ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας του Φέργκιουσον

Την παραίτησή του υπέβαλε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Φέργκιουσον του Μιζούρι μετά την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ήταν ιδιαίτερα επικριτικές σχετικά με τις πρακτικές που ακολούθησαν οι αστυνομικές αρχές της πόλης στο περιστατικό της δολοφονίας ενός μαύρου άοπλου εφήβου από λευκό αστυνομικό.

Η παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας, Τόμας Τζάκσον, αποτελεί το τελευταίο περιστατικό σε μια σειρά παραιτήσεων μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης την 4η Μαρτίου.

Στις 9 Αυγούστου ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον πυροβόλησε θανάσιμα τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε δεν οπλοφορούσε. Διαδηλωτές είχαν ζητήσει την απομάκρυνση του Τζάκσον μετά τη δολοφονία του νεαρού, η οποία προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και έφερε στο φως πληθώρα καταγγελιών σχετικά με την κακομεταχείριση μειονοτήτων από όργανα της τάξης.

Στον αστυνομικό Ουίλσον δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το θάνατο του Μπράουν.

Η παραίτηση του Τζάκσον ακολουθεί αυτή του Τζον Σο, διαχειριστή του διοικητικού συμβουλίου του Φέργκιουσον και του δικαστή Ρόναλντ Μπροκμάγιερ.
Τρεις ακόμα υπάλληλοι του αστυνομικού τμήματος και του επαρχιακού δικαστηρίου παραιτήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. Η παραίτησή του Τζάκσον έγινε αποδεκτή και θα τεθεί σε ισχύ από την 19η Μαρτίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy