ΗΠΑ: 200.000 πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ προς… απέλαση

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι από το τέλος του 2019 θα πάψει να ισχύει το ειδικό καθεστώς προστασίας από την απέλαση για σχεδόν 200.000 πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ, μια ακόμη ένδειξη της πιο σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί πλέον η Ουάσινγκτον.

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών καθώς και κοινοβουλευτικοί επέκριναν την απόφαση αυτή του Τραμπ, επισημαίνοντας τα μεγάλα ποσοστά φτώχειας και την υψηλή εγκληματικότητα στο Ελ Σαλβαδόρ, και κυρίως τη δράση της βίαιης εγκληματικής οργάνωσης MS-13, της μεγαλύτερης στη χώρα.

Το καθεστώς προσωρινής προστασίας (TPS), που επιτρέπει στους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ χωρίς να διαθέτουν χαρτιά, θεσπίστηκε τον Μάρτιο του 2001 μετά τη μαζική εισροή μεταναστών που προκάλεσαν δύο καταστροφικοί σεισμοί.

«Οι αρχικές συνθήκες που προκλήθηκαν από τους σεισμούς του 2001 δεν υφίστανται πλέον», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, τονίζοντας ότι έχει προχωρήσει η αποκατάσταση των υποδομών του Ελ Σαλβαδόρ.

Οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ που ζουν στις ΗΠΑ έχουν διορία έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2019 για «να προετοιμάσουν την αποχώρησή τους ή να ζητήσουν άλλο νόμιμο καθεστώς μετανάστευσης», διευκρινίζει το υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι στο διάστημα αυτό το Κογκρέσο θα μπορέσει να «θεσμοθετήσει μια μόνιμη λύση».

Όμως η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε σοκ στους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ που ζουν στις ΗΠΑ και στα παιδιά τους τα οποία έχουν μάλιστα αμερικανική υπηκοότητα, συνολικά 190.000 άνθρωποι.

«Η ζωή μου είναι εδώ», δήλωσε η Μίντα Ερνάντες, μια 48χρονη μητέρα. «Εδώ είναι το σπίτι μου και πληρώνω τους φόρους μου. Είμαι καλά εδώ, αν και σκοτώνομαι στη δουλειά», πρόσθεσε.

Η γυναίκα αυτή που ζει στο Λονγκ Άιλαντ κοντά στη Νέα Υόρκη φοβάται κυρίως για τον 16χρονο γιο της που έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ. «Είναι έφηβος και εκεί έχει μεγάλη εγκληματικότητα και συμμορίες. Αλλά αν δεν τον πάρω μαζί μου, πώς θα τον αφήσω μόνο του;», διερωτάται.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών στη Νεβάδα Κάθριν Κόρτεζ Μάστο επέκρινε τον Τραμπ που «χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως αποδιοπομπαίους τράγους».

Σύμφωνα με το κέντρο έρευνας μετανάστευσης, οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ αποτελούν υπόδειγμα ενσωμάτωσης, με ποσοστό απασχόλησης που φτάνει το 88%. Οι περισσότεροι ζουν στην Καλιφόρνια, στο Τέξας και στα περίχωρα της Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη διορία που δόθηκε, την οποία θεώρησε «αναγνώριση της συνεισφοράς των συμπατριωτών μας που αποτελούν σημαντικό εργατικό δυναμικό της χώρας». Υπενθύμισε μάλιστα τους «σταθερούς δεσμούς» που συνδέουν τις δύο χώρες, που είναι «ιστορικά σύμμαχοι».

Τον Δεκέμβριο το Ελ Σαλβαδόρ ήταν μία από τις εννέα χώρες που ψήφισε κατά της απόφασης του ΟΗΕ η οποία καταδίκαζε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

«Διαθέτουμε 18 μήνες για να συνεργαστούμε με το Κογκρέσο και να βρούμε μια λύση για τους πολίτες μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ Ούγκο Μαρτίνες. «Στόχος μας είναι να μπορέσουν πρακτικά να παραμείνουν όλοι μόνιμα στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση αφορά περίπου 195.000 ανθρώπους σε σύνολο 1,7 εκατομμύριο πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ που ζουν στις ΗΠΑ.

Η μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης είναι μια από τις προτεραιότητες του Τραμπ.

Το 2017 η Ουάσινγκτον ακύρωσε το ειδικό καθεστώς προστασίας για σχεδόν 60.000 Αϊτινούς, περισσότερους από 5.000 πολίτες της Νικαράγουας και 1.000 Σουδανούς. Περίπου 57.000 πολίτες της Ονδούρας θα μάθουν την τύχη τους τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ και αφού πέρυσι κατέγραψε μαζική εισροή Αϊτινών μεταναστών από τις ΗΠΑ, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για να αποφευχθεί ότι θα επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο με τους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy