Ιωνάς Νικολάου: Παρακολούθηση τηλεφώνων για πάταξη εγκλήματος – ΑΚΕΛ: Δεν αξιοποιούνται οι καλύτεροι

Το οργανωμένο έγκλημα και τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του αστυνομικού σώματος τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση που είχε σήμερα αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί με περισσότερη αποφασιστικότητα το οργανωμένο έγκλημα. Ο Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι για την πάταξη του φαινομένου πρέπει να δοθούν στην αστυνομία όλα τα απαραίτητα εργαλεία χωρίς όμως να ξεπερνούν τα όρια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια με αλλαγές στην νομοθεσία και με ασφαλιστικές δικλείδες δόθηκε αυτή η δυνατότητα στο αστυνομικό σώμα αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Και αυτό πρόσθεσε, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται οι καλύτεροι στα διάφορα πόστα, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του σώματος. Επίσης, ο κ. Κυπριανού υπέδειξε ότι το ΑΚΕΛ αναμένει να πειστεί ότι η Αστυνομία αξιοποιεί όλα τα εργαλεία που τις δόθηκαν τα τελευταία χρόνια και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ενημέρωσε το ΑΚΕΛ μεταξύ άλλων για την κατάσταση που επικρατεί και τους λόγους της εντατικοποίησης των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της αστυνομίας για την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος.

Επίσης, ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι το Υπουργείο του αναμένει όπως τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν θα επιφέρουν τα αποτελέσματα για να φεύγουν από την αστυνομία όλοι όσοι εμπλέκονται σε θέματα διαφθοράς.

Εξήγησε επίσης τους λόγους που η αστυνομία ζητεί να ενισχυθούν οι δυνατότητές της για τη διερεύνηση του οργανωμένου εγκλήματος. Έκανε λόγο για αδυναμίες που υπάρχουν αλλά όπως είπε σήμερα οι δυνατότητες της αστυνομίας, φτάνουν ως ένα σημείο. Η αστυνομία επισημαίνει, σημείωσε, ότι με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της δεν μπορεί να φτάσει στην κορφή μιας πυραμίδας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την παραχώρηση της δυνατότητας παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Επίσης, ο κ. Νικολάου υπέδειξε ότι γίνεται απεγνωσμένη προσπάθεια από πλευράς της αστυνομίας για να δοθεί υπό ασφαλιστικές δικλείδες η δυνατότητα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είπε ότι αναμένει τη συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών ώστε να διαμορφωθεί μια νομοθεσία που να περιλαμβάνει εκείνες τις εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για να περιορίσουν την όποια καταχρηστική αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας. Πρόσθεσε ότι φαίνεται να υπάρχει πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο αλλά πρόθεση του Υπουργείου είναι να περιληφθούν σε αυτή τη νομοθεσία πρόσθετες εγγυήσεις που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα αξιοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Σημείωσε ωστόσο, ότι είναι δύσκολη νομοθεσία και δεν αναμένεται να τελειώσει άμεσα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy