους ισλαμιστές.

Οι ιστορίες που μας διηγούνται οι Αφρικανές φαίνονται απίστευτες, όπως απίστευτες φαίνονταν και οι ιστορίες που μας διηγούνταν οι «καλλιτέχνιδες». Οι οικογένειές τους κάνουν ό,τι μπορούν για να τις γλιτώσουν. Εμπιστεύονται την κόρη τους, 14 – 15 χρονών, σε έναν «καλό» κύριο, που υπόσχεται ότι θα τις πάρει στη Γη της Επαγγελίας, δηλαδή την Ευρώπη. Τσεπώνει αυτός ο «καλός» κύριος 4.000 ευρώ και εμπιστεύεται κι αυτός με τη σειρά του το «εμπόρευμα» σε άλλους διακινητές. Ο δρόμος είναι μακρινός και γεμάτος κινδύνους. Αν οι νεαρές φανούν τυχερές, θα τις βιάσουν, θα τις εκμεταλλευτούν σεξουαλικά και τελικά θα φτάσουν στη Λαμπεντούσα, στη Μάλτα, στην Ισπανία, στην Ελλάδα και ελάχιστες απ’ αυτές και στην Κύπρο. Αν, πάλι, δεν έχουν τύχη, θα πνιγούν στη γαλανή Μεσόγειο. Ολονών οι ιστορίες μοιάζουν τόσο πολύ, που σε κάνουν να διερωτάσαι αν είναι συνεννοημένες να λένε τα ίδια. Διερωτάσαι μήπως τελικά είναι αναξιόπιστες, εφόσον μάλιστα δεν είναι σε θέση να δώσουν λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα το όνομα του διακινητή τους ή το όνομα κάποιου πλοίου. Κι η Αστυνομία, που είναι υποχρεωμένη να κάνει ερωτήσεις για να βγάλει άκρη, φαίνεται καμιά φορά σκληρή κι απάνθρωπη: «Θέλω να μου πεις την αλήθεια!».

Μα την αλήθεια λέει το καημένο το θύμα! Και βγαίνει από την ανάκριση θρύψαλα, ψυχικό ράκος, καθώς οι αστυνομικοί της ζητούν λεπτομέρειες, εκ των οποίων κάποιες δεν είναι σε θέση να γνωρίζει και κάποιες δεν αντέχει να θυμάται.

Εσάς, αν σας βίαζαν, θα αντέχατε να το διηγηθείτε με λεπτομέρειες;

* Πρόεδρος ΜΚΟ Cyprus STOP Trafficking

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy