ΗΠΑ: ‘Οπισθοδρόμηση’ η απώλεια της πόλης Ραμάντι

Η απώλεια της ιρακινής πόλης Ραμάντι που κατέλαβαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μια “οπισθοδρόμηση”, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συμμαχία τους θα βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις να επανακατακτήσουν την πόλη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια `οπισθοδρόμηση`, αλλά δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι θα βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να επανακακτήσουν το Ραμάντι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς στους δημοσιογράφους, ταξιδεύοντας μαζί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Πιστεύουμε ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν την ικανότητα να καταλάβουν τελικά το Ραμάντι με την βοήθεια της συμμαχίας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ ανέφερε σε δήλωση του πως «θα χρειαστεί πλέον αρκετή προσπάθεια για την επανάκτηση της πόλης».

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας με αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις, εκπαίδευση και εξοπλισμό. Η μείωση των σεχταριστικών εντάσεων και η προετοιμασία για ανοικοδόμηση θα συνεχίσουν να αποτελούν προκλήσεις για την κυβέρνηση του Ιράκ», δήλωσε ο κ. Ντέμπσεϊ, προσθέτοντας πως τέτοιες οπισθοδρομήσεις είναι «λυπηρές, αλλά όχι ασυνήθιστες σε έναν πόλεμο».

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, κοντά στους 25χιλ. ανθρώπους διέφυγαν από την ιρακινή πόλη Ραμάντι, μετά την επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, με τους περισσότερους να κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη.

Τα χρήματα για επιχειρήσεις βοήθειας λιγοστεύουν και τα αποθέματα βοήθειας έχουν σχεδόν τελειώσει, αναφέρει το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στο Ιράκ.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy