ΥΠΑΜ: Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ πυλώνες «σταθερότητας» για την περιοχή

Η σημερινή τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ αποτελεί απόδειξη της βούλησης των χωρών μας για ανάπτυξη σχέσεων ασφάλειας και άμυνας, ισχυρίστηκε ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του Πάνο Καμμένο και Αβινγκτόρ Λίπερμαν στο Συντονιστικό Κέντρο “Ζήνων” στη Λάρνακα.

Ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος είπε ότι η δεύτερη τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, καταδεικνύει τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συστηματοποιήσουμε τις ενέργειές μας, έτσι ώστε και να αποτρέψουμε, κάθε πρόκληση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και ευημερία των λαών μας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Αβινγκτον Λιμπερμαν είπε πως οι τρεις χώρες διατηρούν πολύ καλές σχέσεις που βασίζονται στις κοινές αξίες και αρχές, σημείωσε ότι ως τρία δημοκρατικά κράτη σ’ αυτή τη περιοχή της Μεσογείου αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα, προκλήσεις και απειλές και ανέφερε πως είναι καλύτερα να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις απειλές.

Στις δηλώσεις του ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε τις «θερμές ευχαριστίες» του προς τους κυρίους Καμμένο και Λίμπερμαν για την ανταπόκριση τους στην πρόσκληση για πραγματοποίηση της 2ης τριμερούς συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ευαρέσκεια του «για την καθιέρωση ως θεσμού της τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Αμυνας των τριών χωρών, ένα γεγονός που αποτελεί απόδειξη της βούλησης μας να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ αποτελούν σήμερα πυλώνες σταθερότητας που προάγουν την ασφάλεια και τη συνεργασία σε μια ασταθή περιοχή την οποία χαρακτηρίζει η ανασφάλεια, η τρομοκρατική βία και οι ανθρωπιστικές κρίσεις».

Μέσω της τριμερούς συνεργασίας αλλά και με συνεργασίες που έχουμε με άλλες φιλικές χώρες της περιοχής, ανέφερε ο ΥΠΑΜ «συμβάλλουμε στη προαγωγή της σταθερότητας, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στην προώθηση της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας».

Αφού σημείωσε πως «η χρονική περίοδος που βρισκόμαστε είναι ιδιαίτερα σημαντική», ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «η ρευστή γεωπολιτική κατάσταση στη περιοχή, η αβεβαιότητα και οι ασύμμετρες απειλές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια της Ευρώπης. Αυτές οι νέες μορφές απειλών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από κανένα κράτος μόνο του, συνεπώς είναι αναγκαία η συνεργασία και ο συντονισμός στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας». Σημείωσε, επίσης, πως η συνεργασία των τριών χωρών «αποτελεί επιτακτική ανάγκη».

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση των τριών Υπουργών Αμυνας, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι συζητήθηκε «η πρόοδος που σημειώθηκε στις τριμερείς μας σχέσεις, αλλά και οι προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη τους προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας».

Όπως είπε, «συζητήσαμε θέματα περιφερειακής ασφάλειας, πιθανούς τομείς συνεργασίας καθώς και τρόπους περαιτέρω αναβάθμισης της στρατιωτικής μας συνεργασίας, όπως η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων και των τριών χωρών, της συνεργασίας σε θέματα κυβερνο-άμυνας καθώς και στους τομείς έρευνας και διάσωσης».

Στις δηλώσεις του ανέφερε ακόμα ότι «η συνεργασία αυτή δεν λειτουργεί ενάντια στο όποιο τρίτο κράτος» και επανέλαβε τη «σταθερή θέση της πλευράς μας ότι τα κράτη στη περιοχή μπορούν να σχηματίσουν συνεργασίες που βασίζονται σε γερά θεμέλια και αποσκοπούν στη σταθερότητα της περιοχής, αφ’ ης στιγμής κάνουν σεβαστούς τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και επιδιώκουν τα ίδια αποτελέσματα».

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, σημείωσε, «επιδιώκουμε να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο από περιοχή αστάθειας και συγκρούσεων σε περιοχή σταθερότητας, συνεργασίας, ευημερίας και ανάπτυξης αξιοποιώντας παράλληλα την αξία των περιφερειακών συνεργασιών που αναπτύσσουμε με γειτονικές χώρες σε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης που μας επιτρέπει να εργαζόμαστε εποικοδομητικά για τα κοινά μας συμφέροντα».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο συνέδριο Αμυντικής Βιομηχανίας Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία και είπε πως σ’ αυτό συμμετέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις των τριών χωρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

«Αναμφίβολα η πρωτοβουλία αυτή, που υλοποιείται για πρώτη φορά σε τριμερές επίπεδο, θα συνδράμει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων εταιρειών και ιδρυμάτων των χωρών μας στην ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων μέσω της έρευνας και της τεχνολογίας», τόνισε.

Ταυτόχρονα ευχαρίστησε τους κ. Καμμένο και Λίμπερμαν για την άμεση ανταπόκριση, να θέσουν στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας τα αναγκαία μέσα για την κατάσβεση στον Πύργο Τυλληρίας χθες. «Αυτό αποδεικνύει έμπρακτα τη συνεργασία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες μας», είπε και εξέφρασε τις «θερμές ευχαριστίες» της Κυπριακής κυβέρνησης και τη «βαθύτατη ευγνωμοσύνη» προς τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Ελλάδας «για τη διαχρονική στήριξη προς την Κύπρο και τον αγώνα που διεξάγουμε με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».

Εξάλλου, ο Υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογο του για τη «θερμή φιλοξενία, το εντατικό πρόγραμμα και τις εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαμε στο πλαίσιο της διμερούς και της τριμερούς συνεργασίας», ενώ ευχαρίστησε για τη συνεργασία και τον Ελληνα ομόλογο του Πάνο Καμμένο.

Ο κ. Λίμπερμαν αναφέρθηκε στη ανεπίσημη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, στη πρωινή έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου Αμυντικής Βιομηχανίας και του Εργαστηρίου Κυβερνο-ασφάλειας και στην συνάντηση που ακολούθησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση ο κ. Λίμπερμαν είπε πως «έχουμε πολύ καλές σχέσεις που βασίζονται στις κοινές αξίες και αρχές. Ως τρία δημοκρατικά κράτη σ’ αυτή τη περιοχή της Μεσογείου αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα, προκλήσεις και απειλές και είναι καλύτερα να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις απειλές».

Σημείωσε πως αντιμετωπίζουμε «ένα ωκεανό βίας», αντιμετωπίζουμε προβλήματα όπως η παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία και τα ναρκωτικά και γι’ αυτό χρειάζεται να αναπτύξουμε μια πολύ στενή και βαθιά συνεργασία».

Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε, «είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ένα πολύ καλό πλαίσιο που βοηθά πάρα πολύ ώστε να έχουμε καλή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων μας, των διαφόρων αρχών και μεταξύ του ιδιωτικού τομέα».

Ο Ισραηλινός Υπουργός είπε ακόμα ότι προσβλέπει «στη συνέχιση της συνεργασίας μας», ευχαρίστησε για την ευκαιρία που του δόθηκε να συναντηθεί με τους δύο ομολόγους του και να συζητήσει μαζί τους «ευαίσθητα θέματα» και ανέφερε ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου χρόνου στο Ισραήλ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος, αφού ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογο του για τη «θερμή υποδοχή και φιλοξενία» στο πλαίσιο της 2ης τριμερούς συνάντησης των ΥΠΑΜ των τριών χωρών, είπε πως σήμερα «με τους εκλεκτούς φίλους και συναδέλφους, Αγγελίδη και Liberman, επαναλάβαμε το πολιτικό όραμα και των τριών κυβερνήσεων για μια μακροπρόθεσμη, συνεκτική, βαθιά και ουσιαστική στρατηγική συνεργασία, με πλήρη σεβασμό των εθνικών συμφερόντων και ευαισθησιών της κάθε πλευράς, συμφώνως προς το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής».

Πρόσθεσε ότι «η δεύτερη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, καταδεικνύει τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συστηματοποιήσουμε τις ενέργειές μας, έτσι ώστε και να αποτρέψουμε, κάθε πρόκληση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και ευημερία των λαών μας».

Ανέφερε ακόμα ότι με τους κ. Αγγελίδη και Liberman «εκφράσαμε από κοινού την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συμφωνήσαμε ότι οι κίνδυνοι και οι απειλές που εξάγονται από τις γειτονικές περιοχές κρίσεων, συνιστούν μείζονα πρόκληση για την άμυνα των χωρών μας, αλλά και για την ασφάλεια των λαών μας για τα επόμενα χρόνια».

Συμφώνησα, σημείωσε, «ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας για την αύξηση της επίγνωσης κατάστασης, την ενίσχυση της αποτρεπτικής τους ικανότητας καθώς και την ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων προσαρμοσμένων και στις νέες απειλές».

Η σημερινή μας δεύτερη συνάντηση, συνέχισε ο κ. Καμμένος «παρήγαγε απτά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της συστηματικής πλέον επαύξησης και εμβάθυνσης της αμυντικής μας συνεργασίας, η οποία αξιοποιεί και τις συναντήσεις της ήδη συσταθείσας και λειτουργούσας μόνιμης Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου των Υπουργείων μας».

Επιπλέον, είπε, «ξεκινήσαμε την εμβάθυνση και της αμυντικο-τεχνικής συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ με την πραγματοποίηση του 1ου Συνέδριου Αμυντικών Βιομηχανιών, η οποία θέτει τις βάσεις για συνέργεια σε αντίστοιχους τομείς με τρόπο ώστε να προάγει τις κοινές επιχειρησιακές απαιτήσεις μας και να αξιοποιεί και συνδυάζει τις δυνατότητες των αμυντικών μας βιομηχανιών».

Δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος «πως την ασφάλεια των χωρών μας εγγυάται το υψηλό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεών μας και η αποτελεσματικότητά τους, η οποία αυξάνεται ακόμη περισσότερο μέσω της διεθνούς συνεργασίας, όπως ακριβώς αυτή που έχουν αναπτύξει η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ».

Εξέφρασε επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες «στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη τιμή που μας έκανε να μας δεχθεί» σήμερα.

Επίσης, στις δηλώσεις του ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «σημαντική απόφαση για την Ελλάδα» τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup και είπε πως η χώρα «βγαίνει από μια βαθιά οικονομική κρίση οκτώ ετών. Τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης θα είναι θετικά και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη αυτής της τριμερούς συνεργασίας και με άλλες χώρες, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
«Μπορούμε να πούμε ότι η Μεσογειακή Ενωση γεννιέται», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy