ΗΠΑ: Επιδημία μαζικής σφαγής και ο Τραμπ σφυρίζει αδιάφορα

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Φλόριντα, όπου πολίτες, φίλοι και συγγενείς των 17 θυμάτων του μακελειού αποτίουν φόρο τιμής στη μνήμη τους, ενώ η κοινότητα των κατοίκων και ο κυβερνήτης της πολιτείας ζητούν την ανάληψη δράσης για πρόληψη της βίας από πυροβόλα όπλα.

Μπορεί το FBI να απευθύνει προειδοποίηση για τον 19χρονο δράστη, αλλά κανείς δεν την έλαβε υπόψη με αποτέλεσμα να σκορπίσει χθες το θάνατο στο πρώην λύκειο του ανοίγοντας πυρ με ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-15.

Ο Νίκολας Κρουζ, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 17 ανθρωποκτονίες από πρόθεση, είχε γράψει ένα σχόλιο στο Youtube: «Θα γίνω επαγγελματίας εκτελεστής σχολείων». Ο χρήστης που ανήρτησε το βίντεο επικοινώνησε με την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Ο νεαρός είχε αποβληθεί από το σχολείο για πειθαρχικούς λόγους και πέρυσι του απαγορευτεί η είσοδος στην πανεπιστημιούπολη, επειδή βρέθηκαν σφαίρες στο σακίδιο του. Οι πρώην συμμαθητές του τον περιέγραψαν ως «περίεργο» και «μοναχικό» και είπαν ότι «φαινόταν πως έκανε κάτι τέτοιο».

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κρουζ είχε πάρει μέρος σε γυμνάσια που είχε οργανώσει μια παραστρατιωτική οργάνωση λευκών εθνικιστών, όπως δήλωσε ο ηγέτης της «Clearwater Republic of Florida». «Είχε κάποια σχέση με τον πυρήνα της σε κάποιο βαθμό» είπε ο τελευταίος.

Φωτογραφία στον λογαριασμό Instagram του Κρουζ | Instagram μέσω AP

Ούτε λέξη από τον Τραμπ για το πυροβόλο

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί το σημείο της επίθεσης, χαρακτήρισε το μακελειό «μια σκηνή φρικτής βίας, μίσους και κακίας», αλλά δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη «όπλο».

Στο σύντομο διάγγελμά του απευθύνθηκε σε ένα «έθνος που υποφέρει» και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το «δύσκολο πρόβλημα των ψυχικών ασθενειών», πιστός στο πνεύμα όσων έγραψε νωρίτερα το πρωί, όταν σε ένα tweet χαρακτήρισε τον δράστη του μακελειού «ψυχικά διαταραγμένο» πρόσωπο.

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι «πρέπει να εργαστούμε επίσης προκειμένου να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα στη χώρα μας η οποία θα ενστερνίζεται την αξιοπρέπεια της ζωής η οποία με τη σειρά της θα οικοδομεί βαθιές και ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις».

«Εάν έχετε ανάγκη από βοήθεια, στραφείτε σε έναν καθηγητή, ένα μέλος της οικογένειάς σας, ένα στέλεχος της τοπικής αστυνομίας ή ένα ηγετικό μέλος της θρησκευτικής κοινότητας. Απαντήστε στο μίσος με αγάπη, απαντήστε στη σκληρότητα με ευγένεια» επισήμανε.

Αρκέστηκε δε στο να πει πως κανένα παιδί ή δάσκαλος δεν θα πρέπει να κινδυνεύει σε αμερικανικά σχολεία. Τα παιδιά της Αμερικής «δεν είναι ποτέ μόνα τους και δεν θα μείνουν ποτέ μόνα τους» είπε και απηύθυνε έκκληση για συμφιλίωση και ειρήνη στη χώρα.

Από το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ | AP Photo/Carolyn Kaster

Χέρι χέρι με πανίσχυρο λόμπι των όπλων

Με τα παραπάνω λόγια ο Τραμπ έριξε την μπάλα, όπως τονίζουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες ανθρωπίνων, που τον κατηγορούν ότι επιρρίπτει την ευθύνη σε άλλους παράγοντες για το μακελειό, όπως η ψυχική και πνευματική υγεία, αποφεύγοντας να έρθει σε σύγκρουση  με την National Rifle Association (NRA), το πανίσχυρο λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ, με το οποίο έχει στενές σχέσεις.

Στο φόρουμ αυτής της Ένωσης ο Ρεπουμπλικανός είχε μιλήσει χαιρετίζοντας τους παριστάμενους λέγοντας: «Εσείς είστε οι φίλοι μου». Η NRA είχε ενισχύσει με 30 εκατ. δολάρια την εκστρατεία του Τραμπ και εκείνος είχε ταχθεί σαφέστατα υπέρ της προχωρώντας σε σχετικές προεκλογικές δεσμεύσεις.

Αμοιβαία φαίνεται λοιπόν πως είναι η εκτίμηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και της NRA, η οποία είναι μία οργάνωση 145 ετών με 5 εκατομμύρια ενεργά μέλη, που ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια για να επηρεάσει την πολιτική της Ουάσινγκτον.

Γι αυτό σήμερα του καταλογίζουν ότι περπατά χέρι χέρι με την  NR, ότι ακολουθεί την επικίνδυνη ατζέντα. Άλλωστε, η κυβερνητική πλειοψηφία στο Κογκρέσο έχει επανειλημμένα μπλοκάρει νομοθετικές κινήσεις για την αυστηροποίηση της πώλησης και της κατοχής όπλων.

Η πολύνεκρη χθεσινή επίθεση αποτελεί μία από τις χειρότερες, που συνέβησαν ποτέ σε αμερικανικό σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις στις 7 πρώτες εβδομάδες του 2018 έχουν καταγραφεί πάνω από 10 περιστατικά πυροβολισμών σε  σχολεία των ΗΠΑ, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς θανάτους ή τραυματισμούς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy