ΗΠΑ: Ο ανακριτής ψάχνει τον πρόεδρο

Πολύ πιθανό θεωρείται, πλέον, το ενδεχόμενο ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ να ζητήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση-συνέντευξη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αναφορικά με την έρευνά του για εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Αυτό αποκαλύπτει η Washington Post σε σημερινό της ρεπορτάζ σημειώνοντας ότι ο ειδικός ανακριτής έχει ήδη ενημερώσει τη νομική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ, με τους δικηγόρους του προέδρου να ψάχνουν τρόπους να θέσουν όσο το δυνατόν περισσότερους περιορισμούς σε μία τέτοια συνάντηση.

Σύμφωνα με δύο ανθρώπους που έχουν γνώση των συζητήσεων, ο Ρόμπερτ Μιούλερ έθεσε το ζήτημα σε συνάντηση που είχε με τους δικηγόρους του Ντόναλντ Τραμπ, τον Τζον Ντόουντ και τον Τζέι Σέκουλοφ.

Η ομάδα του ειδικού ανακριτή θα μπορούσε να συναντήσει τον πρόεδρο και να του θέσει κάποιες περιορισμένες ερωτήσεις, ενώ αυτό μπορεί να γίνει κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες.

«Η διαδικασία κινείται πολύ γρήγορη» σημειώνει πρόσωπο κοντά στο περιβάλλον του Τραμπ, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος φέρεται να είναι θετικός σε μία τέτοια συνάντηση και να πιστεύει ότι θα απαντήσει σε κεντρικά ερωτήματα που πλανώνται άνω από την καμπάνια του και τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή.

Ωστόσο, οι δικηγόροι του προέδρου εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να τον αφήσουν να συμμετέχει σε ανάκριση χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαροι περιορισμοί. Από τον Δεκέμβρη προωθούν την εναλλακτική να στείλει ο πρόεδρος γραπτές απαντήσεις σε ερωτήσεις που θα θέσει η ομάδα του Μιούλερ.

Το ζήτημα των εσωτερικών διεργασιών στη νομική ομάδα του Τραμπ έφερε στη δημοσιότητα το κανάλι NBC, με τους Ντόουντ και Σέκουλοφ να αρνούνται να τοποθετηθούν.

Εκ μέρους του Λευκού Οίκου, ο Τάι Κομπ, επικεφαλής της νομικής ομάδας, δήλωσε ότι «ο Λευκός Οίκος δεν σχολιάζει επικοινωνίες με την ομάδα του ειδικού ανακριτή από σεβασμό στις διαδικασίες».

Σημειώνεται ότι ο Κομπ είχε πει πως όλες οι συναντήσεις της ομάδας του Μιούλερ με προσωπικό του Λευκού Οίκου θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2017, ωστόσο χθες δήλωσε ότι ελπίζει οι όποιες διαδικασίες να ολοκληρωθούν σύντομα.

Οι ομάδες του Μιούλερ και του Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν ξανά για να συζητήσουν τους πιθανούς όρους και το πλαίσιο της συνέντευξης, αλλά και το χρονοδιάγραμμα του ειδικού ανακριτή για την ολοκλήρωση της έρευνάς του.

Η Washington Post, επικαλούμενη ανθρώπους που γνωρίζουν τις διαδικασίες, σημειώνει ότι οι δικηγόροι του προέδρου ελπίζουν να αποκτήσουν ξεκάθαρη ιδέα για το ποιες θα είναι οι ερωτήσεις που θα κληθεί να απαντήσει ο Τραμπ.

Πάντως έμπειροι νομικοί επισημαίνουν ότι ο Ρόμπερτ Μιούλερ δύσκολα θα συμφωνήσει να υπάρχουν μάρτυρες στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ ή να δώσει ο πρόεδρος γραπτές απαντήσεις.

Κάποιοι ειδικοί επισημαίνουν ότι μία τέτοια συνέντευξη θα σηματοδοτούσε πως η έρευνα του ειδικού ανακριτή οδεύει προς το τέλος της, αλλά δεν αποκλείουν την πιθανότητα η ομάδα του Μιούλερ να έχει διαφορετική στρατηγική.

Ο Τραμπ, πάντως, ρωτήθηκε το Σάββατο εάν θα συμφωνούσε να κάνει συνέντευξη με τον Μιούλερ και απάντησε ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει.

«Για να το καταλάβετε, δεν υπάρχει καμία παρέμβαση, δεν έγινε κανένα έγκλημα και στη θεωρία όλοι μου λένε ότι δεν βρίσκομαι υπό έρευνα. Ίσως να είναι η Χίλαρι δεν ξέρω, αλλά εγώ δεν είμαι» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε δημοσιογράφους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy