Αξιοκρατία και ισότιμη μεταχείριση υπόσχεται στους νεοσύλλεκτους ο ΥΠΑΜ

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, που επισκέφτηκε σήμερα το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Πάφου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη, με την ευκαιρία της κατάταξης των νεοσυλλέκτων της 2015 Β` Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατευσίμων Οπλιτών, υπογράμμισε την έμφαση που δίνει το Υπουργείο του σε ζητήματα αξιοκρατίας.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως έχουν τροποποιηθεί πάγιες διαταγές, υπάρχουν νέες θεσμικές ρυθμίσεις και νομοσχέδια που έχουν οδηγηθεί στη Βουλή διαμορφώνουν ένα πλαίσιο αξιοκρατικής και ισότιμης μεταχείρισης όλων χωρίς διακρίσεις.

Πρόσθεσε ακόμη επί του θέματος πως έχουν αλλάξει οι επιτροπές αξιολόγησης και έχουν θεσμοθετηθεί αντικειμενικά κριτήρια, επαναλαμβάνοντας επίσης πως το σύστημα εφαρμογής βαθμοφόρων είναι ένα σύστημα αδιάβλητο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου όπως και όλες οι διαδικασίες που αφορούν την τοποθέτηση των νέων στρατευσίμων μέσα από λογισμικό σύστημα.

Είπε επίσης πως λαμβάνονται αυστηρά μέτρα για τους χειριστές και σαφείς οδηγίες προκειμένου να μην υπάρξει καμία διαρροή μέσα από ατομικούς κωδικούς.

Παραδέχτηκε ωστόσο πως παρατηρείται μια αρνητική εικόνα από όλα τα προηγούμενα χρόνια που δεν εύκολο να αλλάξει, λέγοντας πως χρειάζεται συστηματική προσπάθεια επιμονή και συνέπεια.

Κάλεσε μάλιστα τους νέους εθνοφρουρούς όπου διαπιστώσουν ότι υπάρχει οποιαδήποτε παρέκκλιση από όλα όσα έχει αναφέρει και από όλα όσα έχουν διαμορφωθεί μέσα από κανονισμούς να τα καταγγέλλουν, προκειμένου να υπάρχει η ανάλογη διόρθωση και ποινή σ’ αυτούς που παραβιάζουν τις διαδικασίες που έχουν διαμορφωθεί.

Ο κ. Φωκαϊδης σημείωσε πως λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως η γραμμή 1430, η γραμμή του οπλίτη στη διάθεση των οπλιτών αλλά και των οικογενειών τους για οποιαδήποτε πληροφόρηση ή την έκφραση οποιουδήποτε παραπόνου σε σχέση με την όλη διαδικασία κατάταξης αλλά και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της φυγοστρατίας, ο κ. Φωκαϊδης είπε πως βασικός άξονας στην αντιμετώπιση της φυγοστρατίας είναι η πολιτική θετικών κινήτρων και ο άξονας της αξιοκρατίας.

Πρόσθεσε πως με βάση τα στατιστικά στοιχεία της περσινής χρονιάς, τα οποία έχει στη διάθεση του το Υπουργείο Άμυνας, δείχνουν με κάθε επιφύλαξη – όπως είπε – εν αναμονή και των αποτελεσμάτων της φετινής κατάταξης, προκειμένου να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, την ανακοπή της καλπάζουσας τάσης όλων των προηγούμενων ετών.

Επεσήμανε επίσης πως πέρασε το νομοσχέδιο από τη Βουλή και υλοποιείται ήδη πως όσοι είναι μακριά από τις εστίες τους, οι Παφίτες ειδικότερα, δικαιούνται περισσότερη άδεια μέχρι και 7 μέρες.

Ο κ. Φωκαϊδης ανέφερε πως η επίσκεψη του στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Αναρίτας σκοπό είχε την επιθεώρηση του χώρου κατάταξης των Νεοσυλλέκτων, σημειώνοντας πως έχουν γίνει όλες οι σχετικές προετοιμασίες, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες έτσι ώστε να υπάρχει αυστηρή μέριμνα και συνεχής έλεγχος τόσο όσον αφορά την τροφοδοσία αλλά και τις συνθήκες υγιεινής διαμονής εκπαίδευσης και ασφάλειας.

Θέλουμε, συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας, να διασφαλιστεί ώστε να γίνει πιο ομαλή η προσαρμογή των νέων στρατευσίμων μας στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

Ανακοίνωσε παράλληλα πως από φέτος εφαρμόζονται μια σειρά από νέα προγράμματα που στόχο έχουν να καταστήσουν το χρόνο της στρατιωτικής θητείας όσο το δυνατό πιο χρήσιμο και πιο παραγωγικό για τους νέους μας, προγράμματα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τις σπουδές τους μέσα από το πρόγραμμα εξ αποστάσεως φοίτησης και στην πράξη να κερδίσουν οι νεοσύλλεκτοι και μισό χρόνο σπουδών μέσα από τη μεταφορά πιστωτικών μονάδων σε Πανεπιστήμια της επιλογής τους.

Ανέφερε ακόμα πως φέτος εγκαινιάζεται ένα νέο πρόγραμμα προς αυτούς που δεν έχουν πρόθεση να ξεκινήσουν σπουδές και να αποκτήσουν διπλώματα επαγγελματικής κατάρτισης, νέα προγράμματα για τον αθλητισμό, προγράμματα εκμάθησης πολεμικών τεχνών, τεχνικών αυτοάμυνας, προγράμματα για την προαγωγή της νεανικής επιχειρηματικής που στόχος είναι να καταστεί ο χρόνος της θητείας όσο το δυνατόν πιο παραγωγικός γίνεται και να πάψει να θεωρείται ένας νεκρός χρόνος στην επαγγελματική ή την ακαδημαϊκή εξέλιξη των νέων μας.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς γευμάτισαν με τους στρατιώτες.

Στους νεοσύλλεκτους, προκειμένου να μην δημιουργείται συμφόρηση και ταλαιπωρία έχει δοθεί και ακριβής χρόνος κατάταξης τους στα ΚΕΝ ούτως ώστε να προσέρχονται και ακολούθως να προωθούνται στα διάφορα συνεργεία προτού καταλήξουν στους λόχους τους.

Τόσο οι νεοσύλλεκτοι που προσήλθαν κατά την πρώτη ημέρα της κατάταξης όσο και συγγενικά τους πρόσωπα δήλωσαν υπερήφανοι και έτοιμοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της πατρίδας.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy