Υπ. Παιδείας: Eκπόνηση ενιαίας Στρατηγικής για την Εκπαίδευση Ενηλίκων

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εργάζεται για να παρέχεται η πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι μια καλή βασική εκπαίδευση δεν είναι αρκετή, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, σημειώνοντας πως γίνονται προσπάθειες εκπόνησης μιας ενιαίας Στρατηγικής για την Εκπαίδευση Ενηλίκων.
 
Στο χαιρετισμό του στο 10ο Διεθνές Συνέδριο «Καινοτόμα Περιβάλλοντα Μάθησης 2017», τον οποίο ανέγνωσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Αίγλη Παντελάκη, ο Υπουργός σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτό της δια βίου μάθησης εντάσσεται και η εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων, η οποία προσφέρεται μεταξύ άλλων μέσα από τα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου, τα Εσπερινά Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τα Ανοικτά Σχολεία.  
 
Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Κέντρο Προώθησης Έρευνας και Ανάπτυξης στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία CARDET, το Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Υπουργείου Παιδείας, το International Council for Education Media και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
 
Ο κ. Καδής αναφέρθηκε επίσης στον Φορέα Δια Βίου Καθοδήγησης και στους μηχανισμούς επικύρωσης της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης, σημείωσε πως στην παρούσα βάση γίνονται γόνιμοι προβληματισμοί για να εξευρεθούν τρόποι ώστε οι ποικίλες δράσεις που υλοποιούνται από το Υπουργείο και αφορούν την εκπαίδευση ενηλίκων να ενταχθούν σε ενιαίο πλαίσιο, κάτω δηλαδή από μια Στρατηγική  για την Εκπαίδευση Ενηλίκων.
 
Ο Υπουργός τόνισε πως σε αυτή την προσπάθεια και κατεύθυνση, το σημερινό συνέδριο με θέμα «Πολιτικές και πρακτικές στην εκπαίδευση ενηλίκων: Παιχνιδοποίηση, επιχειρηματική εκπαίδευση και πολιτικές εκπαίδευσης», αποτελεί σημαντικό σταθμό σε αυτή την προσπάθεια κατάρτισης της Στρατηγικής, αφού θα δώσει, όπως είπε, εργαλεία και εφόδιο για να πετύχει το Υπουργείο τις επιδιώξεις του.
 
Από την πλευρά της η Προϊστάμενη του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Νίκη Παπαδοπούλου – Παπά, στο δικό της χαιρετισμό στο Συνέδριο, ανέφερε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εκπαίδευση ενηλίκων αποτελεί σήμερα τον πιο αδύναμο κρίκο στην ανάπτυξη των εθνικών συστημάτων δια βίου μάθησης.
 
Παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία, είπε πως η συμμετοχή στην εκπαίδευση των ενήλικων ανέρχεται περίπου στο 7% παραμένοντας μακριά από το στόχο του 15% που έχει θέσει η ΕΕ για τα άτομα από 25 έως 64 ετών, ή τον εθνικό ορισμό που έθεσε η Κύπρος για 12% μέχρι το 2020.
 
Τονίζοντας πως το Υπουργείο καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να βελτιώσει το πιο πάνω ποσοστό με διάφορους τρόπους, η κ. Παπά είπε πως συστάθηκε επιστημονική επιτροπή, η οποία τον Ιανουάριο του 2017 υπέβαλε στον Υπουργό πρόταση για το νέο Πλαίσιο Λειτουργίας των Εσπερινών Γυμνασίων/Λυκείων και Εσπερινών Τεχνικών Σχολών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τη σχολική χρονιά 2018-19.
 
Παράλληλα, πρόσθεσε, έχει συσταθεί ad hoc επιτροπή για τη χαρτογράφηση των προγραμμάτων μη τυπικής μάθησης που υλοποιούνται ή επιχορηγούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Στόχος της επιτροπής, όπως σημείωσε, είναι η άντληση αριθμητικών δεδομένων για τα προγράμματα αυτά, καθώς και η καλύτερη δυνατή στόχευση σε δράσεις που θεωρούνται πιο σημαντικές από το Υπουργείο.
 
Η κ. Παπά ανέφερε ακόμη πως το Υπουργείο Παιδείας υπέβαλε επίσης Πρόταση για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Cardet, τo Τμήμα Ενηλίκων και Κοινοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Maynooth της Ιρλανδίας, το Σλοβένικο Ινστιτούτο για την εκπαίδευση των ενηλίκων SIAE (Slovenian Institute for Adult Edcuation), το Εθνικό Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης της Σλοβακίας (τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, Επιστημών, Έρευνας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας) και τον ευρωπαϊκό Μη Κυβερνητικό Οργανισμό European Association for the Education of Adults – ΕΑΕΑ, υλοποιούν ένα έργο για σχεδιασμό, ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση στρατηγικών για την Εκπαίδευση Ενηλίκων.
 
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Cardet Χαράλαμπος Βρασίδας καλωσόρισε αρχικά τους συνέδρους και ευχαρίστησε τους διοργανωτές, ενώ αναφέρθηκε και για το έργο του Οργανισμού Cardet.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy